You are currently viewing 11 διακριτικά πράγματα που κάνουν οι τοξικοί άνθρωποι

11 διακριτικά πράγματα που κάνουν οι τοξικοί άνθρωποι

Τοξικοί άνθρωποι… Όλοι τους έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Και είναι η πιο εξουθενωτική εμπειρία. Μας βλάπτουν με τους διακριτικούς τρόπους χειραγώγησης τους και παίζοντας με τα συναισθήματα μας. Και αυτοί οι άνθρωποι είναι απόλυτα ικανοί να μας κάνουν να αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας και να χάσουμε την αυτοπεποίθηση μας.

Αν βρίσκετε πως συνεχώς πληγώνεστε από αυτούς και αλλάζετε την συμπεριφορά σας για να μην πληγωθείτε, τότε αυτοί είναι οι τοξικοί, όχι εσείς.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να μην σας επηρεάζουν είναι να μπορείτε να τους αναγνωρίσετε. Εδώ είναι 11 πράγματα που κάνουν οι τοξικοί άνθρωποι και πώς να τους αντιμετωπίσετε.

 1. Δεν παραδέχονται τα συναισθήματα τους

Αντιθέτως, προβάλλουν τα συναισθήματα τους πάνω σας. Όταν είναι θυμωμένοι, σας κατηγορούν ότι είστε θυμωμένοι αντί να αναλάβουν την ευθύνη των συναισθημάτων τους. Και θα βρείτε ότι συνεχώς προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και τα συναισθήματα σας που δεν ήταν δικά σας εξ αρχής.

Έτσι, η ικανότητα του να γνωρίζετε πως νιώθετε και να μένετε σε επαφή με τα συναισθήματα σας θα σας βοηθήσει πολύ. Όταν μπορείτε να διαχωρίσετε τι είναι δικό σας και τι δεν είναι, δεν επιτρέπετε στην τοξικότητα τους να σας μπερδέψει.

 1. Συνεχώς μαντεύετε για το ποια θα είναι συμπεριφορά τους απέναντι σας

Την μια μέρα είναι πολύ ευγενικοί και αγαπητοί και την άλλη αναρωτιέστε τι κάνατε και τους νευριάσατε. Αλλάζουν την διάθεση και την στάση τους σε δευτερόλεπτα για να παίξουν με εσάς και τα συναισθήματα σας και να σας κάνουν να νιώσετε ένοχοι, σαν να κάνατε κάτι λάθος.

Και αν βρίσκετε ότι απολογείστε ή ότι προσπαθείτε να τους εξηγήσετε, παρακαλώ σταματήστε! Μην τους αφήνετε να σας κοροϊδεύουν. Δεν είστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα τους. Αν τους έχετε πληγώσει, τότε να ζητήσετε συγγνώμη. Αλλά να γνωρίζετε ότι οι τοξικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την ενοχή ως εργαλείο χειραγώγησης.

 1. Ποτέ δεν απολογούνται

Επειδή δεν βλέπουν κάποιο πρόβλημα στην συμπεριφορά τους. Νιώθουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και ότι έχουν εξουσία. Και όταν προσπαθείτε να τους αντιμετωπίσετε για κάτι που έκαναν, δεν θα το παραδεχτούν ποτέ.

Έτσι, όταν συμπεριφέρονται άσχημα, μην περιμένετε να ζητήσουν συγγνώμη, γιατί δεν θα το κάνουν ποτέ. Αντιθέτως, εστιάστε στον εαυτό σας και προχωρήστε. Δεν χρειάζονται απολογισμοί.

 1. Σας χειραγωγούν για χάρη τους

Αν νιώθετε ότι μόνο εσείς προσπαθείτε να σώσετε την σχέση σας, τότε πιθανώς έχετε δίκιο. Οι τοξικοί άνθρωποι πάντα σας κάνουν να νιώθετε ότι τους χρωστάτε κάτι και πως πάντα θα πρέπει να περπατάτε πάνω σε καρφιά προσπαθώντας απεγνωσμένα να τους κάνετε χαρούμενους και να μην τους νευριάσετε.

Πρέπει να θυμάστε πως δεν χρωστάτε τίποτα σε κανέναν. Και φύγετε από την τοξικότητα τους όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 1. Σας κάνουν να αποδεικνύετε συνεχώς τον εαυτό σας

Συχνά σας βάζουν σε μια θέση όπου πρέπει να καλύψετε τις ανάγκες τους και να αποδείξετε πως αξίζετε να βρίσκεστε στον κοινωνικό τους κύκλο. Συχνά χρησιμοποιούν φράσεις όπως «Αν πραγματικά νοιαζόσουν για μένα θα…» και μετά σας επιβάλλουν αυτό που χρειάζονται από εσάς.

Λοιπόν, αρκετά! Μην τους αφήνετε να παίζουν μαζί σας έτσι. Πάντα έχετε την επιλογή να τους αφήσετε.

 1. Αφήνουν ανολοκλήρωτες συζητήσεις

Θα αφήσουν στην μέση μια συζήτηση αν δεν τους αρέσει το θέμα ή αν δεν έχουν επιχειρήματα. Δεν θα απαντήσουν στα μηνύματα σας ούτε θα σηκώσουν τα τηλέφωνα σας. Και ξανά, θα αρχίσετε να νιώθετε ένοχοι και θα θέλετε να απολογηθείτε επειδή τους στεναχωρήσατε.

Σταματήστε! Οι άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονται για σας δεν θα αφήσουν ποτέ τα πράγματα έτσι. Πάντα θα είναι ειλικρινείς και δεν θα σας αφήσουν μέχρι να τα ξεκαθαρίσετε. Από την άλλη, οι άνθρωποι που σας κάνουν να νιώθετε ότι δεν αξίζετε δεν πρέπει να έχουν θέση στη ζωή σας.

 1. Υπερβάλλουν για όλα

Οι προτάσεις που ξεκινούν με «Εσύ πάντα…» ή «Εσύ ποτέ δεν…» είναι τυπικές για τους τοξικούς ανθρώπους. Τις χρησιμοποιούν ως εργαλεία για χειραγώγηση επειδή είναι δύσκολο να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας από αυτές τις δηλώσεις.

Μην προσπαθήσετε να διαφωνήσετε μαζί τους, ποτέ δεν θα κερδίσετε. Απλώς απομακρυνθείτε ήρεμα.

 1. Ποτέ δεν σας αφήνουν να μοιραστείτε την χαρά σας

Πάντα έχουν κάτι να πουν για να σας στεναχωρήσουν. Οι τοξικοί άνθρωποι πάντα θα βρίσκουν ελαττώματα σε ό, τι και αν κάνετε για να νιώσετε πως η χαρά σας δεν είναι δικαιολογημένη. Μπορούν να σας κάνουν να αμφισβητήσετε τα καλά πράγματα της ζωής σας μόνο με ένα διακριτικό ύπουλο σχόλιο.

Μην τους το επιτρέψετε. Μην μοιραστείτε τίποτα μαζί τους εξ αρχής και κατανοείστε τελικά, πως η μοναδική αποδοχή που χρειάζεστε είναι αυτή του εαυτού σας.

 1. Χρησιμοποιούν μη-τοξικά λόγια με τοξικό τόνο

Τα λόγια τους μπορεί να είναι γλυκά σαν μέλι, αλλά ο τόνος μπορεί να σας πληγώσει. Είναι ένας διακριτικός τρόπος χειραγώγησης, και πολλοί άνθρωποι δεν το αναγνωρίζουν- αλλά είναι. Ίσως να μην μπορείτε να βρείτε κάποιο ελάττωμα στο μήνυμα τους, αλλά ο άσχημος τόνος τους θα μείνει στο υποσυνείδητο σας και θα σας κάνει να νιώθετε άσχημα. Επομένως, δεν μπορείτε να βρείτε μια εξήγηση στο τι συμβαίνει και για ποιο λόγο νιώθετε όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Οπότε, προσέξτε τον τόνο της φωνής τους όταν μιλούν. Ο τόνος συχνά μεταδίδει περισσότερα από το μήνυμα, οπότε να προσέχετε.

 1. Λένε άσχετες λεπτομέρειες σε μια συζήτηση

Όταν προσπαθείτε να λύσετε ένα πρόβλημα με τοξικούς ανθρώπους, θα πουν άσχετες λεπτομέρειες στη συζήτηση που συνέβησαν πολύ καιρό πριν. Και θα βρείτε ότι προσπαθείτε να διορθώσετε μια κατάσταση που είχατε ήδη ξανά λύσει 6 μήνες πριν αντί να εστιάζετε στην παρούσα κατάσταση.

Κάπως, πάντα καταλήγουν να είναι τα θύματα. Προσέξτε το αυτό. Όταν αναφέρουν μια παλιά κατάσταση, σταματήστε τους αμέσως. Μην πέσετε στην παγίδα τους.

 1. Κρίνουν

Πάντα θα κρίνουν τις πράξεις σας και θα σας κάνουν να νιώθετε κατώτεροι από αυτούς. Μπορεί λανθασμένα να πιστέψετε τα λόγια τους και να χάσετε εντελώς την αυτοεκτίμηση σας. Αλλά αυτό θέλουν να πετύχουν.

Μην τους επιτρέψετε να σας κάνουν να νιώθετε πως δεν αξίζετε. Όλοι κάνουν λάθη, είναι ανθρώπινο. Αλλά οι άνθρωποι που κρίνουν είναι τοξικοί και θα πρέπει οπωσδήποτε να μείνετε μακριά από αυτούς και τα κακόβουλα και σκληρά λόγια τους.