You are currently viewing 9 εκπληκτικά δεδομένα της ψυχολογίας που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον κόσμο

9 εκπληκτικά δεδομένα της ψυχολογίας που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον κόσμο

Η ψυχολογία είναι σίγουρα ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της σύγχρονης ιατρικής και κάτι που προσελκύει σχεδόν όλους τους ανθρώπους. Ξέρουμε πολλά για την υλική πραγματικότητα, αλλά όχι τόσα για τον πνευματικό κόσμο, τουλάχιστον οι περισσότεροι.

Ωστόσο, παρακάτω θα δείτε κάποια ενδιαφέροντα δεδομένα που σίγουρα θα σας κάνουν να διαβάσετε ένα βιβλίο ψυχολογίας ή να αναρωτηθείτε σε βαθύτερο επίπεδο για την ανθρώπινη φύση και την κοινωνική μας συμπεριφορά. Ας δούμε λοιπόν!

1. Όλοι στην ζωή σας είναι ένα θραύσμα της ψυχής σας

Όλοι και όλα έχουν μια λειτουργία στην κοινωνία και στο μυαλό μας. Αυτή είναι η ουσία της φιλοσοφίας του Καρλ Γιούνγκ και είναι ένας απόλυτα σταθερός ισχυρισμός. Οι άνθρωποι που συναντάμε στην ζωή μας είναι ζωντανά όντα αλλά στην πραγματικότητα για εμάς είναι απλώς προβολές της προσωπικότητας και πολλών προσωπικών χαρακτηριστικών και ελαττωμάτων μας. Τα τέρατα που δημιουργούμε στο μυαλό μας προβάλλονται στα άτομα που ταιριάζουν με την περιγραφή αυτών των τεράτων. Οι άνθρωποι που λατρεύουμε ταιριάζουν με την περιγραφή των ινδαλμάτων που προβάλλουμε πάνω τους.

2. Το μυαλό σας πάντα αναζητά λόγους για να ενισχύσει τα πιστεύω σας.

Είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία όταν το εγώ και το υπερεγώ βρίσκονται σε μεγάλη αντιπαράθεση. Μερικές φορές, η διαίσθηση και οι απόψεις μας στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο στόχο αλλά η λογική μας λέει να υποχωρήσουμε και να το ξεχάσουμε. Ωστόσο το μυαλό θα κάνει τα πάντα για να βρει όσους περισσότερους λόγους γίνεται για να πείσει το υπερεγώ ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση (ακόμα και αν είμαστε εντελώς λάθος).

3. Οι άνθρωποι που ερωτευόμαστε αντιπροσωπεύουν τις ανεύρετες ιδιότητες της προσωπικότητας σας.

Συχνά, αυτό ισχύει. Τουλάχιστον στις περισσότερες σχέσεις που παρατηρούνται από επαγγελματίες. Αναζητάμε αυτό που λείπει, το αληθινό δέσιμο της ψυχής βρίσκει το χαμένο κομμάτι της ψυχής σας, με την συγχώνευση τους σε έναν αιώνιο δεσμό που μπορεί να κάνει θαύματα. Η αγάπη είναι αληθινή αλλά υπάρχει μια σημαντική ψυχολογική στιγμή που διαλέγουμε τους συντρόφους μας για μακροχρόνιες και σταθερές σχέσεις. (Εκτός από την σωματική έλξη).

4. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να θεωρεί τον εαυτό του κακό.

Θυμηθείτε- ΚΑΝΈΝΑΣ. Αυτοί που αναζητούν την πνευματική διαφώτιση και την αληθινή αναγνώριση του εαυτού τους, ακόμα και αν ανακαλύψουν σε κάποιο σημείο της ζωής τους ότι είναι κακοί, μπορούν να αλλάξουν και να αναπτυχθούν. Όλοι οι υπόλοιποι, από την άλλη πιστεύουν ότι προορίζονται να κάνουν κάτι καλό γενικότερα και υπερασπίζονται την υπερηφάνεια τους από την λογική τους.

5. Τουλάχιστον το 1/3 των αναμνήσεων σας είναι λανθασμένες, ελαφρώς επεξεργασμένες ή εντελώς ξεχασμένες.

Δοκιμάστε να σκεφτείτε τον/την καλύτερο/η φίλο/η σας και πως τον/ την γνωρίσατε, προσπαθήστε να ανακαλέσετε το τελευταίο όμορφο δείπνο σας και ξανασκεφτείτε τους. Την δεύτερη φορά που θα τους σκεφτείτε, στην πραγματικότητα σκέφτεστε την πρώτη φορά που ανακαλέσατε αυτή την ανάμνηση. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος μας. Εν πάση περιπτώσει, οι αναμνήσεις μας συχνά είναι επεξεργασμένες ή ξεχασμένες. Οι αλλαγές σε αυτές συμβαίνουν αυθόρμητα και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

6. Αυτά που μισείτε στους άλλους είναι οι ανασφάλειες που καταπιέζετε στον σκιώδη εαυτό σας.

Αυτό επίσης συνδέεται με την φιλοσοφία του Καρλ Γιούνγκ καθώς λέει ότι όλοι κυβερνούμαστε από την σκιώδη πλευρά μας. Φυσικά, η σκοτεινότητα δημιουργεί φόβο, και όταν βλέπετε κάποιον να κάνει πράγματα που όχι μόνο μισείτε, αλλά φοβάστε στον εαυτό σας, απλώς δεν μπορείτε να συμπαθήσετε αυτό το άτομο.

7. Η πραγματικότητα πρώτα παρουσιάζεται από το υποσυνείδητο μυαλό και έπειτα προβάλλεται στον κόσμο.

Η σχέση μεταξύ του μακρόκοσμου και του μικρόκοσμου είναι δυνατότερη στο ανθρώπινο μυαλό. Δημιουργούμε διαφορετικές πραγματικότητες, διαφορετικούς κόσμους και διαστάσεις μέσα στο μυαλό μας. Ωστόσο, υπάρχουν κόσμοι σε αυτόν τον πλανήτη όπως και άνθρωποι που κάνουν τον κόσμο τόσο όμορφο και γεμάτο με διαφορές και συνδυασμούς. Η δημιουργικότητα και η τέχνη είναι οι καλύτερες εκφράσεις του πως βλέπουμε και προβάλλουμε τον κόσμο γύρω μας.

8. Η διάθεση επηρεάζει την αντίληψη.

Η διάθεση μας παίζει σημαντικό ρόλο στο πως αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας. Για παράδειγμα, αν είστε λυπημένοι, θα παρατηρήσετε περισσότερες λεπτομέρειες που σχετίζετε με την θλίψη. Αν η διάθεση σας δεν είναι πολύ καλή, το μυαλό σας θα αντιληφθεί λεπτομέρειες που ενισχύουν αυτή την υπόθεση. Όταν έχετε θετική διάθεση τείνετε να αγνοείτε αυτές τις αρνητικές λεπτομέρειες ακόμα και όταν εξακολουθούν να βρίσκονται γύρω σας.

9. Η ταυτότητα σας δεν είναι εσείς.

Τώρα, επιστρέψτε στο πρώτο πράγμα που είπαμε, ότι αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους όσο έρχεστε σε επαφή με ανθρώπους που σας γνωρίζουν. Από την άλλη, έχετε την δική σας αντίληψη για το τι πραγματικά είστε. Αλλά το αληθινό ερώτημα είναι: ποιοι είστε; Οι πνευματικές τεχνικές αυτό- αναγνώρισης είναι η καλύτερη μέθοδος για να το ανακαλύψετε.