You are currently viewing Τα 5 χαρακτηριστικά μιας σχέσης που διακρίνεται από ασφάλεια και αμοιβαία εμπιστοσύνη

Τα 5 χαρακτηριστικά μιας σχέσης που διακρίνεται από ασφάλεια και αμοιβαία εμπιστοσύνη

Η οικειότητα δημιουργείται όταν δύο άνθρωποι επιλέγουν με ωριμότητα να μοιραστούν αυτό που είναι ο καθένας τους. Terence Real
Η σχέση μας με τους άλλους είναι σίγουρα αυτό που μας βοηθά να ωριμάσουμε και να εξελιχθούμε περισσότερο. Κάθε άτομο που βρίσκεται απέναντί μας λειτουργεί ως καθρέφτης που αντανακλά μια εικόνα του εαυτού μας, βοηθώντας μας να ανακαλύπτουμε μια διαφορετική μας πτυχή.

Δημιουργώντας σχέση με ασφάλεια και αμοιβαία εμπιστοσύνη

1. Μπορούμε να είμαστε όπως είμαστε, αληθινοί, αυθόρμητοι και αυθεντικοί. Ελεύθεροι να είμαστε ο εαυτός μας.

2. Ο άλλος αναγνωρίζει, επικυρώνει και εκτιμά τη δύναμή μας, τις ικανότητές μας, τα χαρίσματά μας, αυτό που είμαστε.

3. Ο άλλος μας δείχνει ενσυναίσθηση: μας νιώθει, μας κατανοεί, μας αποδέχεται πλήρως, δίνει σημασία σε αυτά που αισθανόμαστε.

4. Αισθανόμαστε ότι ο άλλος μας σέβεται.

5. Όταν προκύπτουν οι αναπόφευκτες συγκρούσεις, και οι δύο πλευρές κάνουμε τα πάντα για να παραμείνουμε δεμένοι ή να ξαναφτιάξουμε τη σχέση μας αν διαταράχτηκε από έναν καβγά. Η σχέση είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία και αποτελεί έναν ανοιχτό, στέρεο και ευέλικτο χώρο, που μπορεί να αντέξει τις αναπόφευκτες διαφορές μας και τις διαφορετικές ανάγκες μας για αυτονομία.

Χάρη στις νευροεπιστήμες, γνωρίζουμε επίσης ότι σε αυτό τον συντονισμένο «χορό» μεταξύ των δύο συντρόφων συμμετέχουν πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Όταν είμαστε ασφαλείς και νιώθουμε εμπιστοσύνη, οι τρεις εγκέφαλοί μας (ο ερπετικός, ο μεταιχμιακός και ο νεοφλοιός) είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο και ειδικά με τις προμετωπιαίες περιοχές, οι οποίες διαδραματίζουν τον ρόλο του σοφού παρατηρητή.

Τότε βρισκόμαστε σε κατάσταση ήρεμης και αποτελεσματικής λειτουργίας.

Από εξελικτική άποψη, είμαστε φτιαγμένοι για να έχουμε σχέσεις.

Από τους δεσμούς μας μάλιστα θα προκύψει αυτό που είμαστε, ο εαυτός μας και η ψυχική ανθεκτικότητά μας, που είναι η ικανότητα να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας όταν όλα έχουν γκρεμιστεί γύρω μας. Η ασφαλής σχέση είναι αυτή που ευνοεί την ανάπτυξη της συγκεκριμένης ικανότητας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να τη δημιουργήσουμε.

Ξέρετε ότι οι άνθρωποι που έχουν συντρόφους είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερα χρόνια; Δεν αποτελεί αυτό μια ένδειξη ψυχικής ανθεκτικότητας;

Άλλωστε, όταν δύο άνθρωποι είναι αυτόνομοι, μπορούν να χορεύουν μαζί χαλαρά και ευέλικτα. Δεν εμπλέκονται σε επώδυνες συγκρούσεις, δεν παραμένουν κολλημένοι σε καταστροφικά συναισθήματα, αλλά συνεργάζονται για να βρουν λύσεις και να ξεπεράσουν τα εμπόδια, συμφωνώντας να αλλάξουν και να κάνουν τα βήματα που τους ταιριάζουν στη ζωή.

Μαζί δημιουργούν ένα ανοιχτό αλλά προστατευμένο χώρο, που μπορεί να αντέξει τις αναπόφευκτες διαφορές και τις ανάγκες τους για αυτονομία.

Συναισθηματικός χορός και ψυχική ανθεκτικότητα

Η Δανάη, μια νεαρή γιατρός, πέρασε μια δύσκολη μέρα στο χειρουργείο. Παρά τις προσπάθειές της δεν μπόρεσε να σώσει ένα μικρό παιδί, που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε ατύχημα, και τα έβαλε με τον εαυτό της, παρόλο που γνωρίζει συνειδητά ότι δεν μπορουσε να κάνει κάτι άλλο. Μίλησε τηλεφωνικά γι’ αυτό το περιστατικό στον Στάθη, τον σύντροφό της. Όταν επιστρέφει στο σπίτι, βλέπει ότι ο Στάθης έχει μαγειρέψει και την περιμένει.

Την καλωσορίζει αγκαλιάζοντάς της.

Εκείνη βάζει τα κλάματα. Ανταλλάσσουν ελάχιστα λόγια, αλλά η Δανάη αισθάνεται ότι την καταλαβαίνει, την αγαπά και την αποδέχεται, οπότε μπορεί σιγά σιγά να χαλαρώσει και να αποδεχτεί όσα συνέβησαν στο νοσοκομείο, χωρίς να κατηγορεί κανέναν. Φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση η Δανάη και ο Στάθης μπορούν να καταλάβουν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλο, ακολουθώντας τα βήματα ενός «συναισθηματικού χορού» αγάπης και προσοχής που θα τους βοηθήσει να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους απέναντι στη ζωή.

Προχωρήστε με εμπιστοσύνη

Ας ανακεφαλαιώσουμε τους τρόπους που θα σας επιτρέψουν να πορευτείτε στους δύσβατους, κάποιες φορές, δρόμους των σχέσεων:

  • Γνωρίστε το στιλ σχέσης που έχετε αναπτύξει, τις αδυναμίες του και τα πλεονεκτήματά του.
  • Αν είναι δυνατόν, επιλέξτε έναν ασφαλή τύπο συντρόφου ή κάποιον που είναι πρόθυμος να μάθει να είναι ασφαλής.
  • Μάθετε να καταλαγιάζετε τις συναισθηματικές σας εξαρτήσεις.
  • Προσπαθήστε να είστε αυτόνομοι και να έχετε οι ίδιοι την ευθύνη για τη ζωή σας.
  • Φροντίστε να βρίσκεστε σε επαφή με τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας.
  • Μάθετε να επικοινωνείτε με τους άλλους, να ζητάτε και να παίρνετε.
  • Αποδεχτείτε τη διάθεση επαφής που δείχνει ο άλλος και στραφείτε προς το μέρος του.
  • Προσπαθήστε πάντα να αποκαθιστάτε τον δεσμό όταν αυτός κλονίζεται.
  • Αφιερώστε χρόνο στον άλλο.
  • Δημιουργήστε τη δική σας «φωλιά» οικειότητας και προστατέψτε την.

Η ύπαρξή μας βρίσκεται στο παρόν, εδώ και τώρα, τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Γι αυτό μην αναμασάτε το παρελθόν και μη μετανιώνετε. Και μη φοβάστε το μέλλον. Αυτό υπάρχει μόνο στη φαντασία σας.

Το σημαντικό είναι να έχετε συνείδηση και να είστε παρόντες σε όσα συμβαίνουν γύρω σας και μέσα σας, ώστε να έχετε επαφή με τα συναισθήματά σας. Αυτά θα σας καθοδηγούν.

Όλοι μπορείτε να έχετε τις σχέσεις που ονειρεύεστε επειδή τώρα διαθέτετε όλα τα εργαλεία για να το κάνετε.
Μην περιμένετε λοιπόν καθόλου! Ξεκινήστε τώρα!
Να θυμάστε: είμαστε φτιαγμένοι για να έχουμε σχέσεις και να κάνουμε δεσμούς.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Νίκησε τις τοξικές σχέσεις που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.