You are currently viewing 10 αποφάσεις που οδηγούν σε ουσιαστικές σχέσεις

10 αποφάσεις που οδηγούν σε ουσιαστικές σχέσεις

Ολοι πιστεύω πως θα συμφωνήσουμε ότι η ποιότητα της ζωής μας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των σχέσεών μας. Και πως το «παιχνίδι» των σχέσεων ξεκινά από πολύ νωρίς στη ζωή και γίνεται ακόμα πιο σημαντικό σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε τώρα, που μας δοκιμάζει σκληρά σε όλα τα επίπεδα.

Εχω καταγράψει στη συνέχεια ό,τι εκτιμώ πως είναι απαραίτητο συστατικό μιας στάσης ζωής που ευνοεί τις ουσιαστικές σχέσεις. Δεν είμαι, ούτε φιλοδοξώ να κάνω τον ειδικό και να δώσω συμβουλές. Γράφω ό,τι έχω διαπιστώσει μέσα από τα βιώματά μου ότι για μένα λειτουργεί και θα ήθελα να ακολουθήσουν και τα παιδιά μου.

1. Δώσε στους ανθρώπους που δεν γνωρίζεις μια ευκαιρία

Καμιά φορά αποκλείουμε τους άλλους με μεγάλη ευκολία, κρίνοντάς τους καθαρά επιφανειακά. Κι όμως, καθένας έχει τη δική του ιστορία και μπορεί να μας προσφέρει τόσα πολλά, αν είμαστε ανοιχτοί να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να γνωρίσουμε. Θυμηθείτε δεν είναι απαραίτητο να τους έχουμε όλους «κολλητούς», αλλά να επιτρέπουμε στο καινούργιο να μπει στη ζωή μας μέσα από τους ανθρώπους που ερχόμαστε σε επαφή.

2. Αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια στις σχέσεις που είναι πιο σημαντικές

Κανείς δεν είναι δεδομένος στη ζωή. Οι σημαντικές σχέσεις χρειάζονται κι αυτές φροντίδα για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Η αδιαφορία πληγώνει και κάνει περισσότερη ζημιά από έναν καυγά, γι’ αυτό κράτα «ζεστούς» τους δεσμούς με ενδιαφέρον, μικρές χειρονομίες αγάπης που δείχνουν το νοιάξιμο, κουβέντα, μοίρασμα, έστω κι αν ο χρόνος είναι περιορισμένος και η καθημερινότητα απαιτητική.

3. Κράτα τις υποσχέσεις σου και τήρησε το λόγο σου

Μην παίζεις παιχνίδια με τις καρδιές των ανθρώπων δείχνοντας ψεύτικο ενδιαφέρον, μοιράζοντας υποσχέσεις που δεν σκοπεύεις να εκπληρώσεις. Τίποτα αληθινό και αξιόλογο δεν χτίζεται πάνω στην υποκρισία.

4. Πέταξε έξω από τη ζωή σου το κουτσομπολιό μια για πάντα

Πρόκειται για μια άχρηστη, επικίνδυνη και – δυστυχώς – δημοφιλή συνήθεια, που δηλητηριάζει τις σχέσεις και καταρρακώνει αξιοπρέπειες. Καταφεύγουν στο κουτσομπολιό όσοι δεν πιστεύουν πως αξίζουν την αποδοχή των άλλων γι΄αυτό που είναι αληθινά. Είναι θέμα χρόνου να μείνουν μόνοι, χωρίς γνήσιους φίλους γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται έναν κουτσομπόλη, ακόμα κι αν αρέσκεται περιστασιακά στη συντροφιά του.

5. Αποδέξου τους ανθρώπους όπως είναι και μην προσπαθείς να τους αλλάξεις

Δεν έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε κανένα εκτός από τον ίδιο μας τον εαυτό, γι΄αυτό μη ματαιοπονείς προσδοκώντας πως οι άλλοι θα χωρέσουν στο κοστούμι που σε βολεύει. Αν επιλέξεις να τους έχεις στη ζωή σου, χρειάζεται να σεβαστείς αυτό που είναι.

6. Να είσαι ο εαυτός σου

Αν προσπαθείς να γίνεις αρεστός, παριστάνοντας κάτι ξένο προς εσένα είναι σαν να χτίζεις τις σχέσεις σου στην άμμο. Δεν ταιριάζουν όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους. Ανάλογα με το ποιος είσαι θα βρεις τη δική σου «φυλή» όπου θα νιώθεις γνήσια αποδεκτός και θα εκφράζεσαι με αυθεντικότητα.

7. Συγχώρα και προχώρα

Οι άνθρωποι μπορεί να σε πληγώσουν. Συγχώρεση δεν είναι να πεις «δέχομαι ό,τι μου έκανες» αλλά να πεις «δεν θα αφήσω ό,τι έγινε να με φορτίζει και να επηρεάζει τη ζωή μου για πάντα». Δεν ξεχνάς το «μάθημα», αλλά απελευθερώνεις τον πόνο και συνεχίζεις με ειλικρίνεια να αναζητάς νέες ουσιαστικές σχέσεις.

8. Μείνε μακριά από τους αρνητικούς ανθρώπους και μην επιτρέπεις να σε χρησιμοποιούν για να νιώθουν καλύτερα

Το σώμα σου θα σου στείλει τα μηνύματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Αν κοντά σε κάποιον νιώθεις άδειος, κενός, θυμωμένος ή χαμένος, τότε η σχέση αυτή δεν σου ταιριάζει. Επιδίωξε τη συντροφιά ανθρώπων που θα ήθελες να τους μοιάσεις, που σ΄εκτιμούν και σου φέρονται με σεβασμό, που δίπλα τους νιώθεις ομορφιά, δύναμη και αισιοδοξία. Απόφυγε να περνάς την ώρα σου με επαγγελματίες της γκρίνιας, της καταστροφής και του κουτσομπολιού γιατί έτσι θα καταλήξεις κι εσύ.

9. Τίμα τους αληθινούς σου φίλους

Οι σχέσεις, που έχουν δοκιμαστεί από το χρόνο και τη ζωή κι έχουν αντέξει, είναι πολύτιμες. Εκεί η ψυχή σου ακουμπά και λυτρώνεται. Χρειάζεται να αναγνωρίσεις την αξία τους και να τις τιμήσεις με ευγνωμοσύνη.

10. Φτιάξε τη σχέση με τον εαυτό σου

Είναι ίσως ένα από τα κλισέ της νέας εποχής, αλλά ισχύει απόλυτα. Οταν αγκαλιάσεις τον εαυτό σου – όπως είναι, με τα λάθη που έχει κάνει, τις «ατέλειες» κάθε είδους, τα πισωγυρίσματα και τα στραβοπατήματά του – οι σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους θα καθρεφτίσουν την αποδοχή αυτή. Ναι, θα υπάρχουν προκλήσεις αλλά ο σεβασμός θα είναι πια αδιαπραγμάτευτος, και ο δρόμος για τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων θα έχει ανοίξει!