You are currently viewing Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα και πώς να είστε ανθεκτικοί

Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα και πώς να είστε ανθεκτικοί

Όλοι μας πρέπει να μάθουμε να είμαστε ανθεκτικοί. Πρόκειται απλώς για ένα σύνολο σκέψεων και συμπεριφορών τις οποίες μπορεί να μάθει ο καθένας και να τις αναπτύξει ώστε να προσαρμόζεται και να ξεπερνά δύσκολες καταστάσεις. Θεμελιώδες κομμάτι είναι οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν.

Πρέπει να μάθετε να είστε ανθεκτικοί. Γιατί; Επειδή θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις όπως τη διαχείριση μιας απώλειας. Εντάξει, αλλά τι είναι ακριβώς και πώς θα γίνω; Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε.

Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα;

Ας την ορίσουμε. Ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να ξεπερνούμε τις δυσκολίες κάνοντας το καλύτερο δυνατό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τραγωδίες, τραύματα, απειλές, και έντονο άγχος.

Να είστε ανθεκτικοί δε σημαίνει ότι δε θα έχετε αισθήματα ή δε θα βιώνετε δυσκολίες. Για την ακρίβεια, όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή νιώθουν λύπη, αβεβαιότητα, δυσφορία, ή πόνο, είτε σε φυσικό είτε σε πνευματικό επίπεδο.

Όπως βλέπετε, το να είστε ανθεκτικοί έχει να κάνει με την ικανότητα να ξεπερνάτε τα εμπόδια και να προσαρμόζεστε στις δύσκολες καταστάσεις παρά την επίδραση που μπορεί να έχουν πάνω σας.

Επιπλέον, η ψυχική ανθεκτικότητα δεν είναι κάτι που είτε έχεις είτε δεν έχεις. Αντιθέτως, περιλαμβάνει ένα σύνολο σκέψεων, συναισθημάτων, και συμπεριφορών που μπορεί να μάθει και να αναπτύξει ο κάθε άνθρωπος.

Επιρροές για να είστε ανθεκτικοί

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η συναισθηματική υποστήριξη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αναφορικά με την ψυχική ανθεκτικότητα. Αυτό επειδή έχοντας δίπλα σας ανθρώπους οι οποίοι νοιάζονται, σας υποστηρίζουν και σας εμπιστεύονται, μπορείτε να γίνετε πιο ανθεκτικοί.

Άλλοι παράγοντες είναι:

 • Πρώτα, μια θετική άποψη για τον εαυτό σας, εμπιστευθείτε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες σας.
 • Θα πρέπει να είστε επιδέξια επικοινωνιακοί και λύτες προβλημάτων. Δηλαδή, να βλέπετε τα προβλήματα σαν προκλήσεις τις οποίες πρέπει να ξεπεράσετε και όχι ως πιθανές απειλές.
 • Τέλος, θα πρέπει να έχετε την ικανότητα να κάνετε ρεαλιστικά σχέδια, και να είστε έτοιμοι να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις σας, με μια καλή δόση αυτοελέγχου.

Πώς μπορείτε να γίνετε ανθεκτικοί;

Θεμελιώδη χαρακτηριστικά των ανθεκτικών ανθρώπων:

 • Είναι ρεαλιστές.
 • Πιστεύουν πως η ζωή τους έχει νόημα.
 • Έχουν μεγάλη επιθυμία για βελτίωση.

Επιπλέον, μπορούν επίσης να:

 • Ελέγχουν τα συναισθήματά τους.
 • Έχουν ενσυναίσθηση.
 • Γνωρίζουν πώς να αναγνωρίζουν την προέλευση των προβλημάτων τους.
 • Θεωρούν τους εαυτούς τους ικανούς.
 • Έχουν αυτοπεποίθηση.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό ενός ανθεκτικού ατόμου βρίσκεται στον τρόπο σκέψης του. Ένα ανθεκτικό άτομο είναι ρεαλιστικό και ευέλικτο.

Πώς να είστε ανθεκτικοί;

Η ψυχική ανθεκτικότητα δεν είναι κάτι που άλλοι έχουν και άλλοι όχι. Περιλαμβάνει ένα σύνολο ικανοτήτων και συμπεριφορών τις οποίες μπορούμε να αναπτύξουμε. Πώς; Εδώ έχουμε για εσάς ορισμένες συμβουλές για να το πετύχετε:

1. Εδραίωση σχέσεων

Αναφέραμε ήδη ότι η συναισθηματική υποστήριξη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο ανθεκτικοί.

Οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις, η αποδοχή βοήθειας και υποστήριξης, καθώς και η παροχή βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται, δυναμώνουν την ψυχική σας ανθεκτικότητα.

2. Ρεαλιστικές και εποικοδομητικές σκέψεις

Δε μπορούμε να αποτρέψουμε απειλητικές ή αγχωτικές καταστάσεις, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο τις ερμηνεύουμε και αντιδρούμε.

Βλέποντας τα προβλήματα σαν προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουμε, από μια ευρεία οπτική. Αναλογιζόμενοι ότι είμαστε ικανοί να τις αντιμετωπίσουμε και να βρούμε πιθανές λύσεις θα μπορέσουμε να γίνουμε πιο ανθεκτικοί.

3. Να είστε ανθεκτικοί αποδεχόμενοι την πραγματικότητα

Η αποδοχή πως η αλλαγή είναι μέρος της ζωής είναι απαραίτητη για την προσαρμογή. Αυτό επειδή η διαδικασία προσαρμογής θα βαλτώσει χωρίς αυτή.

4. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας

Δε γνωρίζετε για τι είστε ικανοί μέχρι να δοκιμάσετε, ίσως και να εκπλαγείτε με το πόσα πράγματα μπορείτε να καταφέρετε.

5. Θέστε στόχους

Αναλάβετε δράση. Μην κάθεστε να περιμένετε τα πράγματα να έρθουν σε εσάς. Θέστε στόχους και πολεμήστε γι’ αυτούς.

6. Αναζητήστε ευκαιρίες για αυτογνωσία

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να γίνονται πιο σοφοί οι άνθρωποι μετά από κάποια δυσκολία ή αγχωτική κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μάθετε κάτι καινούργιο για τον εαυτό σας κάθε φορά που έρχεστε αντιμέτωποι με τους δαίμονές σας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναπτύξετε ψυχική ανθεκτικότητα, θα πρέπει απλά να αναγνωρίσετε τις δραστηριότητες που θα σας επιτρέψουν να χτίσετε την προσωπική σας στρατηγική ώστε να το κάνετε.

Τέλος, εδώ έχουμε μια φράση ως τροφή για σκέψη:

“Το παράδοξο είναι πως όταν αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως πραγματικά είναι, τότε μόνο μπορώ να αλλάξω.”