You are currently viewing 5 ισχυροί τρόποι να αυξήσετε φυσικά τις ενδορφίνες σας

5 ισχυροί τρόποι να αυξήσετε φυσικά τις ενδορφίνες σας

Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που αυξάνουν τη διάθεσή σας, την υγεία σας και την ευημερία σας.

Κοιτάξτε αυτό το άρθρο για να μάθετε γιατί είναι σημαντικές και πώς σας κάνουν να αισθάνεστε

Ακολουθούν πέντε απλοί τρόποι να διεγείρετε την απελευθέρωση των ενδορφινών.

Αυξήστε τις ενδορφίνες με την άσκηση

Μια καλή άσκηση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ευφορία και ενεργητικοί. Μπορεί να σας δώσει μια θετική εικόνα της ζωής. Και αυτό γίνεται κυρίως λόγω της απελευθέρωσης της ενδορφίνης. Η τακτική άσκηση είναι ο καλύτερα πιο γνωστός τρόπος να διεγείρετε την ελευθέρωση ενδορφινών. Η μελέτη «Ενδορφίνες και άσκηση» λέει ότι: «Οι ανυψωμένες τιμές βήτα-ενδορφίνης που προκαλούνται από την άσκηση, έχουν συνδεθεί με πολλές ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές, που περιλαμβάνουν την αλλαγή του επιπέδου της διάθεσης και την ευφορία που προκαλείται από την άσκηση».

Οι ενδορφίνες κάνουν την άσκηση πιο εφικτή ανακουφίζοντας από τον πόνο και ανταμείβοντάς σας με ένα καλό συναίσθημα που σας κάνει να θέλετε να επαναλάβετε τη συμπεριφορά.

Η άσκηση κρατάει το σώμα σας και το μυαλό σας νέα και αισθάνεστε καλά. Ξέρουμε επίσης ότι η άσκηση βοηθάει την ανάπτυξη καινούργιων εγκεφαλικών κυττάρων, ειδικά στον «ιππόκαμπο»: Το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα, τη μνήμη και το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Η έρευνα «Η υποστήριξη της γρήγορης εξάπλωσης του ιπποκαμπικού κυττάρου που οφείλεται στην άσκηση απαιτεί βήτα-ενδορφίνη», διατυπώνει ότι οι ενδορφίνες χρειάζονται για την ανάπτυξη καινούργιων εγκεφαλικών κυττάρων αντιδρώντας στην ασκήση.

Καταλήγει στο ότι:

«Οι βήτα-ενδορφίνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του τρεξίματος είναι ένας παράγοντας-κλειδί για την ταχεία εξάπλωση των κυττάρων που οφείλονται στην άσκηση».

Αυξήστε τις ενδορφίνες με το γέλιο

Έχετε πιθανόν βιώσει το να γελάτε τόσο πολύ που θα προτιμούσατε σχεδόν να σταματήσετε εξαιτίας του πόνου στο στομάχι. Το γέλιο είναι τεχνικά εσωτερικοί σπασμοί που θα ήταν επίπονοι αν δεν υπήρχαν οι ενδορφίνες. Στην πραγματικότητα, οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται όταν γελάτε, θα αυξήσουν την αντοχή σας στον πόνο για λίγο. Το γέλιο σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα και ευτυχισμένοι, που με τη σειρά τους επηρεάζουν την υγεία σας. Η έκφραση «ένα καλό γέλιο παρατείνει τη ζωή» φαίνεται να είναι επιστημονικά έγκυρη. Μια σύνδεση ανάμεσα στο γέλιο και μια βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία αποκαλύφτηκε στην έρευνα « Η επίδραση του ζωηρά εύθυμου γέλιου στο ανθρώπινο καρδιαγγειακό σύστημα». Ακόμα και το να περιμένουμε να γελάσουμε μπορεί να αυξήσει τις ενδορφίνες μας. Βρείτε τι σας κάνει να γελάτε και κάντε το πιο συχνά.

Αυξήστε τις ενδορφίνες με νηστεία κατά διαστήματα

Συνεχίζοντας, λέει ότι 18 ώρες αφαγίας θα βοηθήσουν στην αύξηση των ενδορφινών. Όπως και η άσκηση, η νηστεία είναι ένα μεταβολικά έντονο γεγονός. Τέτοιες ενέργειες πυροδοτούν την απελευθέρωση των ενδορφινών για να σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε. Υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη της νηστείας ανά διαστήματα, όπως η επιβράδυνση του γήρατος, η διατήρηση της διανοητικής ικανότητας και ένα υγιέστερο σώμα. Ο θερμιδικός περιορισμός οδηγεί επίσης και σε μια πιο μακρά ζωή.

Αυξήστε τις ενδορφίνες με το μασάζ

Το μασάζ χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει οξείς και χρόνιους πόνους. Τα ενδογενή οπιοειδή αναγνωρίζονται ως πιθανός λόγος για αυτή την ανακούφιση. Κάντε μασάζ!

Αυξήστε τις ενδορφίνες με το φαγητό

Όλα τα φαγητά που έχουν καλή γεύση φαίνεται ότι πυροδοτούν την απελευθέρωση ενδορφίνης. Επιβραβεύεστε με καλά αισθήματα που οφείλονται στην ενδορφίνη μετά από ένα καλό γεύμα. Η σοκολάτα περιέχει φαινυλεθυλαμίνη, μία οργανική ένωση που μπορεί να σας δώσει μια καλή ενίσχυση της ενδορφίνης. Το να τρώτε καυτερά μπορεί επίσης να πυροδοτήσει την απελευθέρωση ενδορφίνης. Περιέχουν το χημικό «καψαϊκίνη» που μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή ενδορφινών και να σας «ανεβάσει» προσωρινά.

Αυτοί είναι απλά μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε την παραγωγή ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι μέρος του συστήματος ανταμοιβής του σώματός σας. Αλλά ο κύριος ρόλος τους είναι η διαχείριση του πόνου. Την επόμενη φορά που θα κάνετε κάποιο από αυτά τα πέντε πράγματα, παρατηρείστε την ωραία αίσθηση που θα λάβετε. Απολαύστε την ενδογενή σας μορφίνη!