You are currently viewing 6 χαρακτηριστικά της τοξικής φιλίας και πώς να την αποφύγετε

6 χαρακτηριστικά της τοξικής φιλίας και πώς να την αποφύγετε

Καθώς μεγαλώνουμε, αλλάζουμε στη ζωή. Αυτό συμβαίνει και με τους ανθρώπους που συνδεόμαστε. Για την ψυχική υγεία μας και την ευημερία, θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ, ώστε οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν, να μας ανεβάζουν ψυχικά και να μας εμπνέουν, αντί να μας παρασύρουν προς τα κάτω και να μας αποθαρρύνουν.

Θα πρέπει να έχουμε σχέσεις με τους ανθρώπους που μας βγάζουν τον καλύτερο εαυτό μας και όχι το άγχος μας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις παρακάτω συμπεριφορές στις σχέσεις σας, ίσως χρειαστεί να αξιολογήσετε ξανά την σύνδεσή σας μαζί τους και να αποφασίσετε αν αξίζουν να είναι στην ζωή σας ή όχι.

Διαρκή παράπονα

Αν περνάτε πολύ χρόνο με κάποιον που παραπονιέται, θα γίνετε και εσείς το ίδιο, πιθανώς. Αποκτούμε τις συνήθειες των άλλων με τους οποίους περνάμε πολύ χρόνο, έτσι, φυσικά,  ένας που παραπονιέται θα μας παρασύρει και εμάς προς τα κάτω. Θα βρει πάντα κάτι λάθος, σε οποιαδήποτε περίσταση.Μια μελέτη,σε συγκάτοικους κολεγίων, διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, οι μαθητές που ζούσαν με έναν αρνητικό συγκάτοικο άρχισαν να έχουν περισσότερα αρνητικά μοτίβα σκέψης ακόμη και αν ξεκίνησαν τη χρονιά με μια θετική νοοτροπία.Κάποιος που παραπονιέται συνέχεια, δεν βλέπει πραγματικά τι κάνει λάθος. Απλά διασπείρει την αρνητικότητά του χωρίς να έχει επίγνωση των σκέψεων ή των πράξεων του. Αν έχετε μια φιλία με κάποιον που μόνο παραπονιέται και δεν βλέπει τίποτα  θετικό στη ζωή, σίγουρα θα πρέπει να εξετάσετε την περίπτωση να απομακρυνθείτε.

Δεν σας υποστηρίζουν

Οι φίλοι σας θα πρέπει να σας ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν τους στόχους και τα όνειρά σας. Ένας αρνητικός άνθρωπος, ωστόσο, θα πυροβολεί συνεχώς τις ιδέες σας και δεν θα βλέπει την αξία σε οτιδήποτε θέλετε να ονειρευτείτε.  Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι που δεν μας υποστηρίζουν,συχνά δεν αισθάνονται καλά για τη δική τους ζωή και σαν αποτέλεσμα θέλουν να ποδοπατήσουν όλους τους άλλους, ώστε να αισθάνονται ικανοποιημένοι.Οι αρνητικοί,οι επικριτές, τα πνεύματα αντιλογίας ή όπως αλλιώς θέλετε να τους ονομάσετε, απλά ζουν την ζωή τους με το φόβο και ως εκ τούτου δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα πετύχουν τους στόχους τους, πόσο μάλλον να υποστηρίξουν κάποιον άλλον. Έτσι, μην παίρνετε τα αρνητικά σχόλια τους κατάκαρδα, γιατί δεν έχουν το θάρρος να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, όπως εσείς.Ωστόσο,αν έχετε μια φιλία σαν αυτή, θα πρέπει να κοπεί το σχοινί, γιατί θα σας παρασύρει προς τα κάτω.

Αμφιβολία για την αξία σας

Αυτό πηγαίνει μαζί με την παραπάνω συμπεριφορά. Ένας αμφισβητίας θα αμφισβητεί συνεχώς την αξία και τις ικανότητές σας ακόμη και αν έχετε δείξει το ταλέντο και την εξυπνάδα σας. Η αμφιβολία σκοτώνει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες, έτσι το πρόσωπο αυτό θα σβήσει την αυτοεκτίμηση σας και θα εξαφανίσει τα επίπεδα της ενέργειας σας.Θέλετε οι άνθρωποι γύρω σας να σας υποστηρίξουν 100 % , ακόμη και αν δεν πιστεύουν πλήρως στο στόχο σας. Ο  αμφισβητίας θα επισημάνει γρήγορα τα λάθη σας και θα σας πει γιατί δεν θα πρέπει να ακολουθήσετε κάτι. Θα εξαλείψει την αυτοπεποίθησή σας και την αγάπη σας για να σας δει αδύναμο και ευάλωτο. Οι φίλοι σας θα πρέπει να πιστεύουν σε σας, ακόμη και όταν δεν πιστεύετε στον εαυτό σας, έτσι αποστασιοποιηθείτε από εκείνους που μόνο θέλουν να σας καταστρέψουν.

Ναρκισσιστικές συμπεριφορές

Η υπερβολική περιαυτολογία, η ανάγκη για τα φώτα της δημοσιότητας και να παίρνει τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή,  είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά ενός Ναρκισσιστή.  Δεν μπορεί να αφήσει κανέναν άλλο να προσελκύσει την προσοχή γιατί αυτό στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από αυτούς. Οι Ναρκισσιστές μπορεί ακόμη και να υπερβάλλουν στα λόγια τους ή και να ψεύδονται προκειμένου να αποσπάσουν τον έπαινο. Επίσης, δεν μπορούν να βλέπουν τους άλλους επιτυχημένους, ειδικά όταν τους έχουν χτυπήσει αποτυχίες στη ζωή τους.Οι φίλοι θα μοιραστούν τις επιτυχίες σας ενώ δεν  έχουν πάντα την ανάγκη  να πάρουν τα φώτα της δημοσιότητας από εσάς. Εάν έχετε έναν φίλο που δεν σας επιτρέπει να εκφράσετε πλήρως τις απόψεις σας ή να μοιραστείτε ό,τι συμβαίνει στη ζωή σας, κάνετε στον εαυτό σας μια μεγάλη χάρη και αφήστε τους να πάνε.

Είναι φίλοι μόνο όταν όλα είναι καλά

Αυτοί οι φίλοι μένουν όσο ο ουρανός είναι μπλε και ο ήλιος λάμπει. Μόλις τα σύννεφα εμφανιστούν, εξαφανίζονται πριν το καταλάβετε. Αυτός ο τύπος φίλου δεν θέλει να σας βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές αλλά συχνά περιμένει από εσάς να μείνετε στις τυχόν δικές του δυσκολίες.Οι καλοί φίλοι θα πρέπει να βάλουν πλάτη ό,τι καιρό και να κάνει, οπότε, μην διστάσετε να διαγράψετε κάποιον που δεν θέλει να είναι εκεί για σας όταν το χρειάζεστε πραγματικά.

Σας κουτσομπολεύει

Το κουτσομπολιό μπορεί να καταστρέψει πραγματικά μια σχέση, ειδικά αν αυτό το άτομο δεν λέει καν αλήθεια.  Δεν πρέπει ποτέ να ανεχτείτε κάποιον που θέλει μόνο να διαδίδει φήμες. Το πρόσωπο αυτό δεν έχει μεγάλη αυτοεκτίμηση και θέλει να σας βλάψει προκειμένου να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση του. Το κουτσομπολιό πραγματικά κάνει έναν άνθρωπο ράκος και μπορεί πραγματικά να βλάψει την αυτοεκτίμηση κάποιου. Αξίζετε πολύ καλύτερα από αυτό, γι ‘αυτό, μην αφήσετε ποτέ κάποιον στη ζωή σας, που συνεχώς λέει κουτσομπολιά, γιατί αν σας λέει για τους άλλους,  μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα κάνει το ίδιο για σας, πίσω από την πλάτη σας.Στο κάτω κάτω : Βεβαιωθείτε ότι οι φίλοι σας ενδυναμώνουν και δεν σας παίρνουν την δύναμή σας.

Λοιπόν,πώς μπορείτε να αποφύγετε αυτά τα τοξικά είδη φιλίας;

Πρώτα απ’ όλα, να επιλέξετε την συντροφιά σας προσεκτικά. Πρέπει να ξέρετε καλά κάποιον πριν γίνετε φίλοι. Αν κάτι στην αρχή δεν σας αρέσει, ακολουθήστε το ένστικτό σας.

Δεύτερον, εάν έχετε ήδη κάποιον άνθρωπο σαν αυτόν στη ζωή σας, είτε πάρτε τις αποστάσεις σας ή πείτε του για την συμπεριφορά του.  Είτε έτσι είτε αλλιώς, μην τον αφήσετε να μείνει στη ζωή σας, εάν αρνηθεί να αλλάξει.

Τρίτον, δουλέψτε με τον εαυτό σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Το κλειδί για την προσέλκυση ανθρώπων αντάξιους του χρόνου και της αγάπη μας είναι να αυξήσουμε τη δική μας αυτοεκτίμηση. Βελτιώνοντας τον εαυτό σας και την αγάπη για τον εαυτό σας  θα προσελκύσετε ανθρώπους που βαδίζουν ένα παρόμοιο μονοπάτι της ζωής.