You are currently viewing Χάσιμο χρόνου κι αξιοπρέπειας να κυνηγάς κάποιον που αδιαφορεί

Χάσιμο χρόνου κι αξιοπρέπειας να κυνηγάς κάποιον που αδιαφορεί

Του έστειλες μήνυμα και δεν μπήκε καν στη διαδικασία ν’ απαντήσει στις προσπάθειές σου να σώσεις ό,τι απέμεινε από μια σχέση που βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής; Αν έγνεψες καταφατικά στο πιο πάνω ερώτημα, σημαίνει πως μάλλον επένδυσες σ’ έναν έρωτα που άφησε πίσω του ένα μεγάλο τίποτα, σε έναν άνθρωπο που δε θυσίασε ούτε δευτερόλεπτα απ’ το χρόνο του για να διαβάσει το μήνυμά σου. Λένε πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αλλά οι περιστάσεις δεν είναι πάντα υπέρ αυτών που το αξίζουν περισσότερο.

Αποφάσισες για πρώτη φορά στη ζωή σου ν’ ανοίξεις την καρδιά σου στον άνθρωπο που κατάφερε να γίνει κομμάτι της και τελικά δε σου βγήκε σε καλό. Κατέγραψες τις πιο κρυφές επιθυμίες σου σ’ ένα μήνυμα που πήγε στράφι, σε μια απεγνωσμένη προσπάθειά σου να διορθώσεις τ’ αδιόρθωτα, κι άφησε η απόρριψη μια πικρή γεύση στο στόμα σου, που δε χωνεύεται με τίποτα.

Έχασες το μέτρημα και μαζί την ευτυχία που αναζητούσες, αφού πίστευες πως πήρε τη μορφή του ανθρώπου που κατάφερε να ξεχωρίσει με τη μοναδικότητά του απ’ τους υπόλοιπους κι επαναπαύτηκες. Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που έκανες ποτέ στη ζωή σου, ακόμη κι αν άργησες να το συνειδητοποιήσεις.

Με την άρνησή του ν’ απαντήσει σ’ ένα μήνυμα που σήμαινε τα πάντα για σένα, επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους σου. Η ευτυχία που νόμιζες πως μπορούσες ν’ αγγίξεις με τις άκρες των δαχτύλων σου δεν ήταν παρά μόνο μια ψευδαίσθηση που άρχισε με τον καιρό να ξεθωριάζει. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να βυθιστεί στην άβυσσο της απόρριψης, ακόμη κι αν πιστεύεις πως είναι η μόνη σου επιλογή με το που σταματήσεις να πιστεύεις σε αυταπάτες.

Δε θα γυρίσει πίσω ούτε θα ‘ρθει επειδή εσύ το περιμένεις -κι ούτε πρέπει να το επιδιώξεις. Δεν είναι απλή υπόθεση το τέλος μιας σχέσης ούτε ξεκινά κάτι με το ζόρι, όσο κι αν προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου για το αντίθετο. Κι αν έκανες τα πάντα για να σώσεις ό,τι είχε απομείνει ή για να ανάψεις φωτιές, τώρα είναι ακόμη πιο δύσκολο να χωνέψεις πως οι κόποι σου δεν απέδωσαν καρπούς.

Είναι μάθημα ζωής η απόρριψη, όποια μορφή κι αν πάρει, γι’ αυτό και πρέπει να μάθεις πώς να την διαχειρίζεσαι. Μπορεί να σου χτυπήσει την πόρτα χωρίς να το περιμένεις και χωρίς να ξέρεις το γιατί. Μην επιτρέψεις, όμως, στον εαυτό σου να βυθιστεί στη μιζέρια της, δεν το αξίζει.

Δεν αξίζει ν’ αναπολείς ένα παρελθόν που έχει αφήσει πίσω του πληγές, έχοντας τη λανθασμένη εντύπωση πως θα τις επουλώσει. Δεν αξίζει να εθελοτυφλείς για να συνεχίσεις να ζεις σ’ έναν φαύλο κύκλο στιγμών που δεν πρόκειται να ξαναζήσεις κι ούτε να εναποθέτεις τις ελπίδες σου σε ανθρώπους που δεν έκαναν τίποτα για να τις κερδίσουν.

Είναι κρίμα να χάνεται η αξιοπρέπειά σου στο πρόσωπο ενός έρωτα που μπορεί να μην υπήρξε ποτέ, για να πείσεις τον εαυτό σου πως άξιζε ο χρόνος που επένδυσες για να γίνουν όσα ποθείς πραγματικότητα. Γιατί όσο περισσότερο επιμένεις σε κάτι που ξέρεις πολύ καλά πως δε θα έχεις, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να γίνει τελικά δικό σου.

Όταν οι άνθρωποι γύρω σου δείχνουν ξεκάθαρα πως δεν ενδιαφέρονται με τις πράξεις τους κι αποδεικνύουν την αδιαφορία τους καθημερινά, δεν υπάρχει κανένας λόγος ν’ αναγκάζεις τον εαυτό σου να προσπαθεί ν’ αλλάξει καταστάσεις που αυτοί επέλεξαν. Η επιμονή οδηγεί στην ευτυχία, αλλά όταν βλέπεις πως δεν είναι αμοιβαία κι ούτε μακροπρόθεσμη, καλύτερα να φεύγεις και να την αφήνεις πίσω σου.

Αναζήτησέ την αλλού και κράτησε την αξιοπρέπειά σου για σένα. Μην την θυσιάσεις στο βωμό μιας σχέσης που δεν εκτίμησε την αλήθεια σου. Μην προσπαθήσεις να δικαιολογήσεις ανθρώπους που δε σεβάστηκαν το χαρακτήρα σου γιατί στο τέλος θα ξεχάσεις ποιος πραγματικά είσαι.