You are currently viewing 8 τρόποι για να σταματήσετε να υποφέρετε σύμφωνα με τον Βουδισμό

8 τρόποι για να σταματήσετε να υποφέρετε σύμφωνα με τον Βουδισμό

Ο Βουδισμός έχει έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο αντιμετώπισης του πόνου. Αυτή η φιλοσοφία προωθεί την ιδέα ότι είναι δυνατόν να σταματήσει κάθε βάσανο, αν και είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Αν και η ζωή μας προκαλεί πόνο, δεν είμαστε καταδικασμένοι να υποφέρουμε παθητικά.

Υπάρχουν 8 τρόποι για να σταματήσετε να υποφέρετε.

Σύμφωνα με τους Βουδιστές, για να σταματήσουν οι ταλαιπωρίες, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δεχθείτε ότι υπάρχουν. Όλοι οι άνθρωποι, αργά ή γρήγορα, επηρεάζονται από τον πόνο. Το να αντιστέκεστε σε αυτόν μόνο τον επιδεινώνει.

Τώρα, η αποδοχή του πόνου δεν σημαίνει να υποκύψετε σε αυτόν. Ο Βουδισμός δηλώνει ότι η ταλαιπωρία γεννιέται από την επιθυμία και ότι, επομένως, μαθαίνοντας να απορρίπτουμε την επιθυμία είναι ο συντομότερος τρόπος για να σταματήσουμε τον πόνο. Αυτή η φιλοσοφία επισημαίνει ότι υπάρχει ένα «Οκταπλό Ευγενές Μονοπάτι» ή 8 τρόποι για να σταματήσετε τις ταλαιπωρίες, που πρέπει να εφαρμόζονται ελεύθερα έτσι ώστε να επικρατεί η ειρήνη και η αρμονία στη ζωή μας.

  1. Σωστή αντίληψη – ο πρώτος από τους 8 τρόπους

Ο καλύτερος τρόπος για να είστε δίκαιοι είναι να μην κρίνετε. Αντί να αποφασίσετε αν κάτι είναι καλό ή κακό, θα πρέπει αντ ‘αυτού να προσπαθήσετε να κατανοήσετε πλήρως τη φύση του. Πολλοί άνθρωποι ενεργούν με λάθος τρόπο. Ωστόσο, ποιος είστε εσείς να τους κρίνετε;

Για να σταματήσετε να υποφέρετε, είναι απαραίτητο να καλλιεργήσετε μια σφαιρική στάση, αντί να κρίνετε. Δεν είναι δική σας δουλειά να αξιολογήσετε, να εγκρίνετε ή να καταδικάσετε τις συμπεριφορές των άλλων. Ούτε οι άλλοι έχουν την δύναμη να το κάνουν.

  1. Σωστή επίλυση – σφυρηλάτηση ευγενών σκοπών

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη ρύθμιση επιτυχημένων στόχων και στη ρύθμιση ευγενών στόχων. Οι πρώτοι εμπνέονται από την επιθυμία για ατομικό έπαινο, που συχνά σας αφήνουν τελικά κενούς. Ο θρίαμβος σας επιτρέπει να δώσετε στον εαυτό σας ένα χειροκρότημα, αλλά έχει κάποιο σκοπό στο σύμπαν;

Οι Βουδιστές, από την άλλη πλευρά, προσκαλούν τους ανθρώπους να σφυρηλατήσουν ευγενείς σκοπούς. Είναι ένας τρόπος να σταματήσετε τα βάσανα επειδή πάντα οδηγούν σε βαθύτερη ικανοποίηση την οποία μπορείτε να μοιραστείτε με τους άλλους.Το αίσθημα ότι είστε χρήσιμοι και έχετε κάποιο σκοπό δίνει περισσότερο νόημα στις προσπάθειες σας.

  1. Σωστός λόγος – να είστε ειλικρινείς και προσεκτικοί με τα λόγια σας

Οι λέξεις δίνουν ζωή, αλλά επίσης την παίρνουν μακριά. Σας φτιάχνουν και μπορούν επίσης να σας σπάσουν. Όταν τα λόγια προέρχονται από μια καθαρή ψυχή, είναι βάλσαμο για τον κόσμο. Οι λέξεις μεταδίδουν την κατανόηση, την αγάπη και την αδελφοσύνη. Παρηγορούν , κινητοποιούν και αναδεικνύουν τις μεγαλύτερες αξίες της ζωής.

Ωστόσο, μερικές φορές τα λόγια χρησιμοποιούνται επίσης για το ψέμα, το πόνο ή την υποτίμηση. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος αν βλάπτει τους άλλους με τα λόγια του. Αργά ή γρήγορα, αυτό γυρίζει μπούμερανγκ και καταλήγει να καταστρέψει το πρόσωπο που χρησιμοποιεί τη γλώσσα με αυτόν τον τρόπο.

  1. Σωστή συμπεριφορά – μην πληγώνετε τους άλλους

Μια αρχή είναι παρούσα σε όλους σχεδόν τους ηθικούς κώδικες των διαφορετικών πολιτισμών. Δεν πρέπει να σκοτώνετε τους άλλους ούτε να απειλείτε τη ζωή τους. Επιπλέον, αυτό δεν ισχύει μόνο για τα φυσικά πράγματα, αλλά είναι επίσης συμβολικό. Μπορεί να ισχύει και για τα πνευματικά.

Για να σταματήσετε να υποφέρετε, είναι σημαντικό να μην κάνετε τους άλλους να υποφέρουν, αφού αυτό θα ήταν μια μεγάλη αντίφαση. Ομοίως, κάθε είδους ακραία υπερβολή καταστρέφει την ευημερία σας και θα πρέπει να αποφεύγεται. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί η αρμονία από το να διατηρήσετε την ισορροπία στον τρόπο ζωής σας.

  1. Σωστή εργασία -κερδίστε τα προς το ζην δουλεύοντας σκληρά

Δεν είναι σωστό να προσπαθείτε να χτίσετε τον τρόπο ζωής σας σε κάτι που δεν στηρίζεται στην εργασία σας . Όταν συμβεί αυτό, τα αισθήματα προσωπικής υπερηφάνειας μειώνονται και μεταβάλλονται.

Η εργασία αλλάζει τα ανθρώπινα όντα και τα κάνει καλύτερα. Είναι ένας τρόπος για να χτίσουμε την αξιοπρέπεια, να αναπτυχθούμε και να εξυπηρετήσουμε τους άλλους. Η αδράνεια αργά ή γρήγορα οδηγεί σε δυσαρέσκεια και αγωνία. Μένουμε στάσιμοι και έτσι χάνουμε τις καλύτερες αρετές και ικανότητες μας.

  1. Σωστή προσπάθεια – καλλιεργήστε την αρετή

Δεν είναι δυνατό να σταματήσετε την ταλαιπωρία αν δεν αρχίσετε μια πορεία συνεχούς εξέλιξης. Η αρετή, με μια γενική έννοια, δεν είναι κάτι που πέφτει από τον ουρανό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο καρπός της υπομονετικής καλλιέργειας. Είναι το άμεσο αποτέλεσμα της προσπάθειας.

Η καλλιέργεια της αρετής θα αυξήσει επίσης την αγάπη για τον εαυτό σας. Σας κάνει να βλέπετε τον εαυτό σας ως ένα πραγματικό πρόσωπο που μαθαίνει και αναπτύσσεται. Σας επιτρέπει να είστε ανοιχτοί στην κριτική και στα λάθη και να βλέπετε τις ευκαιρίες για να εξελιχθείτε.

  1. Σωστή συνείδηση – παρατήρηση

Εάν θέλετε να σταματήσετε να υποφέρετε, είναι απαραίτητο να είστε προσεκτικοί στα μηνύματα που στέλνει το σώμα σας. Το σώμα μας, μας προειδοποιεί για οποιεσδήποτε ανισορροπίες. Μας ειδοποιεί για τον τρόπο ζωής που μπορεί να είναι επιβλαβής.

Ομοίως, είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε το πώς ενεργείτε. Δεν πρέπει να προσπαθήσετε να κρίνετε τον εαυτό σας ούτε να τον εγκρίνετε ή να τον τιμωρήσετε. Αντ ‘αυτού, είναι σημαντικό να βλέπετε τον εαυτό σας ως θεατή, σε μια προσπάθεια να τον γνωρίσετε καλύτερα.

  1. Σωστός διαλογισμός – μάθετε να ηρεμείτε το μυαλό

Όταν το μυαλό παρασύρεται από τα συναισθήματα, χάνει την δύναμη του. Και αν παραδώσετε τον εαυτό σας σε ανεξέλεγκτα αισθήματα ή πάθη, εύκολα καταλήγετε να βυθιστείτε σε καταστάσεις που τελικά προκαλούν μόνο περισσότερη δυστυχία.

Κάθε άτομο πρέπει να βρει τα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να ηρεμήσει το μυαλό του σε περιόδους σύγχυσης, φόβου ή αγωνίας. Όταν ενεργείτε υπό αυτές τις επιρροές, τότε είναι που κάνετε τα περισσότερα λάθη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μάθουμε να συγκρατούμε αυτά τα συναισθήματα.

Οι οκτώ τρόποι για να σταματήσετε να υποφέρετε είναι το αποτέλεσμα της αρχαίας σοφίας. Είναι επίσης ένας λεπτομερής οδηγός για την αντιμετώπιση του κόσμου και της ζωής. Αν τους εφαρμόζετε με επιμονή, μπορούν να σας οδηγήσουν σε εσωτερική ισορροπία και αρμονία και να δημιουργήσουν γαλήνη στην καρδιά σας.

Μάγεια Τ.