You are currently viewing 6 βήματα για να φύγετε από μια τοξική σχέση

6 βήματα για να φύγετε από μια τοξική σχέση

Το να τελειώσετε μια τοξική σχέση μπορεί να μοιάζει με το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει.

Οι τοξικές σχέσεις έχουν πολλές μορφές και μεγέθη. Ίσως ο σύζυγός σας, σας υποτιμάει και περιφρονεί τις ελπίδες σας και τα όνειρά σας. Ίσως η γυναίκα σας, αρνείται να βγείτε έξω με τους φίλους σας ή να φύγετε από δίπλα της χωρίς την άδειά της. Ίσως ο σύντροφός σας, σπάει πλάκα με τα κιλά σας ή σας βρίζει. Ίσως να είναι ναρκισσιστής και να αγαπάει τον εαυτό του, και την ίδια στιγμή να σας προκαλεί πόνο. Όποια και να είναι μια τοξική κατάσταση ή ένας τοξικός άνθρωπος, είναι ώρα να απομακρυνθείτε. Αν δεν το κάνετε θα χάσετε τον εαυτό σας.

Ένα πράγμα που αφορά τις τοξικές σχέσεις, είναι ότι είναι δύσκολο να φύγετε από αυτές. Αυτό είναι κομμάτι της τοξικότητάς τους. Όμως μπορείτε να το κάνετε. Ακόμα και αν νιώθετε ότι είναι απόλυτα απίθανο να το κάνετε αυτή τη στιγμή, πρέπει να ξέρετε, να ξέρετε πραγματικά, ότι μπορείτε να φύγετε.

Ακολουθούν 6 βήματα που θα κάνουν αυτήν την απόφαση λίγο πιο εύκολη:

1. Συνειδητοποιήστε ότι αξίζετε περισσότερα

Ναι. Εσείς. Αξίζετε να αγαπηθείτε. Όχι το είδος της αγάπης που πιστεύετε ότι έχετε τώρα, αλλά την πραγματική, την γνήσια, την αμοιβαία αγάπη. Έχετε περάσει μέσα από τόσες πολλές μάχες στη ζωή σας και ίσως νιώθετε ότι είστε πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσετε να παλεύετε, όμως υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο πάντα αξίζει να παλεύετε. Εσείς.

Οι υγιείς σχέσεις δεν περιστρέφονται γύρω από το φόβο ή τον εκφοβισμό, ούτε περιλαμβάνουν την υποτίμηση του άλλου και την έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπό του. Αν αυτό σας θυμίζει τη σχέση σας, τότε είναι καιρός να πείτε αντίο.

2. Γράψτε σε ένα χαρτί αυτά που σας απασχολούν

Εμείς οι άνθρωποι έχουμε μια περίεργη αίσθηση της μνήμης. Αλλάζει ανάλογα με το τι θέλουμε να θυμηθούμε. Αν δεν συμπαθείτε κάποιον, τότε θα θυμάστε όλα τα κακά χαρακτηριστικά του και τα άσχημα πράγματα που έχει κάνει. Το αντίθετο ισχύει και για κάποιον που σας αρέσει. Αυτό γίνεται και με τις τοξικές σχέσεις.

Όταν η οικογένειά σας ή οι φίλοι σας προσπαθούν να φέρουν την κουβέντα στη σχέση σας (κάτι που είμαι σίγουρος ότι κάνουν γιατί νοιάζονται για εσάς), επισημαίνουν κάποια από τα λιγότερο επιθυμητά χαρακτηριστικά του τοξικού συντρόφου σας. Και τι λέτε τότε; «Δεν είναι και τόσο άσχημα. Κάνει όμως και αυτά (αυτά=ένα καλό πράγμα)». Αναφέρετε δικαιολογίες, και τα φαινομενικά ευχάριστα πράγματα που επιλέγετε να θυμάστε για τη σχέση σας «πνίγουν» τα άσχημα πράγματα που υπερέχουν. Είναι σκόπιμη άρνηση.

Μπορείτε να κάνετε την επιλογή να σταματήσετε να θυματοποιείστε με το να γράφετε διάφορα πράγματα στο χαρτί. Δεν θα πάρει πολύ για να μεγαλώσει η λίστα και στο τέλος θα δείτε πόση πολλή ζημιά γίνεται πραγματικά.

Κακομεταχείριση; Κοροϊδία; Ψέματα; Χειραγώγηση; Κάθε φορά που θα νιώθετε αυτή τη σουβλιά της θλίψης ή του πόνου, γράψτε το σε ένα χαρτί. Όταν κουραστείτε να γράφετε, τότε φύγετε.

3. Καταλάβετε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει

Αν θέλει, τότε θα το κάνει με τους δικούς του όρους, όταν το θέλει. Δε θα μπορέσετε ποτέ να κάνετε κάποιον να αλλάξει, μέχρι να είναι έτοιμος.

Αντιμετωπίστε το. Αν το να βλέπει ότι το άτομο που υποτίθεται ότι αγαπάει υποφέρει και αν το να ξέρει ότι συμβάλλει σε αυτόν τον πόνο, δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν τον σύντροφό σας, τότε τίποτα από όσα πείτε ή κάνετε δε θα έχουν αποτέλεσμα. Πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας επειδή είστε οι μόνοι που έχετε την ευκαιρία να ζήσετε αληθινά.

4. Πάρτε μια απόφαση

Από τη στιγμή που θα δείτε κατάματα την αλήθεια και θα αναγνωρίσετε τα πράγματα που οι φίλοι και η οικογένειά σας προσπαθούν να σας πουν, τότε θα έχει έρθει η στιγμή να πάρετε μια απόφαση. Ή τώρα ή ποτέ.

Θα διαλέξετε να μείνετε με το άτομο που θα συνεχίσει να βάζει προτεραιότητα τον εαυτό τους και θα σας φέρεται σαν να είστε δεύτερης διαλογής χαλάκι ή θα αποφασίσετε να πείτε «αρκετά. Μέχρι εδώ;». Από εσάς εξαρτάται. Τι ζωή θέλετε;

5. Καταλάβετε ότι θα πονέσει

Δε θα φύγετε από τη σχέση παρά μόνο όταν θα είστε έτοιμοι και πρόθυμοι να φύγετε. Ίσως γιατί είστε τόσο συνηθισμένοι στην τοξικότητα, που η εξοικείωσή σας με αυτή, είναι το μόνο πράγμα που λαχταράτε. Αλλά αυτό δεν είναι αγάπη. Και ένα κομμάτι του εαυτού σας το ξέρει.

Ναι, το να αφήσετε το άτομο με το οποίο νιώθετε ότι έχετε δεθεί θα είναι επώδυνο, αλλά είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Θα γίνει με δυσκολία και αμφισβήτηση. Μικρά ψέματα όπως «πόσο καλά ήταν τα πράγματα», ζευγαρώνουν με την άνεση του χάους που κάποτε αποκαλούσατε «αγάπη». Ο πόνος είναι μέρος της διαδικασίας και αφού φύγετε με γενναιότητα από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, θα είστε καλύτεροι, δυνατότεροι και σοφότεροι.

«Θα σου πω το εξής. Το να φεύγεις από αυτό που αγαπάς, ραγίζει την καρδιά σου και την ανοίγει. Αλλά θα βρεις ένα θησαυρό μέσα της. Και αυτός ο θησαυρός είναι το άνοιγμα της καρδιάς σου σε όλα αυτά που είναι καινούργια και διαφορετικά. Και θα είναι η δημιουργία του εαυτού σου, αν το επιτρέψεις να συμβεί» – Jacqueline Winspear

6. Υποστηρίξτε την απόφασή σας

Να θυμάστε ότι φτάσατε σε αυτή την απόφαση μετά από μια διαδικασία στην οποία είχατε λόγο και την σκεφτήκατε καλά. Να υποστηρίξετε την απόφασή σας και να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι πάρθηκε για να είστε καλύτερα. Και αυτό έγινε για να ξεκινήσετε να ζείτε μια καλύτερη ζωή και γιατί οι μεταμορφώσεις πρέπει να ξεκινήσουν από κάπου.

Αν αρχίσετε να νιώθετε την ανάγκη να αφήσετε πίσω σας το τοξικό άτομο που έχετε στη ζωή σας, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με τα άτομα που σας υποστηρίζουν όπως οι φίλοι και η οικογένεια ή διαβάστε τη λίστα που γράψατε και περιγράφει γιατί νιώσατε πληγωμένοι από την αρχή. Μείνετε δυνατοί και υποστηρίξτε την απόφασή σας.

Μετάφραση: awakengr.com via iheartintelligence.com