You are currently viewing 7 παραδείγματα που δείχνουν πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα

7 παραδείγματα που δείχνουν πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα

Πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα; Εδώ είναι 7 πρακτικά παραδείγματα που δείχνουν πώς η συναισθηματική κατάσταση του ατόμου επηρεάζει επίσης την κατάσταση της υγείας του. Οι ζημίες που το άγχος μπορεί να προκαλέσει στο σώμα είναι ποικίλες, και σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρές, και ο πάσχων είναι μάρτυρας από πρώτο χέρι.

Η παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική υπερηφανεύεται για γνώσεις που έχουν πολύ βαθιές ρίζες μέσα στο χρόνο, μια εκ των οποίων είναι ακριβώς η ένωση οργάνων – συναισθημάτων.

Στην πράξη, κάθε συναίσθημα, κάθε διαφορετική κατάσταση του νου είναι συνδεδεμένη με διπλό νήμα με ένα όργανο του ανθρώπινου σώματος και καθορίζει κατά κάποιο τρόπο την κατάσταση της υγείας του. Τα συναισθήματα, όποια και αν είναι, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις ή ακόμα και θετικές στην υγεία ενός συγκεκριμένου μέρος του σώματος. Μια συναισθηματική κατάσταση δεν είναι σε θέση να καθορίσει την υγεία του οργανισμού ή μέρος αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι διαρκεί λίγο και είναι περαστική. Διαφορετικά, όταν η κατάσταση του νου ή το συναίσθημα, ειδικά εάν είναι αρνητικό, γίνεται μόνιμο και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως το στρες που προκαλείται από μια ιδιαίτερα επίπονη εργασία ή μια δύσκολη οικογενειακή κατάστασή. Στην περίπτωση αυτή η ζημιά που προκαλείται στον οργανισμό γίνεται εμφανής και μπορεί επίσης να γίνει από παροδική σε μόνιμη, με όλες τις σοβαρές συνέπειες που συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση.

Η παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική εντόπισε 7 διαφορετικά συναισθήματα, το καθένα συνδέεται με μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος.

Τα επτά συναισθήματα που σχετίζονται με τον οργανισμό

ΧΑΡΑ
Το πρώτο συναίσθημα είναι η χαρά, μια πολύ όμορφη αίσθηση, η οποία βέβαια είναι καλή, εάν όμως είναι ιδιαίτερα έντονη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά, όπως ταχυκαρδία, υπέρταση και αϋπνία. Δεν είναι ασυνήθιστο, λόγω της ιδιαίτερα έντονης χαράς, να υποστεί κάποιος ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο.

ΘΥΜΟΣ
Ο θυμός, μια άλλη κατάσταση του νου που σχετίζονται με την απογοήτευση, δυσαρέσκεια και ευερεθιστότητα. Το όργανο που επηρεάζεται είναι το ήπαρ, εάν ο θυμός είναι ιδιαίτερα έντονος, μπορεί να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα χολής η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στο ήπαρ όσο στο στομάχι και στον σπλήνα. Πονοκέφαλος, ζάλη και άλλα παρόμοια συμπτώματα σχετίζονται στην πραγματικότητα με θυμό και στη συνέχεια με προβλήματα στο ήπαρ. Οι λαϊκές παροιμίες είναι εξίσου σαφείς σχετικά με αυτό. Ένα σαφές παράδειγμα είναι η φράση ‘’μου έσκασε το συκώτι”, αναφερόμενος σε εκείνους που είναι ιδιαίτερα θυμωμένοι.

ΑΓΧΟΣ
Το άγχος επηρεάζει ιδιαίτερα και προφανώς με έναν αρνητικό τρόπο την αναπνοή και τους πνεύμονες. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η ακανόνιστη αναπνοή η δύσπνοια, για να μην αναφέρουμε ότι στη συνέχεια επηρεάζεται το στομάχι και τα έντερα. Το άγχος, στην πραγματικότητα, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες εμφάνισης πολλών ασθενειών.

ΠΟΝΟΣ
Ο πόνος είναι ένα συναίσθημα που έχει άμεση επίδραση στους πνεύμονες, αν ο πόνος συνεχίζει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να τους αποδυναμώσει και κατά συνέπεια να έχουν μικρότερη ικανότητα οξυγόνωσης του αίματος. Με τη σειρά του, το αίμα δεν θα είναι σε θέση να φέρει μία επαρκή ποσότητα ενέργειας προς τους διάφορους ιστούς του οργανισμού.

ΕΝΟΧΕΣ
Σκεφτόμαστε ξανά και ξανά τα αρνητικά γεγονότα που προκαλέσαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της ζωής. Σύμφωνα λοιπόν με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αυτή η διάθεση θα έχει αρνητική επίδραση στην σπλήνα με αποτέλεσμα την υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης και κόπωση.

ΦΟΒΟΣ
Ο φόβος, ιδιαίτερα αν είναι έντονος, μπορεί να προκαλέσει μια ισχυρή δυσαρμονία στους νεφρούς, με πιθανή μια ακούσια ούρηση. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση η εν λόγω δημοφιλές ρήσης είναι αρκετά σαφής.

ΤΡΟΜΟΣ
Τέλος, ο τρόμος σε αντίθεση με το φόβο, είναι συνήθως μια απρόσμενη συγκίνηση, ξαφνική, απρόσμενη, και επηρεάζει ιδιαίτερα την καρδιά καθώς επίσης τα νεφρά όπως ακριβώς ο φόβος. Δεν είναι καθόλου σπάνιες η περιπτώσεις θανάτου από καρδιακή προσβολή μετά από ένα ξαφνικό τρόμο.