You are currently viewing 12 συνήθειες που έχουν οι δυστυχισμένοι άνθρωποι

12 συνήθειες που έχουν οι δυστυχισμένοι άνθρωποι

 

‘Είμαι αποφασισμένη να είμαι χαρούμενη και ευτυχισμένη σε ό,τι κατάσταση και να βρεθώ. Γιατί έχω μάθει ότι το μεγαλύτερο μέρος της δυστυχίας ή της μιζέριας μας δεν καθορίζεται από την περίσταση μας, αλλά από την διάθεση μας.’ –  Μάρθα Ουάσιγκτον, σύζυγος του 1ου Προέδρου των ΗΠΑ George WashingtonΗ ευτυχία είναι κάτι που όλοι προσπαθούν να βρουν. Σαν ανθρώπινα όντα μπορούμε να δεχτούμε το γεγονός ότι : (α) η ζωή είναι σύντομη , και (β) η δυστυχία κάνει τη ζωή μας δύσκολη. Χωρίς αμφιβολία οι συνήθειες μας έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής που ζούμε. Συγκεκριμένα, αυτές οι συνήθειες επηρεάζουν άμεσα την ευτυχία μας ( ή την έλλειψη  της). Να κάνουμε και μια σαφή διάκριση εδώ. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της κλινικής κατάθλιψης και της χρόνιας δυστυχίας.

Η κατάθλιψη είναι μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο ενώ η δυστυχία είναι μια διάθεση που συχνά αποκτάται μέσα από το πώς επιλέγουμε να ζήσουμε τη ζωή μας. Παρόμοια με την κατάθλιψη, ωστόσο, η δυστυχία μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί.

Διαβάστε 12 συνήθειες που προκαλούν δυστυχία, οι οποίες όμως μπορούν όλες να αποφευχθούν.

Χρόνια διαμαρτυρία

Οι ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι άνθρωποι δεν παραπονιούνται πολύ. Από την άλλη πλευρά,  φαίνεται ότι αυτοί που παραπονιούνται συνέχεια έχουν πάντα κάτι αρνητικό να πουν … ακόμα και όταν οι γύρω τους είναι ευτυχισμένοι ! Στο κάτω κάτω, όλοι έχουμε διαφορετικές συνθήκες που μας δίνονται σε αυτή τη ζωή, αλλά, οι περιστάσεις αυτές είναι δικές μας – δίκαιες ή άδικες, είτε το θέλουμε είτε όχι. Θα πρέπει λοιπόν να αναζητήσουν λύσεις για τα προβλήματα αντί να διαμαρτύρονται, πράγμα που δεν οδηγεί πουθενά.

Είναι επικριτικοί για τον εαυτό τους και τους άλλους

Ο τρόπος που μιλάμε για τον εαυτό μας διαμορφώνει την εικόνα του εαυτού μας, καλύτερη ή χειρότερη. Η συνειδητοποίηση της αξίας του εαυτού μας είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για την ευτυχία μας και όλοι έχουμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας. Συνειδητοποιήστε τα λάθη, αποδεχτείτε τα και προχωρήστε… δεν συμμετέχουμε σε αρνητική συζήτηση με τον εαυτό μας. Επιπλέον, σεβαστείτε τις διαφορές των άλλων και αναγνωρίστε το δικαίωμά τους να ζήσουν ευτυχισμένοι και χωρίς αδικαιολόγητη κριτική.

Ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους

Ζούμε σε μια υλιστική κοινωνία όπου συνεχώς βομβαρδιζόμαστε με διαφημίσεις για το πιο καινούριο αυτοκίνητο, gadget ή πιστωτική κάρτα. Όλα αυτά υπόσχονται μια ευκολότερη ζωή και ότι με αυτά εκπληρώνουμε την ύπαρξη μας. Δεν είναι έτσι. Ενώ η αγορά ενός νέου προϊόντος μπορεί να παρέχει μια απαραίτητη συναισθηματική ώθηση, αυτή δεν διαρκεί. Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο ‘ τύψεις του αγοραστή’ ; Υπάρχει για κάποιο λόγο. Αναζητήστε κάτι για να το κάνετε που δεν περιλαμβάνει σπατάλη άσκοπη. Ασκηθείτε, διαβάστε,επισκεφθείτε τα αξιοθέατα , κλπ – οτιδήποτε φέρνει ικανοποίηση χωρίς χρέος .

Αρνητικές εξαρτήσεις

Τα περισσότερα πράγματα είναι καλά με μέτρο – φαγητό, ένα ποτό ή δύο, διασκέδαση … όταν όμως αυτά τα πράγματα γίνονται το επίκεντρο στη ζωή μας, τότε, υπάρχει πρόβλημα. Δυστυχώς, πολλοί καλοί άνθρωποι έχουν βρει τον σκοπό τους μέσα από κάποια εθιστική συνήθεια, ιδίως μέσω της εξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ποιο είναι το μεγάλο προληπτικό μέτρο και θεραπεία σε αυτές τις εξαρτήσεις ; Το να βρούμε το πάθος μας και να το ζήσουμε στον μέγιστο βαθμό.

Εκφράζοντας την λύπη για το παρελθόν

Η λύπη δεν είναι μόνο άχρηστη. Μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής. Οι έρευνες συνεχώς δείχνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες, αρνητικές σκέψεις για αποφάσεις που πάρθηκαν στο παρελθόν συχνά είναι πρόδρομοι του χρόνιου στρες και της κατάθλιψης. Σύμφωνα με το Psychology Today, υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να αντιμετωπιστεί η λύπη : (1) να μάθεις από τα λάθη , αλλά να μην σταθείς σε αυτά, (2) αν τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει για την κατάσταση, άστη να φύγει, (3) βεβαιώσου ότι δεν έχεις ρίξει όλο το φταίξιμο σε σένα και (4) δες ξανά την κατάσταση πιο θετικά.

Ανησυχία για το μέλλον

Εμείς πρέπει να έχουμε τον λόγο σχετικά με το μέλλον μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε ότι ταλέντο και ικανότητες έχουμε ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε μια ευτυχισμένη ζωή. Υπάρχει η φράση: ζήσε στο παρόν. Αντιμετώπισε τις δυσκολίες,όταν αυτές προκύπτουν και μετά ξεχάστε τες. Απολαύστε τα όμορφα πράγματα στη ζωή και ζήστε στο τώρα.Καθοδηγούνται από το φόβο

Ναι, ο φόβος μπορεί να είναι ένας καταλύτης για την δυστυχία. Για να το κατανοήσουμε πλήρως αυτό,πρέπει να πάμε πάλι πίσω στο να ζεις στο παρόν. Πολύ απλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον φόβο για το άγνωστο ή το αναπόφευκτο, να ακρωτηριάσουν την ποιότητα της ζωής μας.  Ο φόβος είναι μια αρνητική διαδικασία σκέψης που συχνά είναι στον αυτόματο πιλότο. Θυμηθείτε : δεν έχουμε αρνητικές σκέψεις, φόβο,ανησυχία, άγχος ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική διαδικασία σκέψης.

Καθυστέρηση στους στόχους και τα όνειρα

Είναι σχετικά εύκολο και χωρίς κόπο να αποκτήσουμε ρουτίνα στη ζωή : εργασία,φαγητό, ύπνος, ίσως ακόμη και μια ημέρα ή δύο για διασκέδαση ή χαλάρωση. Αλλά εδώ είναι το ζήτημα: το να μην κατευθύνουμε τα ταλέντα και τα πάθη μας προς ένα θετικό και απτό στόχο, μπορούμε ενδεχομένως να απορρίψουμε κάτι σπουδαίο πριν από την πραγματοποίησή του. Το πιο δύσκολο μέρος για να επιτύχουμε τους στόχους και τα όνειρά μας είναι το πρώτο βήμα. Κάνοντας το πρώτο βήμα,  μόνο τότε μπορούμε να δούμε τις δυνατότητες μας.

Κουτσομπολιό

Τίποτα δεν αποπνέει μεγαλύτερη δυστυχία και ανασφάλεια από το να μιλάμε αρνητικά για κάποιον άλλον. Στο κάτω κάτω,  γιατί ένας ευτυχής και με αυτοπεποίθηση άνθρωπος να  συμμετέχει σε κάτι που δεν ωφελεί ; Το κουτσομπολιό δεν αρμόζει σε ενήλικες που προσπαθούν να κάνουν τη ζωή τους.

Εχθρότητα

Παρόμοια με άλλα αρνητικά συναισθήματα, η εχθρότητα είναι ένα περιττό βάρος στις πλάτες μας. Είμαστε όλοι μάρτυρες των αρνητικών συμπεριφορών των άλλων ανθρώπων και μπορεί,μερικές φορές δικαιολογημένα, να μας  εξοργίσουν σαν αποτέλεσμα. Αλλά θυμηθείτε : δεν πρόκειται για την άγνοια της συμπεριφορά τους. Είναι για την ευτυχία σας. Είτε συγχωρέστε,ξεχάστε ή αγνοείστε … και προχωρήστε με την ζωή σας.

Κακή διατροφή

Τα διατροφικά άχρηστα φαγητά έχουν μόνο σχέση με την άμεση ικανοποίηση. Είναι σίγουρο ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι καλά για την υγεία μας και θα την οδηγήσουν σε κακή κατάσταση, αύξηση του σωματικού βάρους, κατάθλιψη, έλλειψη ενέργειας και μειωμένη παραγωγικότητα. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή όμως,  θα έχει το αντίθετο αποτελέσματα –  περισσότερη ενέργεια, ένα υγιές βάρος, πνευματική εγρήγορση και αυξημένη παραγωγικότητα. Φάτε σωστά, για να αισθάνεστε και να δείχνετε υπέροχοι.Μεγαλοποιούν τα προβλήματα

Όταν βιώνουμε δυστυχία και δυσαρέσκεια, η πρώτη μας αντίδραση είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου συναισθηματική. Με άλλα λόγια, αντιδρούμε χωρίς όριο. Στο κάτω κάτω,  έχουμε ακόμα αυτήν την ‘σαύρα του εγκεφάλου’ ( αμυγδαλή ) – το επίκεντρο των αρνητικών συναισθημάτων. Κάντε λοιπόν ένα βήμα πίσω, δείτε το πρόβλημα αντικειμενικά (με ελάχιστο συναίσθημα) και επικεντρωθείτε σε μια λύση !Αναγνωρίζοντας αυτές τις συνήθειες, μπορείτε να τις ελέγξετε ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές.

Εσείς τι αρνητικές συνήθειες προσπαθείτε να αποφύγετε;