You are currently viewing 10 λόγοι για να μη βλέπεις δελτία ειδήσεων.

10 λόγοι για να μη βλέπεις δελτία ειδήσεων.

Ακούω συχνά «βλέπω καθημερινά δελτία ειδήσεων, αλλά δεν με επηρεάζουν. Έχω τη δική μου κρίση». Μεγάλο παραμύθι!

ΓΙΑ ΜΕΝΑ η καθημερινή τηλεθέαση δελτίων ειδήσεων είναι τόσο κακή συνήθεια όσο και το κάπνισμα. Να γιατί:

1.

Τα δελτία ειδήσεων θα σου φέρουν στο σπίτι ό,τι χειρότερο συμβαίνει στον κόσμο και όχι ό,τι καλύτερο.

2.

Τα δελτία ειδήσεων θα τρώνε μέρος από τη δράση σου. Η απαισιοδοξία ενισχύει την αδράνεια. Παρατηρώ συχνά την ορολογία αρκετών από αυτούς που βλέπουν συστηματικά δελτία: «Δεν βλέπεις τι γίνεται εκεί έξω; Όταν τελειώσει η κρίση, ο ιός θα…». («όταν» και «θα», οι κλέφτες της ζωής σου)

3.

Τα δελτία ειδήσεων επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σου. Πέντε λεπτά αρνητικών συναισθημάτων είναι αρκετά για να κάνουν ζημιά στο ανοσοποιητικό σου για πέντε ώρες. Το αντίστροφο ισχύει για πέντε λεπτά θετικών συναισθημάτων.

Ο περισσότερος κόσμος εκεί έξω είναι εθισμένος στο να βλέπει το κακό και όχι το καλό, τον εχθρό και όχι τον φίλο, αυτό που δεν επιθυμεί και όχι αυτό που επιθυμεί. Τις περισσότερες φορές οι προτάσεις μας ξεκινούν «το κακό είναι ότι»…

4.

Τα δελτία ειδήσεων είναι εθιστικά. Τα πεπτίδιά σου τροφοδοτούνται από τον φόβο και θέλουν κι άλλο. Όσο πιο πολύ τους δίνεις, τόσο πιο πολύ θα ζητάνε. Ο ναρκομανής δεν μπορεί να καταλάβει πόσο εθισμένος είναι. Μιλήστε με κάποιον που έχει βγάλει τα δελτία από τη ζωή του. Αυτός μόνο μπορεί να σας πει πόσο εθιστικά είναι.

5.

Γίνεται πολλή συζήτηση για τον διαλογισμό και τον οραματισμό αυτή την εποχή. Εξαιρετικές τεχνικές και οι δύο, η επιστήμη πλέον τεκμηριώνει την αξία τους. Ο συνεχής φόβος είναι απλώς αντίστροφος οραματισμός. Έλκεις το αντίθετο από αυτό που επιθυμείς και το κάνεις εξαιρετικά αποτελεσματικά, βλέποντας καθημερινά δελτία.

6.

Ειδικά σε σπίτια όπου υπάρχουν παιδιά, θα έπρεπε να απαγορεύονται τα δελτία. Είναι σαν να καπνίζεις μπροστά τους. Προσέχουμε ποιος θα μπει από την πόρτα του σπιτιού μας και από τον δέκτη μπαίνει ό,τι χειρότερο υπάρχει. Τις προάλλες, μια φίλη μού έλεγε για ένα κοριτσάκι που ξυπνούσε μέσα στον ύπνο του βλέποντας εφιάλτες ότι προσβλήθηκε από τον ιό.

7.

Τα δελτία ειδήσεων δημιουργούν μια αλλοιωμένη εικόνα. Οι πόλεμοι, η βία και η εγκληματικότητα βρίσκονται παγκοσμίως στο χαμηλότερο σημείο ιστορικά. Ειδικά η βία και εγκληματικότητα στην Ευρώπη και στη χώρα μας πέφτουν σταθερά. Η προβολή τους όμως από τα ΜΜΕ έχει πολλαπλασιαστεί. Είναι άλλο τα πράγματα να πηγαίνουν καλά και άλλο να αντιλαμβάνομαι ότι πηγαίνουν καλά.

8.

Η καθημερινή τηλεθέαση δελτίων καταστρέφει την εστίασή μου. Η εστίασή μου είναι ο σημαντικότερος μυς στη ζωή μου και συχνά ο πιο αγύμναστος. Η εστίασή μου είναι τι τελικά επιλέγω να βλέπω στη ζωή μου. Ο περισσότερος κόσμος εκεί έξω είναι εθισμένος στο να βλέπει το κακό και όχι το καλό, τον εχθρό και όχι τον φίλο, αυτό που δεν επιθυμεί και όχι αυτό που επιθυμεί. Τις περισσότερες φορές οι προτάσεις μας ξεκινούν «το κακό είναι ότι»… Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι η σημαντικότερη επιλογή της ζωής μου είναι το αν θα ζήσω σε ένα φιλικό ή σε ένα εχθρικό σύμπαν. Οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας άθελά τους έχουν επιλέξει να ζουν σε ένα εχθρικό σύμπαν. Η κακή εστίαση θα επηρεάσει την ποιότητα των πάντων στη ζωή μου: της υγείας μου, των οικονομικών μου, ακόμα και των σχέσεων με τους ανθρώπους μου.

9.

Ακούω συχνά «βλέπω καθημερινά δελτία ειδήσεων, αλλά δεν με επηρεάζουν. Έχω τη δική μου κρίση». Μεγάλο παραμύθι! Κάθε φορά που κάνεις κάτι φυτεύεις έναν σπόρο. Αυτός παίρνει χρόνο να φυτρώσει, αλλά πάντα φυτρώνει. Ό,τι έχεις στη ζωή σου το έχεις φυτέψει, είτε το γνωρίζεις είτε όχι. Οι καρποί και το δέντρο είναι πάνω από το χώμα, αλλά οι ρίζες είναι κάτω από το χώμα. Ακριβώς όπως και το υποσυνείδητο. Ό,τι σπείρεις, αυτό θα θερίσεις. Οι έρευνες λένε πια ότι αυτοί που βλέπουν καθημερινά δελτία ειδήσεων είναι πιο απαισιόδοξοι και πολύ πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

10.

Όταν απαλλαγείς από την καθημερινή τηλεθέαση δελτίων ειδήσεων, θα έχεις εξοικονομήσει τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα για διάβασμα, περπάτημα, επικοινωνία με τους ανθρώπους σου ή ό,τι άλλο εσύ θελήσεις. Οι 365 (τουλάχιστον) ώρες τον χρόνο που θα εξασφαλίσεις ισούνται με 9 επιπλέον εργάσιμες εβδομάδες (40 ώρες την εβδομάδα x 9) για σένα και το όνειρό σου. Όταν οι άλλοι έχουν 12 μήνες, εσύ θα έχεις 14. Απλό!

Διευκρίνιση: Δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους που δουλεύουν στα κανάλια, δημοσιογράφους κ.λπ. Ίσα ίσα, παρέχουν δωρεάν ενημέρωση και θέτουν και τον εαυτό τους σε κίνδυνο, ειδικά αυτές τις μέρες. Είμαστε εμείς που δεν πρέπει να τα βλέπουμε κάθε μέρα. Και το νερό είναι καλό, αν πίνεις όμως δέκα κιλά την ημέρα θα πεθάνεις.

Χθες βράδυ μού έλεγε ένας φίλος για την πιθανή μετάλλαξη του ιού που συζητείται (δελτία ειδήσεων). Δεν είχα ιδέα ‒ εκείνη την ημέρα έβλεπα την εξαιρετική ταινία «Eat Pray Love» στο Netflix. Όταν και εάν τεθεί τέτοιο θέμα, θα ενημερωθώ από τους ειδικούς στο δεκάλεπτο που προσωπικά πάντα αφιερώνω την ημέρα για να ενημερωθώ. Με έφεραν εδώ για να πρωταγωνιστήσω στο παιχνίδι της ζωής, όχι για να το παρακολουθήσω.

Και κάτι τελευταίο: τις τελευταίες ώρες της ζωής σου να είσαι σίγουρος ότι δεν θα μετανιώσεις για τα δελτία ειδήσεων που δεν είδες.

Του Στέφανου Ξενάκη

lifo.gr

Διαβάστε επίσης