You are currently viewing «Σ’ αγαπάω» θα πει να είσαι παρών και στα πιο δύσκολα σκαμπανεβάσματα.

«Σ’ αγαπάω» θα πει να είσαι παρών και στα πιο δύσκολα σκαμπανεβάσματα.

Πολλοί βάφτισαν την αγάπη με λάθος ουσία. Τη στόλισαν με πλούτο, υλικά αγαθά και την ανάγκη της ευκολίας. Την έπλασαν σαν την καραμέλα του ζαχαροπλαστείου και τη ξεστόμισαν σε στιγμές που όλα γύρω τους φαινομενικά ήταν εντάξει. Τη χρησιμοποίησαν σαν δόλωμα στο να κρατούν κοντά τους ανθρώπους κι ύστερα την ξεφτίλισαν φεύγοντας σαν το κλέφτη στην πρώτη αναποδιά.

Όλοι έχουμε συναντήσει ανθρώπους με συμφέροντα κι ύστερα μάθαμε πως το συμφέρον είναι ένα κτήνος. Και χάρη σ’ αυτό το αγαθό καταστρέφονται αρκετοί κι άλλοι τόσοι υποφέρουν. Χάρη σε αυτό, στόματα στάζουν μέλι και τάζονται οι ουρανοί με τ’ άστρα. Χωρίς ποτέ τα αποτελέσματα να είναι ευχάριστα.

Και να σου εκείνο το «σ’ αγαπώ» που τόσο λαχταράς να ακούσεις. Πιστεύοντας πως μόνο στο άκουσμα της φράσης αυτής, θα έρθει σε ισορροπία η ζωή σου και πως όλα θα βρεθούν τακτοποιημένα. Λύνονται όλα τα προβλήματα μαζί με τις απορίες και καταλήγεις σαν ένα παιδάκι, που του πήραν καινούριο ποδήλατο. Νιώθεις πλήρης κι ευτυχισμένος.

Κι αν πιστεύεις πως σ’ αυτή τη φράση ισχύει και χωρίς αντίστοιχες πράξεις, τότε ίσως πρέπει ν’ αναθεωρήσεις. Γιατί όταν αγαπιέσαι ο σκοπός είναι να το βιώνεις κιόλας. Να παρακολουθείς μέρα με τη μέρα τις πράξεις που θα κάνουν την έννοια της φράσης αυτής τόσο ισχυρή. Να βλέπεις πως υπάρχει κάποιος που σέβεται τις ανάγκες σου και που τις υπολογίζει κιόλας. Δεν υπάρχει μετριότητα στην αγάπη, βλέπεις. Κι αν υπάρχει, να ξέρεις πως σίγουρα θα σβήσει κάποια στιγμή, σαν μια αδύναμη φλόγα.

Ούτε θα σου αρνηθώ πως είναι δύσκολο να βρεις την ιδανική. Αυτή που σου ταιριάζει και που κόπηκε στα δικά σου μέτρα. Δεν είναι εύκολο να τη βρεις, άλλοι δεν τη βρίσκουν ποτέ, ενώ γνωρίζουν πως είναι υπαρκτή και πως σίγουρα κάπου τους αναζητάει. Όλοι ψάχνουν να πάρουν αγάπη για να νιώσουν πως έχει νόημα η ύπαρξή τους. Να νιώσουν κι εκείνοι σημαντικοί για κάποιον.

«Αγαπώ», όμως, θα πει να πονάς στην απουσία και να ονειρεύεσαι για την επόμενη μέρα. Θα πει να υπάρχει ο άλλος στη σκέψη σου και στα σχέδιά σου για το μέλλον σου, χωρίς να σε τρομάζουν οι δυσκολίες. Θα πει πως είσαι εδώ. Δίπλα για να ακολουθήσεις βήματα και μπροστά για να προσφέρεις προστασία. Θα πει πως η ιδέα του χωρισμού σε κάνει ήδη να δακρύζεις. Η ιδέα της απώλειας γκρεμίζει τα όνειρά σου κι ο φόβος του να χαθεί, σε κάνει να χάνεις κι εσύ το ρυθμό σου.

«Σ’ αγαπώ» θα πει να είσαι παρών σε ευκολίες και να γελάς στη ζωή γιατί όντως μπορεί να γίνει υπέροχη όταν αγαπιέσαι. Μα να είσαι παρών και στα πιο δύσκολα σκαμπανεβάσματα. Εκεί, βράχος.

Δύσκολο πολύ να στέκεσαι δίπλα σε κάποιον όταν σ’ έχει πραγματικά ανάγκη. Θέλει αφοσίωση, τόλμη και να πετάξεις φόβους που έχεις ήδη στην πλάτη σου. Και δεν έχεις ιδέα τι δύναμη κρατάει ένας άνθρωπος που αγαπάει κι αγαπιέται παράλληλα.

«Αγαπώ» θα πει να περιμένεις μια συγκεκριμένη καληνύχτα, από έναν άνθρωπο συγκεκριμένο. Να μη φοβάσαι να χαθεί ο έλεγχος κι όσο και να ήθελες κάποτε να είσαι ο κυρίαρχος του εαυτού σου, αυτή η επιθυμία πλέον να έχει καταργηθεί. Γιατί είναι δύσκολο να αγαπάς πιο πολύ τον εαυτό σου από εκείνον που σου έμαθε τη σημασία της λέξης εκείνης.

«Αγαπώ» θα πει αντέχω. Αντέχεις στον εγωισμό και δέχεσαι λάθη τα οποία, βέβαια, δεν μπορούν να σε βλάψουν σε μεγάλο βαθμό. Αντέχεις δύσκολες καταστάσεις και σέβεσαι την πίκρα που μπορεί να βιώσεις.

«Αγαπώ» θα πει θυσιάζω. Είσαι ικανός να θυσιάσεις οτιδήποτε μπει εμπόδιο και να μη σου είναι υπολογίσιμο καν. Απ’ τη δουλειά που σιχαινόσουν μέχρι και στην άλλη άκρη του πλανήτη να φτάσεις.

Θα πει κατανόηση. Να καταλαβαίνεις και να ακούς τα πάντα. Να δίνεις τη συμβουλή σου και να ζητάς κι εσύ παράλληλα γνώμη για ό,τι σ’ απασχολεί. Να παρατηρείς αυτά που δε λέγονται και να δίνεις σημασία στη σιωπή, η οποία θέλει απίστευτη προσοχή.

Αυτό, όμως, που δε σου έχουν μάθει είναι πως ακόμα κι η αγάπη –σε οποιαδήποτε μορφή της– θέλει δουλειά. Αναζητά απελπισμένα την επιβεβαίωση κι επιμένει στην προσπάθεια. Κι αν πολλοί την έχασαν, μέσα απ’ τα ίδια τους τα χέρια, ίσως να έφταιξε που δε γνώριζαν πώς να τη διαχειριστούν. Γιατί δεν πετιέται έτσι απλά ούτε αντικαθίσταται με ευκολία.

Γι’ αυτό, όταν ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου απόψε, μην την ξεχάσεις. Δώσε ένα όμορφο τέλος στην ημέρα σου λέγοντας απλά μια «καληνύχτα», συνοδευμένη από ένα απλό «σ’ αγαπώ» και θα ξαφνιαστείς με το πόσο όμορφα θα ξημερώσει η αυριανή σου ημέρα.

Λώρα Καρδακάρη-Καββαδία

pillowfights.gr