You are currently viewing 5 διδασκαλίες του Κομφούκιου για να βρεις την εσωτερική σου γαλήνη

5 διδασκαλίες του Κομφούκιου για να βρεις την εσωτερική σου γαλήνη

Οι διδασκαλίες του Κομφούκιου ενέπνευσαν αιώνες φιλοσοφίας. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κινέζικης εκπαίδευσης και μας διδάσκουν πάρα πολλά για την εσωτερική γαλήνη και την ευτυχία.

Πριν μιλήσουμε για τα διδάγματα του Κομφούκιου ας αναφερθούμε πρώτα στην βιογραφία αυτού του θρυλικού φιλόσοφου.

Ποιος ήταν ο Κομφούκιος;

Ο Κομφούκιος ήταν Κινέζος φιλόσοφος του 6ου αιώνα π.Χ. που έγινε θρυλική φιγούρα κατά την διάρκεια των επόμενων αιώνων. Τόσο πολύ, που είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε το άτομο από τον μύθο.

Όπως και ο Αριστοτέλης, ο Κομφούκιος είναι γνωστός ως ένας από τους πρώτους αρχαίους δάσκαλους αυτού του τομέα. Δίδασκε την σημασία του να ζεις μιας ενάρετης και ηθικής ζωής και το αποτέλεσμα που έχει στον κόσμο γύρω σου.

Οι διδασκαλίες του Κομφούκιου ίδρυσαν τον Κουμφουκιανισμό ο οποίος μελετά τα πρακτικά ερωτήματα της ηθικής. Ασχολείται με το πώς ο άνθρωπος πρέπει να ζει γα να κυριαρχήσει στο περιβάλλον του ώστε να ζει με ηθική αρμονία. Αυτή η ηθική αρμονία αρχίζει με την εσωτερική γαλήνη.

Τα κλασικά του Κομφούκιου απαρτίζονται από τέσσερα βιβλία: «Τα Ανάλεκτα», «Το βιβλίο του Μέγγιου», «Η Μεγάλη Μάθηση» και «Η διδασκαλία της μέσης οδού». Οι διδασκαλίες του Κομφούκιου αποτελούνται συνήθως από σύντομες προτάσεις που είναι δύσκολο να ερμηνευτούν, αλλά με την σωστή κατανόηση αυτές οι διδασκαλίες θα ξεκινήσουν το ταξίδι σας προς την εσωτερική γαλήνη.

Αυτές είναι πέντε από τις πιο παραγωγικές διδασκαλίες του Κομφούκιου που εγγυώνται ότι θα σας βοηθήσουν στο ταξίδι σας προς την εσωτερική γαλήνη.

«Δεν έχει σημασία πόσο αργά πηγαίνεις, αρκεί να μην σταματήσεις»

Τείνουμε να πιέζουμε τον εαυτό μας όταν επιθυμούμε κάτι ή όταν έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό μας. Προσπαθούμε να κινηθούμε πολύ γρήγορα προκαλώντας μας έτσι περισσότερο άγχος.

Ο Κομφούκιος διδάσκει ότι ο χρονικός περιορισμός που θέτουμε στον εαυτό μας για να πετύχουμε κάτι δεν έχει σημασία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην σταματάμε αλλά να παίρνουμε τον χρόνο μας. Δηλαδή να μην εγκαταλείπουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά είμαστε από τον στόχο μας. Απλώς πάντα να προχωράτε. Όταν φτάσετε στον στόχο σας, ήρεμα και με τον δικό σας ρυθμό, η γαλήνη και η ευτυχία θα ακολουθήσουν.

«Μην κάνεις στους άλλους αυτά που δεν θες να σου κάνουν»

Ξεχνάμε ότι οι πράξεις μας μπορούν να πληγώσουν και να προκαλέσουν άσχημα συναισθήματα στους άλλους και σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας. Μπορεί να μην γίνεται επίτηδες, είναι φυσιολογικό να είσαι εγωιστής καμιά φορά. Δεν αναλογιζόμαστε τις συνέπειες των πράξεων μας.

Αυτό το συγκεκριμένο δίδαγμα του Κομφούκιου είναι το θεμέλιο της έννοιας του Κάρμα. Μην βλάπτετε τους άλλους αν δεν θέλετε να βλάψετε τον εαυτό σας και ομοίως συμπεριφερθείτε με ευγένεια για να την λάβετε κι εσείς.

«Όταν εμφανίζεται ο θυμός, σκέψου τις συνέπειες»

Όταν θυμώνουμε, ακολουθούμε τα ένστικτα μας. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε πολλά προβλήματα επειδή ο θυμός θολώνει την κρίση μας. Όταν είμαστε θυμωμένοι τείνουμε να πράττουμε απερίσκεπτα, κάτι που μπορεί να βλάψει τους άλλους, σωματικά και συναισθηματικά.

Για να ακολουθήσουμε τις διδασκαλίες του Κομφούκιου προς την εσωτερική γαλήνη πρέπει να μάθουμε να μην πράττουμε σύμφωνα με τις παρορμήσεις μας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και αναλογιστείτε τις συνέπειες των πράξεων σας. Το να θυμώσετε και να φωνάξετε θα κάνει σε κάθε περίπτωση τα πράγματα χειρότερα. Σκεφτείτε λογικά ποιες θα θέλατε να είναι οι συνέπειες και πράξτε ανάλογα.

Κάθε φορά που συγκεντρώνεστε πετυχαίνετε θετικά αποτελέσματα, ακόμα και όταν το ερέθισμα είναι αρνητικό κατευθύνεστε προς την εσωτερική γαλήνη.

«Όσο περισσότερο ένας άνθρωπος διαλογίζεται με καλές σκέψεις, τόσο καλύτερος θα είναι ο κόσμος του και ο κόσμος γύρω του»

Τείνουμε να υπέρ-αναλύουμε τα πράγματα ως μια φυσική αντίδραση στο στρες και το άγχος. Το να αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα χειρότερα από ότι είναι και έχοντας αρνητικές σκέψεις μπορούν να επισκιάσουν τα καλά και να επηρεάσουν άλλους τομείς της ζωής.

Για να πετύχουμε καλά πράγματα πρέπει να σκεφτούμε καλά πράγματα. Όσο περισσότερο εστιάζουμε στο καλό, τόσο καλύτερος γίνεται ο κόσμος γύρω μας. Αυτή η θετικότητα δεν θα βελτιώσει μόνο την δική μας ζωή αλλά και τις ζωές των άλλων. Ένα απλό χαμόγελο μπορεί να αλλάξει την ημέρα ενός ατόμου.

Βρείτε την γαλήνη στον εαυτό σας και με την σειρά τους θα την βρουν και οι άλλοι.

«Η ζωή είναι απλή, αλλά επιμένουμε να την κάνουμε περίπλοκη»

Η ζωή πάντα φαίνεται περίπλοκη. Ψάχνουμε περίπλοκα ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Όταν υπέρ-αναλύουμε απλές καταστάσεις, τις κάνουμε πιο σύνθετες από όσο είναι στην πραγματικότητα.

Αν θέλουμε πραγματικά να ακολουθήσουμε τις διδασκαλίες του Κομφούκιου για την εσωτερική γαλήνη πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε τα πράγματα περίπλοκα όταν δεν χρειάζεται να είναι. Ο Κομφούκιος μας λέει ότι η ζωή είναι απλή. Αντί να τα κάνουμε όλα σύνθετα πρέπει να προσπαθήσουμε να απολαύσουμε την απλότητα της ζωής. Αντί να ψάχνετε να βρείτε την σύνθετη λύση, πρέπει να καταλάβετε ότι ίσως έχετε ένα απλό πρόβλημα. Εστιάζοντας στην απλότητα της ζωής εκείνη με την σειρά της θα γίνει πολύ πιο γαλήνια.

Οι διδασκαλίες του Κομφούκιου και οι επιρροές τους εξακολουθούν να είναι ορατές στον σύγχρονο κινέζικο πολιτισμό. Η φιλοσοφία του ασχολείται με τις οικογενειακές σχέσεις, τον σεβασμό και την ηθική αρμονία για την δημιουργία μιας κυβέρνησης και ενός κόσμου που να ζουν σε αυτή την αρμονία. Για να ζήσουμε σε έναν γαλήνιο κόσμο πρέπει πρώτα να βρούμε την γαλήνη στον εαυτό μας.