You are currently viewing 9 Πνευματικές Αλήθειες-Μαθήματα από το Αρχαίο Ινδικό Κείμενο Bhagavad Gita

9 Πνευματικές Αλήθειες-Μαθήματα από το Αρχαίο Ινδικό Κείμενο Bhagavad Gita

Αυτές είναι εννέα πνευματικές αλήθειες και συνάμα μαθήματα ζωής από το Bhagavad Gita, ένα αρχαίο ινδικό κείμενο γεμάτο με σοφία.

1. Η αλλαγή είναι ο νόμος του σύμπαντος

“Αυτό που έχετε πάρει, ήταν από εδώ
Αυτό που δώσατε δόθηκε εδώ.
Αυτό που σας ανήκει σήμερα
ανήκε σε κάποιον χθες
και θα είναι αύριο κάποιου άλλου.
Η αλλαγή είναι ο νόμος του σύμπαντος”.

Τίποτα δεν είναι σταθερό. Τίποτα δεν είναι μόνιμο. Η αληθινή ακινησία προέρχεται από το να εναγκαλίζεστε την κίνηση – την άμπωτη και τη ροή της ζωής. Η γη κινείται διαμέσου του χώρου. Η νύχτα ακολουθεί την ημέρα. Κάθε στιγμή είναι εντελώς καινούργια. Το να είσαι σοφός είναι το να δεχτείς την αλλαγή. Το να είναι φωτισμένος είναι να αγαπάς την αλλαγή.

2. Τα πάντα συμβαίνουν για έναν λόγο

“Ό, τι συνέβη ήταν καλό
Ό, τι συμβαίνει είναι καλό
Ό, τι κι αν συμβεί θα είναι επίσης καλό”.

Αυτή η νοοτροπία σας ενδυναμώνει και προσελκύει περισσότερο από το καλό. Αυτό που συνέβη, συνέβη. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να γίνει. Το μέλλον είναι μια εικόνα, μια ψευδαίσθηση. Δεν θα έρθει ποτέ. Είναι πάντα τώρα. Ελέγχετε το παρόν. Ζήστε το στο έπακρο.

3. Αγαπήστε τη διαδικασία χωρίς να εξαρτάστε από το αποτέλεσμα

“Προσφέρετε την καρδιά σας στο έργο σας, αλλά ποτέ στην ανταμοιβή του”.

Ποτέ μην αναλαμβάνετε δράση για χάρη της ανταμοιβής. Κάντε την εργασία σας με αγάπη. Μην περιμένετε τίποτα. Είστε επιβραβευμένοι στο παρόν. Κάντε ό, τι κάνετε από έναν τόπο χαράς. Δημιουργήστε από έναν τόπο μη-νου. Δώστε από έναν τόπο αγάπης.

4. Δώστε χωρίς να περιμένετε κάτι σε αντάλλαγμα

“Ένα δώρο είναι αγνό όταν δίνεται από την καρδιά στο σωστό άτομο, τη σωστή στιγμή, και στο σωστό μέρος, και όταν δεν περιμένουμε τίποτα σε αντάλλαγμα”.

Να είστε αγνοί όταν δίνετε. Η αγάπη μεγαλώνει όταν μοιράζεται. Δώστε και θα λάβετε.

5. Αφήστε τις προσκολλήσεις

“Ήρθατε εδώ με άδεια χέρια και θα φύγετε με άδεια χέρια”.

Η προσκόλληση σε υλικά πράγματα μπορεί να σας βαρύνει. Δεν κατέχουμε πράγματα, όμως τα πράγματα μπορούν να μας κατέχουν. Οι απολαύσεις των αισθήσεων είναι βραχύβιες. Όταν εξαφανιστούν μπορούν να προκαλέσουν πόνο. Οι σοφοί δεν αποδίδουν την ευτυχία τους στις απολαύσεις. Πηγαίνουν πέρα από αυτές. Μην προσκολλάστε σε πράγματα. Πάντα να ταξιδεύετε με ελαφρότητα.

6. Η ψυχή είναι αιώνια

“Για την ψυχή δεν υπάρχει ποτέ γέννηση ούτε θάνατος. Ούτε, αφού κάποτε ήταν, δεν παύει ποτέ να είναι. Είναι αγέννητος, αιώνιος, πάντα υπάρχων, άθικτος και πρωτόγονος. Δεν σκοτώνεται όταν σκοτωθεί το σώμα”.

Η γέννηση και ο θάνατος είναι αυτού του κόσμου. Η γέννηση και ο θάνατος είναι της δυαδικότητας. Η ενέργεια δεν μπορεί ποτέ να δημιουργηθεί ή να καταστραφεί· μετασχηματίζεται από τη μια μορφή στην άλλη. Η ενέργεια είναι ουσιαστικά μη διττή. Η συνείδηση δεν είναι του ανθρώπινου σώματος.

7. Όλα είναι Ένα

“Ο άνθρωπος που με βλέπει σε όλα
και όλα μέσα μου
δεν θα χαθεί για μένα, ούτε
θα με χάσει ποτέ.

Αυτός που έχει ρίζες στην ενότητα
συνειδητοποιεί ότι είμαι
σε κάθε πλάσμα· οπουδήποτε
πηγαίνει, παραμένει μέσα μου.

Όταν βλέπει όλα τα όντα ως ίσα
στον πόνο ή στη χαρά
γιατί είναι σαν τον εαυτό του,
ότι ο άνθρωπος έχει μεγαλώσει τέλεια στη γιόγκα (ένωση)”.

Αντιμετωπίστε όλα τα όντα ως ίσα. Αντιμετωπίστε τους άλλους όπως θέλετε οι άλλοι να σας αντιμετωπίσουν. Δείτε την έμφυτη καλοσύνη σε όλη την ύπαρξη. Δείτε μέσα από τις ετικέτες και τις ιστορίες. Όλα είναι Θεός. Όλα είναι Ένα.

8. Είσαι αυτό που πιστεύεις ότι είσαι

“Βλέπουμε αυτό που είμαστε και είμαστε αυτό που βλέπουμε”.

“Ο άνθρωπος φτιάχνεται από την πίστη του. Όπως πιστεύει, έτσι είναι”.

Ο νους υπερισχύει της ύλης. Κάντε ευτυχισμένες σκέψεις και θα είστε πιο χαρούμενοι. Γνωρίστε ότι μπορείτε, και θα μπορείτε. Ψάξτε πράγματα για τα οποία να είστε ευγνώμονες. Ψάξτε για το καλό. Θα το βρείτε.

9. Τολμήστε να κάνετε μεγάλα όνειρα

“Μένουμε μακριά από τον στόχο μας όχι από τα εμπόδια, αλλά από μια πορεία προς ένα μικρότερο στόχο”.

Δείτε το, αισθανθείτε το, γίνετε αυτό. Μη φοβάστε όταν ονειρεύεστε. Κάντε όσο μεγαλύτερα όνειρα μπορείτε. Το πως αισθάνεστε είναι ο οδηγός σας. Μετακινήστε το όνειρό σας στην παρούσα στιγμή για να το εκδηλώσετε.