You are currently viewing 8 σημάδια ότι υποφέρετε από το στρες και δεν το γνωρίζατε

8 σημάδια ότι υποφέρετε από το στρες και δεν το γνωρίζατε

«Το στρες είναι ικανό να επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων μας, της συμπεριφοράς μας, την κριτική μας ικανότητα και την φυσική μας κατάσταση και υγεία. Κανένα μέρος του οργανισμού μας δεν έχει ανοσία.  Το συνεχές, χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει ή να επιβαρύνει σοβαρά προβλήματα υγείας.»

Πολλοί έχετε δεχτεί το γεγονός ότι το στρες αποτελεί κομμάτι του μοντέρνου τρόπου ζωής. Το βλέπετε στη καθημερινότητα σας όπου συχνά βρίσκεστε αντιμέτωποι με αγχώδεις καταστάσεις. Πολλοί από εσάς αντιμετωπίζεται καθημερινά πολλούς στρεσογόνους παράγοντες.

Όπως έχουμε ξανά πει, λίγο στρες μπορεί να είναι εποικοδομητικό , μπορεί να είναι το κίνητρο που θα μας παρακινήσει να αντιμετωπίσουμε διάφορα ζητήματα αποτελεσματικά ή και να μας βοηθήσει ενστικτωδώς να απέχουμε από  ριψοκίνδυνες καταστάσεις. Παρόλα αυτά, το υπερβολικό και συνεχές στρες μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Όπως είναι φυσικό, τα υπερβολικά επίπεδα στρες δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το σώμα σας.  Όταν είσαστε αναστατωμένοι ο εγκέφαλος σας απελευθερώνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, στο αίμα σας.

Κάτω από νορμάλ συνθήκες και σε περιπτώσεις πραγματικού κινδύνου, αυτή η ορμονική αντίδραση ενεργοποιεί τον διακόπτη χαλιναγώγησης του εαυτού σας που χρειάζεστε σε καταστάσεις που απαιτούν άμεση αντίδραση ή διαφυγή μπροστά σε έναν κίνδυνο.  Με άλλα λόγια, σε τέτοιες περιπτώσεις οι ορμόνες αυτές σας βοηθούν να δράσετε αποτελεσματικά.

Η υπερβολική έκθεση στις ορμόνες της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, ωστόσο, έχει αρνητικές επιπτώσεις σχεδόν σε όλα τα συστήματα του οργανισμού σας. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η υπερέκθεση στη κορτιζόλη λόγω του στρες αυξάνει τον κίνδυνο για μία σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων του άγχους, της κατάθλιψης,  διαταραχές του πεπτικού συστήματος, των πονοκεφάλων, των διαταραχών του ύπνου και του σωματικού βάρους και της προσβολής της μνήμης και της συγκέντρωσης.

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε 8 διαταραχές που προκαλούνται στο σώμα σας από το υπερβολικό στρες. Στο τέλος θα βρείτε κάποιες συμβουλές αντιμετώπισης του στρες που υπάρχει στη ζωή σας.

Αυτές είναι οι 8 διαταραχές που προκαλούνται στο σώμα σας από το στρες :

1. ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ

Είναι πολύ πιθανό οι συχνοί πονοκέφαλοι να οφείλονται στο στρες.  Συγκεκριμένα, είναι συχνό φαινόμενο οι έντονοι πονοκέφαλοι να προκαλούνται από το στρες. Οι έντονοι πονοκέφαλοι μπορούν να προκαλέσουν ήπιο- διαχειρίσιμο- ή υπερβολικό πόνο στο κεφάλι, τον λαιμό  και πίσω από τα μάτια σας. Το στρες μπορεί είτε να προκαλέσει από μόνο του άλλους τύπους πονοκεφάλου, όπως οι ημικρανίες, είτε να επιδεινώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα.

2. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Όταν ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις ορμόνες του στρες , το πεπτικό σας σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Επιστήμονες υγείας έχουν καταφέρει να βρουν τη περίπλοκη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος, πράγμα που βοηθά να γίνει κατανοητό γιατί το στρες μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στο πεπτικό. Το χρόνιο στρες μπορεί να επιδεινώσει ορισμένα τέτοια προβλήματα, όπως είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

3. ΣΥΧΝΑ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Το στρες επιβαρύνει το κυκλοφοριακό σύστημα λόγω του ότι αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς.  Αυτό σε συνδυασμό με την υψηλή αρτηριακή πίεση αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως είναι φυσικό, σε τέτοιες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν λειτουργεί ικανοποιητικά ώστε να αντιμετωπίσει  βακτήρια και παράγοντες που προκαλούν κρυολογήματα και λοιμώξεις.

4. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΒΑΡΟΥΣ

Το στρες συνδέεται στενά με την αύξηση του σωματικού βάρους, ωστόσο πιο σπάνια μπορεί να παρατηρηθούν περιπτώσεις  διακύμανσης βάρους ή και απώλειας βάρους.  Τα υπερβολικά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα έχει αποδειχθεί πως προκαλούν αυξημένη όρεξη και κυρίως λιγούρα για πρόχειρο φαγητό- φαστ φουντ , ενώ βοηθούν και στην αποθήκευση λίπους στη περιοχή της κοιλιάς.

5. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω το στρες επηρεάζει αρνητικά το πεπτικό σας σύστημα.  Ομοίως, οι διαταραχές  του στομάχου είναι ένα από τα κλασσικά συμπτώματα των αυξημένων επιπέδων στρες. Η ναυτία, η δυσπεψία, οι κράμπες στη κοιλιά και οι πόνοι είναι συχνά αποτελέσματα που προκαλεί το στρες στον οργανισμό σας.

6. ΚΟΠΩΣΗ

Συναισθηματικά, ψυχολογικά και φυσικά ερεθίσματα μπορούν να προκαλέσουν στρες το οποίο επιβαρύνει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Η παρουσία του στρες στο σώμα σας προκαλεί πίεση και ένταση σε αυτό με αποτέλεσμα τα σημάδια της κόπωσης να γίνονται πιο εύκολα διακριτά εξουθενώνοντας και το μυαλό και το σώμα σας.

7. ΠΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

Το στρες προκαλεί  νευρικότητα, και η νευρικότητα στρες.  Αυτός ο κουραστικός κύκλος μπορεί να προκαλέσει πόνους στο στήθος και σφίξιμο. Επιπλέον, οι πόνοι στο στήθος είναι συχνά ένα ανησυχητικό γεγονός πράγμα το οποίο μπορεί με τη σειρά του να επιδεινώσει την κατάσταση στρες και νευρικότητας στην οποία ήδη είσαστε.

Το χρόνιο στρες είναι από μόνο του ένας παράγοντας  που οφείλεται για προβλήματα καρδιάς και εμφράγματα.  Πρόσφατες μελέτες συνέδεσαν το στρες με τους μηχανισμούς πήξης του αίματος στους οποίους μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα που οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα καρδιάς.

8. ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΡΕΞΗΣ ΓΙΑ ΣeΞ

Ομοίως και για τους άντρες και τις γυναίκες, η επιθυμία να συμμετέχουν σε σeξουαλική επαφή μπορεί να σβήσει  λόγω του στρες. Η αιτιολογία είναι απλή. Το στρες εμποδίζει την απελευθέρωση χημικών και ορμονών στον εγκέφαλο που είναι υπαίτια για την σeξουαλική επιθυμία. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα της ωορρηξίας  για τις γυναίκες και σε μείωση της ποσότητας σπέρματος και γονιμότητας στους άντρες.

Συμβουλές αντιμετώπισης του στρες:

Μπορεί το στρες να είναι αναπόφευκτο στις ζωές μας αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ελαττώσετε την επίδραση του στο μυαλό και στο σώμα σας.

-Ξεκινήστε να γράφετε 10 με 15 λεπτά την ημέρα για τα θέματα που σας απασχολούν και τις επιπτώσεις που έχουν επάνω σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τις σκέψεις σας και να χαλαρώσετε.

– Μιλήστε στην οικογένεια σας, σε φίλους ή σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για αυτά που σας αγχώνουν.

-Κάνετε πράγματα ευχάριστα, όπως ένα χόμπι, βρείτε μία δημιουργική απασχόληση ή/και ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό.

-Επικεντρωθείτε στο παρόν μέσω του διαλογισμού.

-Ασκηθείτε συστηματικά, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αντιμετωπίσετε το στρες. Κάνετε διατάσεις που βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν από το υπερβολικό στρες.

-Κάνετε τεχνικές αναπνοών και γιόγκα.

-Απολαύστε ένα μασάζ, μία αρωματοθεραπεία ή/και μουσικοθεραπεία

[psychologytoday] [mayoclinic] [webmd] [webmd] [healthday]