You are currently viewing 7 απίστευτα πλεονεκτήματα από την κατανάλωση ενός πορτοκαλιού την ημέρα
oranges

7 απίστευτα πλεονεκτήματα από την κατανάλωση ενός πορτοκαλιού την ημέρα

Ζουμερά και πεντανόστιμα, τα πορτοκάλια είναι ένα εξαιρετικό σνακ το οποίο οι αθλητές παραδοσιακά επιλέγουν και όχι άδικα, μιας που είναι γεμάτα βιταμίνες και ιχνοστοιχεία πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού την ημέρα, μάλιστα, συνδέεται με τόσα πλεονεκτήματα για την υγεία μας, που αξίζει να τα προσθέσετε στη διατροφή σας καταναλώνοντάς τα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Πάμε να δούμε τι ακριβώς προσφέρει ένα πορτοκάλι την ημέρα στον οργανισμό μας.

Ενισχύουν την υγεία των ματιών μας και την ποιότητα της όρασής μας

Η υψηλή συγκέντρωση των πορτοκαλιών σε βιταμίνη C ενισχύει την υγεία των ματιών μας και την ποιότητα της όρασής μας. Μάλιστα ένα μόλις πορτοκάλι την ημέρα προσφέρει το 116% της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης της συγκεκριμένης βιταμίνης, κάνοντας το την ιδανική επιλογή για άτομα που τη χρειάζονται. Τα πορτοκάλια μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης καταρράκτη, βελτιώνουν την υγεία των αγγείων των ματιών και καθυστερούν την εμφάνιση προβλημάτων σε αυτά που συνδέονται με τη γήρανση του οργανισμού μας. Επιπλέον, η βήτα-καροτίνη που αυτά περιέχουν μας βοηθά να βλέπουμε καλύτερα ακόμη και σε συνθήκες μειωμένου φωτός.

Μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης ισχαιμικών επεισοδίων

Τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα πορτοκάλια και γενικότερα τα εσπεριδοειδή όπως τα grapefruits, μειώνουν τα ρίσκο εμφάνισης ισχαιμικών επεισοδίων, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Σύμφωνα μάλιστα με μεγάλη έρευνα που διεξήχθη από το Norwich Medical School σε σχεδόν 70,000 γυναίκες, όσες από αυτές κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών σε μια περίοδο 14 ετών, διέτρεχαν κατά 19% μικρότερο ρίσκο εμφάνισης τέτοιων επεισοδίων.

Βοηθούν στην μείωση της όρεξης για φαγητό

Οι μεγάλες περιεκτικότητες των πορτοκαλιών σε φυτικές ίνες ευθύνονται για το γεγονός ότι αυτά βοηθούν στην μείωση της όρεξης για κατανάλωση φαγητού. Μάλιστα ένα πορτοκάλι την ημέρα παρέχει στον οργανισμό το 19% της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης ινών. Σύμφωνα επίσης με την Mayo Clinic, τα πορτοκάλια βοηθούν στην σταθεροποίηση της κινητικότητας του εντέρου, μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και των σακχάρων του αίματος και μας βοηθούν να διατηρούμε το βάρος μας στα προτεινόμενα επίπεδα.

Βοηθούν στη μάχη ενάντια στον καρκίνο

Σύμφωνα με το American Institute for Cancer Research, οι ίνες των πορτοκαλιών βοηθούν στη μείωση του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, αλλά και καρκίνων όπως αυτός του πνεύμονα, του στομάχου, της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του οισοφάγου.

Βελτιώνουν την υγεία του δέρματός μας

Η βιταμίνη C των πορτοκαλιών βοηθά το σώμα μας στην παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης σημαντικής για τη διατήρηση του υγειούς δέρματος. Το περιεχόμενο των πορτοκαλιών σε βήτα-καροτίνη βοηθά επίσης το σώμα να παράγει βιταμίνη Α, που ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος.

Διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία υγιή

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Colorado, η ημερήσια κατανάλωση ενός συμπληρώματος βιταμίνης C συνδέεται με την καλύτερη πρόληψη από την ανάπτυξη νόσων που συνδέονται με τα αγγεία του σώματος. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτείνεται φυσικά η καθημερινή φυσική δραστηριότητα για τουλάχιστον μισή ώρα.

Βοηθούν στην αποκατάσταση του σώματος

Η βιταμίνη C των πορτοκαλιών συνδέεται άμεσα με την αποκατάσταση των ιστών του σώματος, βοηθώντας μας να αναρρώσουμε από πληγές και εκδορές, αλλά και με τη διατήρηση των οστών και των δοντιών μας σε υγιή επίπεδα. Καθώς αυτή ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, οι τένοντές μας, τα αιμοφόρα αγγεία και το δέρμα μας διατηρούνται επίσης υγιή. Η κατανάλωση πορτοκαλιού συνίσταται επίσης μετά από προπονήσεις, καθώς βελτιώνει τη λειτουργία του μυϊκού συστήματος και βοηθά στην ανάρρωση από μικροτραυματισμούς που συνδέονται με την άθληση.

Πηγή

https://www.allyou.gr/me/diatrofi/52696-7?utm_sq=gyae5d1o5n&fbclid=IwAR1-1olEs6TghzZmv0mmvgFHjRrysv5rBjehZqgpaf-getvvDPqU1Kp4UkQ