You are currently viewing Osho: Ό,τι καταπιέζετε σας δηλητηριάζει όχι μόνο νοητικά αλλά και σωματικά

Osho: Ό,τι καταπιέζετε σας δηλητηριάζει όχι μόνο νοητικά αλλά και σωματικά

Το σώμα σας δεν είναι μόνο υλικό. Μέσα στους μύες σας στη δομή του σώματός σας, έχουν περάσει και άλλα πράγματα, μέσω της καταπίεσης.

Εάν καταπιέζετε τον θυμό, το δηλητήριο περνάει μέσα στο σώμα σας. Περνάει μέσα στους μύες, τρέχει μέσα στο αίμα. Η καταπίεση κάποιου πράγματος δεν είναι μόνο νοητικό φαινόμενο, είναι και φυσικό, επειδή στην πραγματικότητα δεν είστε διαχωρισμένοι. Δεν είστε σώμα “και” νους˙είστε σωμανούς, ψυχοσωματικοί. Είστε και τα δυο μαζί. Έτσι, ό,τι γίνεται με το σώμα επηρεάζει τον νου, και ό,τι γίνεται στον νου επηρεάζει το σώμα. Το σώμα και ο νους είναι δύο πλευρές της ίδιας οντότητας.

Για παράδειγμα, όταν θυμώνετε, τί συμβαίνει στο σώμα σας; Όποτε θυμώνετε, συγκεκριμένα δηλητήρια εκλύονται μέσα στο αίμα. Χωρίς αυτά τα δηλητήρια δεν θα τρελαθείτε αρκετά ώστε να θυμώσετε. Έχετε συγκεκριμένους αδένες στο σώμα σας, και αυτοί οι αδένες απελευθερώνουν ορισμένες χημικές ουσίες. Αυτό είναι επιστημονικό δεδομένο, δεν είναι απλώς εικασίες. Το αίμα σας δηλητηριάζεται. Γι’ αυτό όταν θυμώνετε, μπορείτε να κάνετε πράγματα που δεν θα κάνατε υπό κανονικές συνθήκες. Επειδή είστε θυμωμένοι, μπορείτε να μετακινήσετε έναν μεγάλο βράχο- κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε φυσιολογικά. Εκ των υστέρων, δεν μπορείτε να πιστέψετε καν ότι θα μπορούσατε να σπρώξετε αυτόν τον βράχο ή να τον πετάξετε ή να τον σηκώσετε. Όταν επιστρέφετε και πάλι στο φυσιολογικό, δεν θα μπορείτε να τον σηκώσετε, επειδή δεν είστε πια ίδιοι. Ορισμένες χημικές ουσίες κυκλοφορούσαν στο αίμα σας, βρισκόσασταν σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ολόκληρη η ενέργειά σας πέρασε στην πράξη σας.

Αλλά όταν ένα ζώο θυμώνει, απλώς θυμώνει. Δεν έχει κάποια ηθική γι’ αυτό, καμμία θεωρία˙ απλώς θυμώνει και θυμός απελευθερώνεται. Όταν θυμώνετε, θυμώνετε μ’ έναν τρόπο παρόμοιο μ’ αυτόν του ζώου, αλλά μετά έρχεται η κοινωνία, η ηθική, η εθιμοτυπία και χιλιάδες άλλα πράγματα, ως φραγμός, ως τροχοπέδη. Θα πρέπει να καταπιέσετε το θυμό. Θα πρέπει να δείξετε ότι δεν είστε θυμωμένοι, θα πρέπει να χαμογελάσετε μ’ ένα ψεύτικο χαμόγελο. Δημιουργείτε ένα χαμόγελο και καταπίνετε τον θυμό. Τί συμβαίνει στο σώμα; Το σώμα ήταν έτοιμο να πολεμήσει —να πολεμήσει ή να τρέξει μακριά από τον κίνδυνο, να τον αντιμετωπίσει ή να φύγει μακριά του. Το σώμα ήταν έτοιμο να κάνει κάτι˙ ο θυμός είναι ακριβώς η ετοιμότητα για να κάνεις κάτι. Το σώμα είχε μπει στη διαδικασία να γίνει βίαιο, επιθετικό.

Εάν θα μπορούσατε να γίνετε βίαιοι και επιθετικοί, τότε η ενέργεια θα απελευθερωνόταν. Αλλά δεν μπορείτε: δεν βολεύει, έτσι το καταπιέζετε. Και μετά, τί θα συμβεί σε όλους αυτούς τους μύες που ήταν έτοιμοι να επιτεθούν; Θα σακατευτούν. Η ενέργεια τους αναγκάζει να γίνουν επιθετικοί, κι εσείς τους καταπιέζετε πάλι ώστε να μην είναι επιθετικοί. Θα υπάρξει μια σύγκρουση. Στους μύες σας, στο αίμα σας, στους ιστούς του σώματός σας, θα υπάρξει μια σύγκρουση. Είναι έτοιμοι να εκφράσουν κάτι, κι εσείς τους πιέζετε να μην το κάνουν. Τους καταπιέζετε. Έτσι το σώμα σας σακατεύεται.

Αυτό συμβαίνει με κάθε συναίσθημα και συνεχίζεται τη μια ημέρα μετά την άλλη, επί χρόνια. Έτσι το σώμα σας σταδιακά σακατεύεται ολόκληρο. Όλα τα νεύρα σακατεύονται˙ δεν ρέουν, δεν είναι ρευστά, δεν είναι ζωντανά. Απονεκρώνονται, δηλητηριάζονται και σφίγγονται. Δεν είναι φυσιολογικά.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι έχουμε δημιουργήσει μια πανοπλία γύρω από το σώμα, και αυτή η πανοπλία είναι το πρόβλημα. Εάν σας επιτρεπόταν η πλήρης έκφραση του θυμού σας; Τί θα κάνατε; Όταν θυμώνετε αρχίζετε να τρίζετε τα δόντια˙ θέλετε να κάνετε κάτι με τα νύχια και τα χέρια σας, επειδή έτσι θα το αντιμετώπιζε η κληρονομιά τον ζώου μέσα σας. Θέλετε να κάνετε κάτι με τα χέρια σας, να καταστρέψετε κάτι. Εάν δεν κάνετε τίποτε, τα δάχτυλά σας σακατεύονται· θα χάσουν τη χάρη τους, την ομορφιά τους. Δεν θα είναι ζωντανά μέλη. Και το δηλητήριο υπάρχει εκεί, έτσι όταν σφίγγετε το χέρι κάποιου, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άγγιγμα, ζωή, επειδή τα χέρια σας είναι νεκρά.

Μπορείτε να το αισθανθείτε. Αγγίξτε το χέρι ενός μικρού παιδιού: υπάρχει μια ανεπαίσθητη διαφορά. Εάν το παιδί δεν αισθάνεται ότι θέλει να σας δώσει το χέρι, δεν πειράζει˙ θα το τραβήξει. Δεν θα σας δώσει ένα νεκρό χέρι, απλώς θα το τραβήξει. Αλλά εάν θέλει να σας δώσει το χέρι του, τότε θα αισθανθείτε σαν να λιώνει το χέρι του μέσα στο δικό σας. Η ζεστασιά, η ροή – λες και ολόκληρο το παιδί έχει γίνει αυτό το χέρι. Είναι το ίδιο το άγγιγμα και εκφράζει όλη την αγάπη που μπορεί να εκφράσει.

Αλλά το ίδιο παιδί, όταν μεγαλώσει, θα δίνει το χέρι του λες και το χέρι είναι απλώς ένα νεκρό όργανο. Δεν εμπλέκεται στην πράξη, δεν θα εκφραστεί μέσα από αυτήν. Αυτό έχει συμβεί επειδή υπάρχουν μπλοκαρίσματα. Ο θυμός έχει μπλοκαριστεί, και πραγματικά, πριν ξαναγίνει ζωντανό το χέρι σας για να εκφράσει την αγάπη, θα πρέπει να περάσει μέσα από την αγωνία. Θα πρέπει να περάσει μέσα από μια βαθιά έκφραση θυμού. Εάν δεν απελευθερωθεί ο θυμός, θα μπλοκάρει την ενέργειά σας, και η αγάπη δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει.

Ολόκληρο το σώμα σας έχει μπλοκαριστεί, όχι μόνο τα χέρια σας. Έτσι μπορεί ν’ αγκαλιάζετε κάποιον, μπορείτε να σφίξετε κάποιον στο στήθος σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τον βάζετε κοντά στην καρδιά σας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Μπορείτε να σφίξετε κάποιον στο στήθος σας – είναι ένα φυσικό γεγονός. Αλλά εάν έχετε μια πανοπλία στην καρδιά σας, ένα μπλοκάρισμα των συναισθημάτων, τότε ο άλλος παραμένει μακρινός, όπως ήταν πάντα˙ δεν είναι δυνατή καμμία προσέγγιση. Αλλά εάν φέρετε πραγματικά κοντά σας κάποιον και δεν υπάρχει πανοπλία, κανένας τοίχος ανάμεσα σ’ εσάς και στο πρόσωπο αυτό, τότε η καρδιά σας θα λιώσει μέσα στην καρδιά του άλλου. Θα υπάρξει μια συνάντηση, μια επικοινωνία.

Όταν το σώμα σας έχει γίνει και πάλι δεκτικό και δεν υπάρχει κανένα μπλοκάρισμα, δεν υπάρχουν δηλητήρια γύρω του, θα αισθάνεστε συνεχώς μια λεπτή αίσθηση χαράς να σας περιβάλλει. Ό,τι και αν κάνετε ή δεν κάνετε, θα αισθάνεστε πάντοτε μια λεπτή δόνηση χαράς να περιβάλλει το σώμα σας. Πραγματικά, η χαρά σημαίνει μόνο ότι το σώμα σας βρίσκεται σε αρμονία, τίποτ’ άλλο – ότι το σώμα σας βρίσκεται σε έναν μουσικό ρυθμό, τίποτ’ άλλο. Η χαρά δεν είναι απόλαυση˙ η απόλαυση είναι αυτό που θα πρέπει να εξαχθεί από κάτι άλλο. Χαρά σημαίνει απλώς να είσαι ο εαυτός σου: ζωντανός, σε πλήρη δόνηση, σφριγηλός. Μια αίσθηση λεπτής μουσικής γύρω από το σώμα σας και μέσα στο σώμα σας, μια αρμονία – αυτό είναι χαρά. Μπορείτε να είστε χαρούμενοι όταν το σώμα σας ρέει, όταν είναι σε ροή σαν ποτάμι.