You are currently viewing 5 σημάδια ότι η σχέση σας είναι τοξική και πρέπει να τελειώσει

5 σημάδια ότι η σχέση σας είναι τοξική και πρέπει να τελειώσει

Ο George Pratt, ένας κλινικός ψυχολόγος, συγγραφέας και αναγνωρισμένος σύμβουλος γάμου και οικογένειας, που συνεργάζεται με το Scripps Health, έχει πει ότι μια τοξική ή άρρωστη σχέση μπορεί να υπάρχει μεταξύ παντρεμένων ζευγαριών, ανθρώπων που βγαίνουν ραντεβού και ακόμα και μεταξύ εκείνων που δεν είναι πλέον ζευγάρι.

Ανεξαρτήτως της φύσης της σχέσης, ο Pratt είπε ότι έχουν ένα πράγμα κοινό: «Οι τοξικές σχέσεις μπορούν να υπάρχουν σε κάθε είδος σχέσης και είναι άσχημες για την υγεία σας». Δήλωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν καν ότι βρίσκονται σε μια τοξική/αρνητική σχέση και αυτό πρέπει να τελειώσει. Η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν να παρουσιαστούν σε αυτές τις αρνητικές εμπειρίες.

Ακολουθούν 5 σημάδια ότι η σχέση σας μπορεί να είναι τοξική

Διαμάχες και διαφωνίες είναι πάντα παρούσες

Υπάρχει ένα άτομο που πρέπει να έχει πάντα δίκιο. Συνήθως προκύπτει από τον ναρκισσισμό και την εγωιστική συμπεριφορά. Αυτό το άτομο έχει λίγη ενσυναίσθηση και κατανόηση για τον σύντροφό του. Πρέπει να χει τον τελευταίο λόγο. Μερικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον εαυτό σας αν δεν ξέρετε ότι είστε σε μια αρρωστημένη σχέση: Προκαλείτε ο ένας τον άλλον με παραγωγικούς διαλόγους; Είναι αυτές οι διαφωνίες μονόπλευρες; Υπάρχει κάποιο άτομο στη σχέση που βρίσκει πάντα τον τρόπο για να κάνει συζητήσεις για αυτά;

Έχετε ισοπεδωθεί συναισθηματικά

Μερικές φορές δεν προσέχουμε τι συμβαίνει αλλά ξέρουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Μήπως είστε συνεχώς πεσμένοι; Μήπως ο σύντροφός σας, σας εξευτελίζει μπροστά σε άλλους; Μήπως αυτό το άτομο χρησιμοποιεί παθητική επιθετική συμπεριφορά με το να λέει ένα πράγμα και κάνοντας άλλο; Ο θυμός είναι παρών σε αυτές τις αρνητικές συζητήσεις. Οι τοξικές σχέσεις είναι βάναυσες και λεκτικά και καμιά φορά και σωματικά. Μόλις παραδοθείτε σε αυτόν τον τύπο της σχέσης, ο άλλος θα βρει έναν τρόπο να σας εξευτελίσει για να μείνετε μαζί του, ενώ θα τρέφεται από τους φόβους σας και τις ανασφάλειές σας.

Εξαρτάστε ο ένας από τον άλλον

Υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας σχέσης αγάπης και υποστήριξης και μιας σχέσης που βασίζεται στο να κυριαρχήσει κάποιος πάνω στον άλλον. Αν ο σύντροφός σας ζηλεύει και συνεχώς σας κατηγορεί ότι τον απατάτε, αυτό είναι σημάδι καταστροφικής συμπεριφοράς που δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. Η αγάπη και ο σεβασμός είναι καλά. Η αλληλεξάρτηση δεν είναι. Μπορείτε να αποσυνδέσετε τα όνειρά σας από εκείνα του συντρόφου σας; Έχετε τους δικούς σας φίλους; Περνάτε χρόνο μακριά ο ένας από τον άλλον; Έχετε τους δικούς σας στόχους; Μία σχέση αλληλεξάρτησης δεν έχει ευκρινή όρια.

Τα λάθη σας είναι συχνά μεγεθυμένα

Αν τα ελαττώματά σας και οι ατέλειές σας αναφέρονται σε καθημερινή βάση, αυτό είναι ένα σημάδι τοξικής σχέσης. Θα είναι επιβλαβές αν δεν το σταματήσετε γιατί όσο περισσότερος καιρός περνάει, τόσο πιο πολύ γίνεται συνήθεια. Ο αυτοσεβασμός σας και η αυτοεκτίμησή σας θα καταρρακωθούν. Ίσως να πρέπει να κάνετε τις εξής ερωτήσεις: Αισθάνεστε σωματικά και ψυχικά υγιείς με αυτό το άτομο; Βγάζει το καλύτερο από μέσα σας; Εμπλουτίζετε ο ένας τον άλλον; Είναι ο σύντροφός σας ο εμψυχωτής σας;

Έχετε κυριολεκτικά μπουχτίσει

Σε μια έρευνα του Dr. Roberto De Vogli στην οποία συμμετείχαν 10000 άτομα, βγήκε το συμπέρασμα ότι οι τοξικές και αρνητικές σχέσεις σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις. Το σώμα σας επηρεάζεται από τα υψηλά επίπεδα στρες και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα να «κατεβάσει τους διακόπτες». Το συναισθηματικό σώμα δέχεται το χτύπημα και αρχίζει να επηρεάζει το σωματικό σώμα. Το πρώτο μέρος που επηρεάζει το στρες είναι η καρδιά. Το δεύτερο είναι ο κύκλος του ύπνου σας. Χάνετε τον ύπνο σας και ανησυχείτε για διάφορα ζητήματα με την σχέση σας; Έχει μήπως το βάρος σας διακυμάνσεις; Μήπως αισθάνεστε εξουθενωμένοι όλη την ώρα; Αν είστε σε μαι τοξική σχέση θα νιώσετε τους πόνους σε πολλά επίπεδα.

Οι σχέσεις χρησιμεύουν ως μεγάλα μαθήματα για την εξέλιξη της ζωής. Ωριμάζουμε από αυτές τις εμπειρίες. Δεν χρειάζεται να μείνετε σε τέτοιες σχέσεις για πάντα. Είναι σημαντικό να θέτετε όρια και να βάζετε πρώτο τον εαυτό σας. Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην αμοιβαία αγάπη, τον σεβασμό, την ενθάρρυνση και την ασφάλεια. Αν αυτά δεν υπάρχουν μπορεί να χρειαστεί να πάρετε μια απόφαση που θα αλλάξει τη ζωή σας.

«Οι μόνες σχέσεις που υπάρχουν βασίζονται στην αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά μια αμοιβαία ψευδαίσθηση που απομονώνει»– Stefan Molyneux

Μετάφραση: awakengr.com via powerofpositivity.com