You are currently viewing 6 εγκεφαλικές ασκήσεις που θα διευρύνουν την συνείδηση σας

6 εγκεφαλικές ασκήσεις που θα διευρύνουν την συνείδηση σας

 1. Shodhana (εναλλακτική αναπνοή από την μύτη)

Βιώματα επιπέδου εγκεφαλικών κυμάτων : Γάμα και Θήτα (μακρά πρακτική) , Άλφα (σύντομη πρακτική)

Ο εγκέφαλος είναι χωρισμένος σε δύο ημισφαίρια συνδεδεμένα με το μεσολόβιο, το οποίο είναι μια ευρεία ζώνη από νευρικές ίνες που στέλνουν νευρικά σήματα ανάμεσα στα ημισφαίρια και διευκολύνει την επικοινωνία μέσα στον εγκέφαλο. Οι πρακτικές που συγχρονίζουν την λειτουργία των ημισφαιρίων έχουν ως αποτέλεσμα την εναρμόνιση του εγκεφάλου και τη μετατόπιση των εγκεφαλικών κυμάτων από το βήτα στο θετικό άκρο του φάσματος.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε συμπεριλαμβανομένου του παραπάνω διαλογισμού, ωστόσο κάθε πρακτική έχει το δικό της μοναδικό αποτέλεσμα, προκαλώντας συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύματα, το καθένα με τις διαφορές του και τα οφέλη του.

Η εναλλακτική αναπνοή από την μύτη ( Σανσκριτικά : Νodi Shodhana) είναι μια αρχαία πρακτική αναπνοής η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή των εγκεφαλικών κυμάτων δουλεύοντας στο να συγχρονίζουν ειδικότερα την επικοινωνία των εγκεφαλικών ημισφαιρίων.

Παρόλο που η πρακτική δουλεύει σε πολλά διαφορετικά επίπεδα ώστε να φέρει ισορροπία και αρμονία στο σώμα και στο μυαλό ( ενεργειακά, συναισθηματικά, ψυχικά), επηρεάζει κατά κύριο λόγο την λειτουργία του εγκεφάλου λόγω του γεγονότος ότι το αριστερό ημισφαίριο ελέγχει την δεξιά πλευρά του σώματος και το δεξί ημισφαίριο ελέγχει την αριστερή πλευρά του σώματος.

Μέσω της πρακτικής αυτής της τεχνικής, αναγκάζετε τον εγκέφαλο, το μυαλό και το σώμα να μεταβάλλουν συνεχώς την προσοχή και τον έλεγχο των μυών ανάμεσα σε κάθε πλευρά/ημισφαίριο και ως εκ τούτου διεγείρεται η επικοινωνία και ο συγχρονισμός ανάμεσα στα δυο μέσω των ρυθμικών κινήσεων και των μοτίβων αναπνοής. Αυτό μετατοπίζει τα εγκεφαλικά κύματα στο άλφα φάσμα κατά την διάρκεια συντομότερων πρακτικών ( 1-5 αναπνευστικούς κύκλους) και ακόμα και στο γάμα και στο θήτα ( 5 ή περισσότερους αναπνευστικούς κύκλους)

 1. Βρείτε μια άνετη καθιστή θέση, σίγουροι πως η σπονδυλική σας στήλη είναι ευθεία χωρίς να ζορίζεστε
 2. Χαλαρώστε την αριστερή σας παλάμη άνετα στους μηρούς σας και φέρτε το δεξί σας χέρι ακριβώς μπροστά από το πρόσωπο σας.
 3. Με το δεξί σας χέρι, φέρτε τον δείκτη και το μεσαίο σας δάχτυλο να στηριχθούν ανάμεσα στα φρύδια σας, χρησιμοποιώντας τα ελαφρά ως σταθεροποιητική άγκυρα. Τα δάχτυλα που θα χρησιμοποιείτε ενεργά είναι ο παράμεσος και ο αντίχειρας.
 4. Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μια βαθιά εισπνοή και εκπνοή από την μύτη σας και με τα δύο ρουθούνια ανοιχτά.
 5. Κλείστε το δεξί σας ρουθούνι με τον αντίχειρα. Εισπνεύστε από το αριστερό αργά και βαθιά.
 6. Κλείστε το αριστερό σας ρουθούνι με τον παράμεσο ώστε και τα δύο ρουθούνια να κρατούνται κλειστά, διατηρήστε την αναπνοή σας στην κορύφωση της εισπνοής για λίγο.
 7. Ανοίξτε το δεξί σας ρουθούνι και απελευθερώστε την αναπνοή σας από την δεξιά μεριά της μύτης σας και κάντε μια σύντομη παύση στο τελείωμα της εκπνοής.
 8. Έπειτα, εισπνεύστε από την δεξιά μεριά αργά και βαθιά.
 9. Κρατήστε και τα δύο ρουθούνια κλειστά για λίγο.
 10. Ανοίξτε το αριστερό σας ρουθούνι και απελευθερώστε την αναπνοή σας αργά από την αριστερή μεριά. Σταματήστε σύντομα στο τελείωμα.
 11. Επαναλάβετε όσους περισσότερους κύκλους θέλετε, αν και 5-10 είναι μια καλή αρχή επιτρέποντας στην επίγνωσή σας να εντοπίσει και να ακολουθήσει τις εισπνοές και τις εκπνοές σας.

Σημειώστε ότι τα βήματα 5-9 αντιπροσωπεύουν έναν ολοκληρωμένο κύκλο μιας εναλλακτικής αναπνοής μέσω της μύτης. Αν κινείστε μέσω της ακολουθίας αργά, ένας κύκλος θα πρέπει να κρατήσει γύρω στα 20-40 δευτερόλεπτα παρόλο που θα μπορεί να είναι και λιγότερος ή περισσότερος. Επαναλάβετε καθημερινά για συσσωρευτικό αποτέλεσμα και αυτή η πρακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο συχνά θέλετε, παρόλο που μια φορά το πρωί και μια το βράδυ είναι μια καλή αρχή.

 1. Ρυθμικός βαθύς διαλογισμός

Βιώματα επιπέδου εγκεφαλικών κυμάτων : Γάμα, Δέλτα, Άλφα, Θήτα

Ο διαλογισμός είναι ένας από τους πιο εύκολους και γρήγορους τρόπους για να αλλάξετε τα εγκεφαλικά σας κύματα και όσο πιο πολύ και συχνά διαλογίζεστε τόσο πιο πολύ τα εγκεφαλικά σας κύματα μετατοπίζονται. Οι τακτικοί διαλογιστές τείνουν να βιώνουν μια ημι-μόνιμη έως μόνιμη μετατόπιση του φάσματος των εγκεφαλικών κυμάτων γάμα, άλφα και θήτα καθώς κυριολεκτικά επιδιορθώνουν τα νευρικά τους συστήματα και τονώνουν την ανάπτυξη που ενισχύει αυτά τα πρότυπα ( LiouLitz ,Udo7,8,9).

Επιπλέον, αυτό είναι που αποκαλώ οργανική μέθοδο της αλλαγής των εγκεφαλικών κυμάτων, εννοώντας πως η πρακτική ξεκινά από το άτομο, από μέσα σας χωρίς να βασίζεστε σε συμπληρώματα ή σε διάφορες τεχνολογίες. Αυτό βέβαια είναι το ιδανικό-για να εξουσιοδοτηθεί και να ενεργοποιηθεί η έμφυτη ικανότητα κάποιου για εξελικτική αλλαγή.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος που έχω βρει για να το κάνω αυτό είναι αυτό που αποκαλώ “ρυθμικός βαθύς αναπνευστικός διαλογισμός” αν και άλλες μορφές του διαλογισμού είναι σίγουρα αποτελεσματικές για να επιτεύξετε αυτούς τους στόχους. Είναι μια απλή πρακτική :

 1. Βρείτε μια άνετη καθιστή θέση όπου η σπονδυλική σας στήλη είναι ευθεία όσο είναι δυνατόν ενώ είναι χαλαρή ελεύθερη από ένταση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρι, καρέκλα, στο πάτωμα, κάποιο στήριγμα κτλ. αν είναι αναγκαίο. Βρείτε οτιδήποτε σας διευκολύνει. Τα χέρια σας μπορούν να τοποθετηθούν άνετα στους μηρούς ή σε οποιαδήποτε άλλη θέση προτιμάτε και μπορείτε να τα κρατάτε για λίγο.
 2. Μόλις βάλετε τον εαυτό σας σε μια άνετη καθιστή θέση, κλείστε τα μάτια και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες εισπνέοντας από την μύτη και εκπνέοντας από το στόμα για να χαλαρώσετε ακόμα περισσότερο. Μετά ξεκινήστε την Ujjayi αναπνοή, μια αρχαία Ταοϊστική μορφή αναπνευστικής γιόγκας της οποίας οι οδηγίες είναι οι ακόλουθες:
 1. Ξεκινήστε με το να πάρετε μια εισπνοή λίγο βαθύτερη από την κανονική. Με κλειστό το στόμα εκπνεύστε μέσω της μύτης σας ενώ σφίγγετε ελαφρά τους μυς του λαιμού σας. Όταν το κάνετε σωστά θα πρέπει να ακουστείτε σαν τον Darth Vader από το Star Wars. Κάποιοι με αυτόν τον τύπο αναπνοής επίσης μπορεί να ακουστούν όπως ο ήχος του ωκεανού ή αυτό που ακούγεται όταν βάζετε ένα κοχύλι στο αυτί σας.
 2. Ένας άλλος τρόπος για να συνηθίσετε αυτή την πρακτική είναι με το να προσπαθήσετε να εκπνεύσετε με το στόμα ανοιχτό κάνοντας τον ήχο “ααα”. Τώρα κάντε έναν παρόμοιο ήχο με κλειστό το στόμα σας, νιώθοντας την εκροή του αέρα μέσα στις ρινικές σας οδούς. Μόλις καταφέρετε αυτό στην εκροή, χρησιμοποιήστε την ίδια μέθοδο για την εισροή της αναπνοής ελαφρώς σφίγγοντας τον λαιμό σας καθώς εισπνέετε.

Για το ανώτατο αποτέλεσμα στα εγκεφαλικά κύματα, θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την Ujjayi αναπνοή καθ ’όλη την διάρκεια του διαλογισμού. Η αναπνοή Ujjayi σας επιτρέπει να ηρεμήσετε και να επιμηκύνετε την αναπνοή σας σημαντικά σε σχέση με τις κανονικές μεθόδους αναπνοής που διευκολύνουν την βαθιά χαλάρωση του σώματος και του εγκεφάλου.

 1. Κρατήστε την επίγνωση σας συγκεντρωμένη στην αναπνοή σας κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Με κάθε αναπνοή, εισπνεύστε λίγο περισσότερο αέρα και ελαφρώς βαθύτερα χωρίς να ζορίζεστε.

Με κάθε εκπνοή , εκπνεύστε λίγο πιο αργά και βαθιά ξανά χωρίς να ζορίζεστε. Αυτό θα πρέπει να γίνεται σχεδόν χωρίς προσπάθεια και η διαδικασία θα ξεκινήσει να αναπτύσσεται φυσικά καθώς χαλαρώνετε και το σώμα σας αισθάνεται τον ρυθμό.

 1. Κρατήστε αυτόν τον τρόπο αναπνοής επ’ αόριστον. Μπορεί να “ χτυπήσετε στο κενό “ όπου η αναπνοή σας δε θα μπορεί να επεκταθεί άλλο. Αυτό είναι τέλειο και απλά κρατήστε την αναπνοή σας σε αυτό το μάκρος. Μπορεί να βρείτε αυτή τη μοναδική αναπνοή να κρατάει για 1 λεπτό ή και περισσότερο.

Καθώς συνεχίζετε να αναπνέετε βαθιά θα βρείτε μια πανέμορφη ασυνήθιστα ευχάριστη γαλήνη να “ ξεπλένει” το μυαλό και το σώμα καθώς πηγαίνετε σε διάφορα εγκεφαλικά κύματα.

Επίσης, θα βρείτε την διάθεση σας να αυξάνεται και πολλά κύματα εμπειριών χαράς και ευτυχίας. Όλα αυτά τα φαινόμενα και οτιδήποτε άλλο βιώνετε μπορούν να εντοπιστούν στα πίσω εγκεφαλικά κύματα, κινούμενοι βαθύτερα στο άλφα, δέλτα και θήτα κύμα.

Μπορείτε κυριολεκτικά να νιώσετε τον εγκέφαλο σας να μετακινείται σε μια κατάσταση βαθιάς συνοχής, αρμονίας και χαλάρωσης. Είναι λίγο ασυνήθιστο να εμπνευστείτε και να έχετε διαισθητική διορατικότητα στην επίγνωση σας. Αλλά μπορείτε αν θέλετε να κρατήσετε ένα στυλό και ένα χαρτί για να σημειώσετε τις παρατηρήσεις σας.

Απολαύστε τα αποτελέσματα για ώρες και συχνά ακόμα και μέρες αν είστε ικανοί να παραμείνετε σε διαλογισμό για 10 λεπτά ή και περισσότερο. Επαναλάβετε καθημερινά για τις ανώτατες επιπτώσεις και τα μόνιμα αποτελέσματα στην λειτουργία του εγκεφάλου και στα εγκεφαλικά κύματα. Έρευνες έχουν δείξει μετρήσιμες μεταβολές στο μέγεθος του εγκεφάλου και στους επιγενετικούς δείκτες της μείωσης του στρες σε μερικές εβδομάδες(9-10)

 1. Αμφίπλευρες κινήσεις ματιών

Βιώματα επιπέδου εγκεφαλικών κυμάτων : Άλφα, Γάμα

Ίσως ένας από τους πιο εύκολους και γρήγορους τρόπους για να παράξετε ημισφαιρική συνοχή στον εγκέφαλο και να μετατοπίσετε το κυρίαρχο εγκεφαλικό κύμα είναι μέσω της χρησιμοποίησης των αμφίπλευρων κινήσεων των ματιών, η οποία είναι συστατικό της θεραπείας της απευαισθητοποίησης των κινήσεων των ματιών και επανεπεξεργασίας ( EMDR)

Το EMDR έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια για την χρησιμοποίηση του στην θεραπεία του PTSD και στο συναισθηματικό τραύμα, μεταξύ άλλων. Έρευνες έχουν δείξει ότι ειδικές ασκήσεις από την διαδικασία έχουν μετρήσιμες επιπτώσεις στον συγχρονισμό των ημισφαιρίων και τείνει να μετατοπίζει τα εγκεφαλικά κύματα στο τέλος του γάμα φάσματος, αν και κάτι τέτοιο έχει παρατηρηθεί και στο άλφα.

Η πρακτική είναι απλή: Αφιερώστε ένα λεπτό έτσι ώστε να μετακινήσετε τα μάτια σας μπροστά και πίσω και από αριστερά στα δεξιά με γρήγορη διαδοχή, χωρίς να ζορίζεστε. Αν είστε ευαίσθητοι θα πρέπει να είστε ικανοί να αισθανθείτε την ψυχική σας συνοχή να αυξάνεται καθώς κάνετε την πρακτική.

Προχωρημένη πρακτική: προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τις κινήσεις ώστε να δουλέψετε σε δύσκολα συναισθήματα καθώς εμφανίζονται. Όταν ξεκινήσετε να νιώθετε ένα άσχημο συναίσθημα να έρχεται στην επιφάνεια, αναπνεύστε βαθιά και ξεκινήστε τις κινήσεις. Παρατηρήστε πως τα πράγματα αλλάζουν καθώς συνεχίζεται η διαδικασία.

 1. Ψαλμωδίες φωνηέντων που αντηχούν  & φυσική ενορχήστρωση 

Επίπεδα εγκεφαλικών κυμάτων : θήτα, γάμα , άλφα

όπως ανέφερα πριν, ο ήχος είναι ένας ισχυρός καταλύτης για την μετατόπιση των εγκεφαλικών κυμάτων, αλλά αυτό επίσης ισχύει για τους ήχους που παράγετε. Για χιλιετίες πριν την άφιξη των πολυφωνικών ήχων διάφορες πνευματικές παραδόσεις ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένοι ήχοι μπορούσαν να επηρεάσουν την συνείδηση με δραματικούς τρόπους. Αν και οι μηχανισμοί από τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητοί , ειδικές μορφές από ψαλμωδίες και όργανα έχουν δείξει αξιόπιστη μετατόπιση των εγκεφαλικών κυμάτων προς το τέλος του θετικού φάσματος.

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ξεκινήσετε να εξασκείστε μόνοι σας είναι τα ηχηρά φωνήεντα και ο ήχος της ψαλμωδίας, το οποίο στην ουσία είναι να λέτε και να κρατάτε ένα γράμμα για μια εκτεταμένη περίοδο χρόνου, ρυθμίζοντας το σχήμα του στόματος, της γλώσσας και του λαιμού σας, τόσο καλά όσο και το ύψος του τόνου για να διευκολύνετε το αίσθημα της αντήχησης στο μυαλό και στο σώμα.

Προσπαθήστε να ξεκινήστε με το γράμμα “O” . Απλά πάρτε μια βαθιά ανάσα και στην εκπνοή ξεκινήστε να λέτε και κρατήστε το γράμμα “O” όσο πιο πολύ μπορείτε χωρίς να ζορίζεστε. Μπορεί να βοηθήσει το να κλείσετε τα μάτια για να συντονίσετε τις λεπτές αποχρώσεις του αισθήματος στο σώμα. Προσπαθήστε να πειραματιστείτε με διάφορα φωνήεντα και γράμματα. Μετατοπίζοντας τα τέσσερα αυτά στοιχεία μπορείτε κυριολεκτικά να νιώσετε τον ήχο σε διαφορετικά σημεία του σώματος.

Ως εκ τούτου, μετατοπίστε αυτά τα στοιχεία ώστε να νιώσετε τον ήχο στο κεφάλι  να έχει την πιο βαθιά επίδραση στα εγκεφαλικά κύματα, αν και το αίσθημα ήχου αντήχησης σε άλλα σημεία του σώματος μπορεί να επιδράσει τα εγκεφαλικά κύματα, πέραν του ότι έχει άλλα αξιοσημείωτα, ωφέλιμα αποτελέσματα στο σώμα.

Κάποια αρκετά καλά για να ξεκινήσετε είναι : O, A, E, I, M καθώς αυτά είναι τα καλύτερα για να κρατήσετε σε εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Το ευρέως γνωστό “Oμμ” ή “Αομμ” συνδυάζει πολλαπλά φωνήεντα και σύμφωνα σε ένα μόνο τόνο.

Μπορείτε να εξασκηθείτε όσο θέλετε αν και τα οφέλη τείνουν να σταθεροποιούνται γύρω στα 10 λεπτά από την εμπειρία μου και οι αξιοπρόσεχτες αλλαγές μπορούν να γίνουν αισθητές πιο γρήγορα από αυτό. Ακόμα και μόνο μία ή δύο επαναλήψεις μπορούν να βοηθήσουν τις αλλαγές σε μεγαλύτερη συνοχή.

Η ομορφιά του τονισμού και της ψαλμωδίας, είναι ότι οτιδήποτε χρειάζεστε, είναι μέσα σας. Ωστόσο συγκεκριμένα μουσικά όργανα είναι γνωστά ότι λειτουργούν με παρόμοιες αρχές. Με κάποιο τρόπο, σχήμα ή μορφή όλοι οι ήχοι μετατοπίζουν τα εγκεφαλικά κύματα ως ένα βαθμό αλλά υπάρχει μια ολόκληρη τάξη από όργανα τα οποία είναι αληθινά σχεδιασμένα γι αυτό το σκοπό.

Singing bowls ( Θιβετιανά ή κρυστάλλινα) , κύμβαλα , καμπάνες, chimes, didgeridoos, φλάουτα, ακόμα και συγκεκριμένοι τύποι κρουστών και άλλα πιο εξωτικά όργανα έχουν χρησιμοποιηθεί από αρχαίες κουλτούρες παγκοσμίως για να προκαλέσουν διευρυμένη συνείδηση και συνοχή του εγκεφάλου για χιλιάδες χρόνια.

 1. Πολυφωνικοί / Μονοφωνικοί ήχοι

Επίπεδο εγκεφαλικών κυμάτων : δέλτα, γάμα, άλφα, θήτα, εξαρτάται από την μουσική.

Ο ήχος έχει την πιο σημαντική επιρροή στην διάθεση και στα εγκεφαλικά κύματα που γνωρίζει ο άνθρωπος. Έρευνες πρωτοστάτησαν σε μεγάλο μέρος από τον Robert Monroe το 1950-60 δείχνοντας ότι στέλνοντας δύο διαφορετικούς ήχους με ελαφρώς διαφορετικές συχνότητες , από το ένα στο άλλο αυτί την ίδια στιγμή, προκαλείται ένα σταθερό κύμα στον εγκέφαλο από μια ορισμένη συχνότητα στο οποίο ο εγκέφαλος θα μπορούσε να συντονιστεί, αν παρέμενε για ώρα.

Αυτές οι τεχνολογίες είναι ευρέως γνωστές ως πολυφωνικοί ήχοι με άλλες επιφανειακές παραλλαγές στις πρόσφατες δεκαετίες περιλαμβάνοντας μονοφωνικούς ήχους και ισοχρονικούς τόνους οι οποίοι είναι σχετικά παρόμοιες παραλλαγές αυτής της αυθεντικής τεχνολογίας.

Οι πολυφωνικοί τόνοι δεν είναι απαραίτητα μελωδικοί στη φύση,έτσι συχνά συνδυάζονται με πιο αισθησιακά ευχάριστη μουσική ώστε να καλυφθούν, ωστόσο αυτό δεν αφαιρεί την αποτελεσματικότητα τους.

Είναι κυρίως ο ρυθμικός αποσυντονισμός από δύο ήχους που παίζονται σε διαφορετικά αυτιά το οποίο παράγει το αποτέλεσμα-  και εφ’ όσον τα ακουστικά ή τα τοποθετημένα σωστά τα στερεοφωνικά ηχεία χρησιμοποιούνται , ο εγκέφαλος θα ανταποκρίνεται κατάλληλα.

Πολυφωνικοί και μονοφωνικοί ήχοι μπορούν να σχεδιαστούν για να συγχρονίσουν τα κύματα του εγκεφάλου σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη συχνότητα, σε όποια ο δημιουργός των ήχων επιθυμεί, και επομένως η εμπειρία μπορεί να γίνει πιο ακριβής και ελεγχόμενη από κάποιον που μπορεί να επιτύχει  πιο οργανικές μεθόδους , οι οποίες δεν είναι τόσο καλά κατανοητές.

Με τους πολυφωνικούς και τους μονοφωνικούς ήχους μπορείτε ουσιαστικά να επιλέξετε την “γεύση” της κατάστασης των εγκεφαλικών κυμάτων, κάτι που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο στην επίτευξη ειδικών στόχων, για παράδειγμα εάν κάποιος θέλει να ηρεμήσει βαθιά, τότε θα πρέπει να ακούσει ένα κομμάτι που να περιλαμβάνει το δέλτα κύμα ή αν κάποιος θέλει ενισχυμένη δημιουργικότητα και διαίσθηση θα πρέπει να ακούσει ένα κομμάτι που θα περιλαμβάνει το γάμα κύμα.

 1. Πράσινο τσάι

Βιώματα επιπέδου εγκεφαλικών κυμάτων : Άλφα

Το πράσινο τσάι έχει από καιρό το σεβασμό στην Κίνα, στην Ιαπωνία και σε άλλες αρχαίες κουλτούρες για τα μυθικά οφέλη του στην υγεία, αλλά λίγοι ξέρουν για τις θετικές του επιρροές και στα εγκεφαλικά κύματα.

Αυτό γιατί το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε LTheanine , ένα φυσικά εμφανιζόμενο αμινοξύ το οποίο έχει αποδειχθεί σε πολλές έρευνες ότι μετατοπίζει τα εγκεφαλικά κύματα , στο άλφα φάσμα αρκετά εύκολα.

Περιέργως η LTheanine επίσης βοηθά τη διαδικασία του σώματος στην επεξεργασία της καφεΐνης πιο αποτελεσματικά και ήπια βοηθώντας στο να μετριάζει την έντασηπου πολλοί βιώνουν μετά την λήψη της, που γενικά καθιστά το πράσινο τσάι στο πιο εξισορροπημένο και λιγότερο αποδιοργανωτικό διεγερτικό φυτό από τον καφέ ή από οποιοδήποτε άλλο φυτό που περιέχει καφεΐνη.

Μολονότι, η LTheanine είναι διαθέσιμη σε μορφή συμπληρώματος το οποίο μπορεί να είναι κατάλληλο για συγκεκριμένες θεραπευτικές χρήσεις και για αυτούς που αποφεύγουν την καφεΐνη, ολόκληρες πηγές φαγητών είναι ιδανικές. Καθώς είναι σύνηθες με τα φυτά, υπάρχουν και άλλες παρόμοιες γνωστές ενώσεις που συμπληρώνουν και ενισχύουν τα αποτελέσματα της LTheanine του πράσινου τσαγιού.

Awakengr.com

Sources:
1. Jahn RG, Dunne BJ. 1987. Margins of Reality: The Role of Consciousness in the Physical World. New York: Harcourt Brace Jovanovich.
2. Radin D. 1997. The Conscious Universe. San Francisco: Harper San Francisco.
3. H. Stapp, in Nadeau R, and Kafatos, M., The Nonlocal Universe: The new physics and matters of the mind, Oxford University Press. (1999).
4. Radin DI, Nelson RD. 1989. Evidence for consciousness-related anomalies in random physical systems. Foundations of Physics. 19:1499-1514.
5. R. Targ and J. Katra, Miracles of Mind: Exploring Nonlocal Consciousness and Spiritual Healing, New World Library, Novato CA. (1998)
6. transparentcorp.com/products/np/brainwaves.php
7. Liou, Chien-Hui, Hsieh, Chang-Wei, Hsieh, Chao-Hsien, Lee, Si-Chen, Chen, Jyh-Horng, and Wang, Chi-Hong. Correlation between Pineal Activation and Religious Meditation Observed by Functional Magnetic Resonance Imaging. Available from Nature Precedings
8. Lutz A, Greischar LL, Rawlings NB, Ricard M, Davidson RJ, Long-term meditators self-induce high-amplitude gamma synchrony during mental practice. Proc Natl Acad Sci USA 101:16369–16373 (2004)
9. Udo Will, Eric Berg, Brain wave synchronization and entrainment to periodic acoustic stimuli, Neuroscience Letters, Volume 424, Issue 1, 31 August 2007, Pages 55-60, ISSN 0304-3940, 10.1016/j.neulet.2007.07.036.
10. http://news.harvard.edu/gazette/story/2006/02/meditation-found-to-increase-brain-size/
11. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17984782
12. http://www.theearthchild.co.za/