You are currently viewing Τα 3 πιο σημαντικά λάθη που κάνουμε με τα συναισθήματά μας

Τα 3 πιο σημαντικά λάθη που κάνουμε με τα συναισθήματά μας

Τα συναισθήματα είναι για τους θεραπευτές, ότι οι αριθμοί για έναν λογιστή, ένα σφυρί για έναν οικοδόμο ή ένας κινητήρας για έναν μηχανικό. Απλά ως θεραπευτές δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς αυτά.

Βλέπω θεραπευόμενους σχεδόν είκοσι χρόνια και έχω μάθει πολλά για τα συναισθήματα και το πώς λειτουργούν. Έτσι, μπορώ να πω ότι έχω γνωρίσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό διαφορετικών τρόπων που τα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες και τραύματα στη ζωή των ανθρώπων.

Είναι ενδιαφέρον ότι όλοι βλέπουμε αυτά που συμβαίνουν στη ζωή μας ως την αιτία των προβλημάτων μας και, πραγματικά, τα γεγονότα που βιώνουμε μπορούν να είναι εξαιρετικά προκλητικά.

Το αυτοκίνητό σας χαλάει στο δρόμο, απολύεστε από τη δουλειά σας ή το παιδί σας εγκαταλείπει το σχολείο. Ναι, όλα αυτά έχουν σίγουρα μεγάλη επίδραση στην ευτυχία και την ευημερία σας.

Αλλά σκεφτείτε αυτά τα γεγονότα ως μια πέτρα που πέφτει στη λίμνη της ζωής σας. Μπορείτε να αφήσετε τους κυματισμούς να συνεχίζουν και να συνεχίζουν προς τα έξω σε κάθε πτυχή της ύπαρξής σας. Ή μπορείτε να απαντήσετε με έναν ισχυρό και υγιή τρόπο, παίρνοντας τον έλεγχο των εν λόγω κυματιστών επιδράσεων πριν διεισδύσουν σε ολόκληρη τη ζωή σας.

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να πάρετε τον έλεγχο μιας πέτρας που πέφτει στη λίμνη σας, δεν αφορά τόσο στη φύση της ίδιας της πέτρας αλλά το σημαντικό είναι οι αλυσιδωτές αντιδράσεις ή τα συναισθήματα που έχετε ως ανταπόκριση της επίδρασής της.

Τα 3 πιο σημαντικά λάθη που κάνουμε με τα συναισθήματά μας

1. Αποφυγή / Διαφυγή:

Τα συναισθήματά σας έχουν μεγαλύτερη ισχύ πάνω σας όταν δεν αναγνωρίζονται, όταν διχάζονται ή απορρίπτονται. Τα πιο έντονα συναισθήματα δεν είναι εύκολο να επιλυθούν (ή να εξαφανιστούν εντελώς), μέχρι να επιτρέψετε στον εαυτό σας να τα αισθανθεί. Αν αποσπάτε την προσοχή σας από τα συναισθήματά σας με τρόπους όπως να είστε προσκολλημένοι σε ηλεκτρονικές συσκευές ή σε κάποια ανώφελη δραστηριότητα, εξαπατάτε τον εαυτό σας με πολλαπλούς τρόπους.

Αυτή η θλίψη, ο πόνος ή ο θυμός που αποφεύγετε απλά θα κινηθεί υπόγεια και θα περιμένει έως ότου κάτι άσχετο το πυροδοτήσει και στη συνέχεια μπορεί να διαπιστώσετε ότι εκφράζεστε ή αντιδράτε υπερβολικά σε κάποια μεταγενέστερη κατάσταση. Ή τα συναισθήματά σας μπορεί να συγκεντρωθούν όλα μαζί, σχηματίζοντας ένα μαύρο σύννεφο που απλώνεται από πάνω από σας, με κίνδυνο την εμφάνιση κατάθλιψης ή άγχους.

2. Υπερβολική σκέψη / Αμφιβολία:

Με αυτό το σύνηθες λάθος, αναγνωρίζετε τουλάχιστον το συναίσθημά σας, αλλά στη συνέχεια δεν το δέχεστε. Δεν πρέπει να το αισθάνομαι αυτό, Είναι αυτό που πραγματικά νιώθω;, Έχει παρ’ όλα αυτά σημασία το ό,τι νιώθω αυτό; ή Δεν είναι σωστό να το νιώθω αυτό είναι πράγματα που λέτε στον εαυτό σας. Αντιστέκεστε στα συναισθήματά σας προσπαθώντας να τα αντιστρέψετε χρησιμοποιώντας τη λογική ή την κρίση. Αυτή είναι μια μάταιη διαδικασία, αφού τα συναισθήματα δεν υπόκεινται στους νόμους της λογικής ούτε υπόκεινται στην ηθική κρίση. Ούτε έχετε τη δύναμη να τα επιλέξετε. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η υπερβολική σκέψη και η αμφιβολία για τα συναισθήματά σας είναι απλώς ένας άλλος τρόπος για να αποφύγετε αυτό που πρέπει να συμβεί: να τα αισθανθείτε, να τα δεχτείτε και να τα επεξεργαστείτε.

3. Τους δίνετε υπερβολική δύναμη

Δίνοντας υπερβολική δύναμη στα συναισθήματά σας, είναι η κατοπτρική εικόνα των δύο πρώτων λαθών. Αλλά με αυτό το λάθος, τα συναισθήματά σας γίνονται δικτάτορες μέσα στο κεφάλι σας, πιθανώς επειδή δεν έχετε μάθει τα βήματα για να τα ανεχτείτε, να τα διαχειριστείτε, να τα ερμηνεύσετε και να τα χρησιμοποιήσετε. Τα συναισθήματά σας, σάς νικούν και παίρνουν τον έλεγχο. Μερικές φορές είστε ανήμποροι και κάνετε ό,τι σας λένε να κάνετε, κάτι που μπορεί να σας προκαλέσει πρόβλημα.

Εάν αντιλαμβάνεστε ότι κάνετε ένα από αυτά τα λάθη, μπορεί αυτή τη στιγμή να νιώθετε αναστατωμένοι με τον εαυτό σας. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι δεν είναι δικό σας το λάθος. Τα συναισθήματα είναι σύνθετα και ισχυρά. Και είναι πιθανό ότι οι γονείς σας δεν ήταν σε θέση να σας διδάξουν πώς να τα επεξεργαστείτε και να τα χρησιμοποιήσετε ενώ σας μεγάλωναν.

Μην ανησυχείτε! Εάν δεν πετύχατε αυτές τις δεξιότητες στην παιδική ηλικία, μπορείτε να τις μάθετε τώρα, ως ενήλικες.

Διαβάστε σχετικά: Η ψυχική ανθεκτικότητα σχετίζεται με το νόημα που δίνουμε στη ζωή μας

3 τρόποι για να σταματήσετε να κάνετε λάθη με τα συναισθήματά σας

Γνωρίστε καλύτερα αυτό που νιώθετε. Και δώστε περισσότερη ενέργεια στην κατανόηση του γιατί το νιώθετε.

Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας χωρίς κρίση. Τα συναισθήματά σας είναι αυτά που είναι και ουσιαστικά όλα τα συναισθήματα χάνουν τη δυναμική τους αφού διαπραγματευτείτε μαζί τους, τα αισθανθείτε και προσπαθήσετε να τα καταλάβετε.

Αναπτύξτε τις δεξιότητες ανθεκτικότητάς σας. Για παράδειγμα, γνωρίστε τι σας ανακουφίζει και χρησιμοποιήστε το όταν αισθάνεστε ένα έντονο συναίσθημα. Προσπαθήστε να μιλήσετε σε ένα αξιόπιστο πρόσωπο με το οποίο μπορείτε να μοιραστείτε και να καταλάβει τι αισθάνεστε. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι σας λέει αυτό το συναίσθημα και αν πρέπει να ανταποκριθείτε ή όχι.

Αυτά τα τρία βήματα μπορεί να φαίνονται δύσκολα και πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι. Αλλά είναι πολύ εφικτά! Και η εκμάθησή τους θα είναι, πιθανώς, ένα από πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για εσάς.

Όταν ή αν πέφτει μια πέτρα στη λίμνη σας, θα είστε σε θέση να δράσετε πάνω στις αλυσιδωτές αντιδράσεις. Και αυτή είναι η φύση της πραγματικής ανθεκτικότητας.

 

Πηγή: blogs.psychcentral.com
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr