You are currently viewing Σπονδυλική Στήλη, Το Ιστίο της Ζωτικής μας Συνείδησης

Σπονδυλική Στήλη, Το Ιστίο της Ζωτικής μας Συνείδησης

Γιατί κάθε φορά που ασκούμαστε, διαβάζουμε, γράφουμε στον υπολογιστή μας ή εξασκούμαστε στο διαλογισμό, οι ειδικοί μας τονίζουν να κρατούμε τη σπονδυλική μας στήλη ευθυτενή και ίσια; Γιατί η σπονδυλική στήλη αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς σε όλες τις εσωτερικές παραδόσεις και τα εναλλακτικά θεραπευτικά συστήματα;

Από ανατομική άποψη η σπονδυλική στήλη αποτελεί ένα σύνολο 33 σπονδύλων, που συνδυαζόμενοι, δημιουργούν το μεγαλύτερο κάθετο άξονα υποστήριξης του φυσικού μας σώματος. Η σπονδυλική στήλη αποτελεί το κεντρικό κατάρτι ολόκληρου του μυικού και ερειστικού μας συστήματος, πάνω στο οποίο εκφύονται και καταφύονται οι κυριότερες μυικές ομάδες και σύνδεσμοι. Επιπρόσθετα, η σπονδυλική στήλη σχηματίζει τον σπονδυλικό σωλήνα, μέσα στον οποίο βρίσκεται προστατευμένος ο νωτιαίος μυελός, συναποτελώντας μαζί με τον εγκέφαλο, ζωτικό τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Κάθε τμήμα της σπονδυλικής στήλης έχει ιδιαιτερότητες, εξ’ ου και ο διαχωρισμός τους σε μοίρες.

• Η αυχενική μοίρα έχει μεγάλη ευκινησία και αποστολή να στηρίζει το κεφάλι στις διάφορες κινήσεις του. Ειδικά οι δύο πρώτοι σπόνδυλοι- ο άτλας και ο άξονας– διαφέρουν σημαντικά στη σχήμα από τους υπόλοιπους.
• Η θωρακική μοίρα είναι σχετικά άκαμπτη.
• Η οσφυϊκή μοίρα έχει τους πιο μεγάλους σπονδύλους, καθώς δέχεται ουσιαστικά όλο το βάρος του σώματος και επιτελεί πολλές κινήσεις.
• Το ιερό οστό και ο κόκκυγας (δείτε εδώ για την κύστη κόκκυγα) αποτελούνται από σπονδύλους ενωμένους μεταξύ τους, άρα δεν επιτρέπουν κινήσεις, παρά μόνο έχουν στηρικτικό ρόλο.

Από ενεργειακή άποψη, η σπονδυλική μας στήλη αποτελεί τον κεντρικό αγωγό/μεσημβρινό, διαμέσω του οποίου ρέει η κοσμική ενέργεια ή ύψιστη ενέργεια της πνευματικής συνείδησης. Όπως οι νευρώνες μεταδίδουν ερεθίσματα με την μορφή ηλεκτρικών παλμών στο φυσικό σώμα, έτσι και οι κύριοι μεσημβρινοί όπως η σπονδυλική στήλη μεταφέρουν ζωτική ενέργεια, καθώς και ενέργεια νοητικής και κοσμικής συνείδησης προς και από τα λεπτοφυέστερα σώματα (αιθερικό, αστρικό, νοητικό, πνευματικό). Η λιγότερη διαδεδομένη αυτή πτυχή της σπονδυλικής στήλης αποτυπώνεται με μεγαλειώδη ακρίβεια στο Κηρύκειο του Ερμή, σύμβολο και της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης. Η απεικόνιση του κεντρικού καναλιού με τη μορφή ράβδου, καθώς και των δύο φιδιών που περιστρέφονται σπειροειδώς γύρω από τον κεντρικό άξονα, συμβολίζουν διαδοχικά την εναρμόνιση της ζωτικής (pingala) καινοητικής ενέργειας (ida), που όταν συντελείται απελευθερώνει την «έκρηξη» της κοσμικής συνείδησης εντός του κεντρικού καναλιού (susumna) και αναβαθμίζει την ανθρώπινη συνείδηση.

Η σπονδυλική στήλη αποτελεί επιπρόσθετα την ενεργειακή βάση των τσάκρας, των μετασχηματιστών ενέργειας, που λειτουργούν στον επίπεδο του αιθερικού σώματος. Ως αιθερικά και παραψυχικά κέντρα υψηλής τάσης, τα τσάκρας μετασχηματίζουν την κοσμική ενέργεια που απορροφούν προκειμένου να είναι συμβατή με το ανθρώπινο σώμα και στη συνέχεια τη διοχετεύουν στα διάφορα όργανα και συστήματα. Εκτός από τις τις φυσικές και ενεργειακές λειτουργίες, τα τσάκρας επιτελούν και σημαντικές παραψυχικές λειτουργίες, ενεργώντας ως σημεία πυροδότησης σε επίπεδο διεύρυνσης και εμβάθυνσης της ανθρώπινης συνείδησης.

Συνοψίζοντας λοιπόν θα λέγαμε ότι η σπονδυλική στήλη επιτελεί τις εξής Ιδιότητες:

• Αποτελεί τον κεντρικό άξονα λειτουργίας του μυικού και ερειστικού συστήματος.
• Αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας και μεταφοράς των ερεθισμάτων της νόησης και της συνείδησης, μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος, διαμέσω των νωτιαίων νεύρων.
• Αποτελεί το θεμέλιο του αιθερικού σώματος, πάνω στο οποίο δομούνται και λειτουργούν τα κύρια και δευτερεύοντα ενεργειακά κέντρα, γνωστά και ως τσάκρας.
• Αποτελεί το δίαυλο μέσα από τον οποίο κατέρχεται η κοσμική ενέργεια, αφυπνίζοντας, μετασχηματίζοντας και αναβαθμίζοντας την ανθρώπινη συνείδηση.

Η κατάσταση της σπονδυλικής μας καθορίζει και αντικατροπτίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της υγείας μας, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Κυρτώματα, μυική δυσκαμψία, σκληρύνσεις, φλεγμονή και τραυματισμοί στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης, δρουν υπονομευτικά προς την ατομική μας αίσθηση υγείας και ευεξίας και μειώνουν τη δυνατότητα μας να ανταπεξέλθουμε στα καθημερινά μας καθήκοντα. Ακόμη και σε νοητικό και ψυχολογικό επίπεδο δεν είναι τυχαίο πως όταν βιώνουμε εμπόδια, δυσκολίες και αρνητικά συναισθήματα, η σπονδυλική μας στήλη κυρτώνει προς τα εμπρός και οι ώμοι στρέφονται προς τα μέσα και κάτω. Το ενεργειακό μας πεδίο συρρικνώνεται και «κλείνει» υποδηλώνοντας φόβο, υποχώρηση και αδυναμία.

Θεραπευτικές πρακτικές για την τόνωση της σπονδυλικής στήλης:

 Όλες οι ασκήσεις κάμψης, έκτασης και στροφής της σπονδυλικής στήλης όπως τα πλάγια κοιλιακά τεντώματα, οι πλάγιες κάμψεις κορμού από καθιστή ή όρθια θέση, η κάμψη και έκταση του αυχένα, η στάση του τροχού και η μισή σπονδυλική στροφή.

Κάμψη και Έκταση Αυχένα

spondyliki_sthlh4

Πλάγια Κοιλιακά Τεντώματα

spondyliki_sthlh1

Μισή Σπονδυλική Στροφή

spondyliki_sthlh3

Εμπρόσθια Κάμψη Κορμού

spondiliki_sthlh

• Τα καθημερινό περπάτημα για 30’ σε φυσικό περιβάλλον. Το περπάτημα είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές ενεργειακής αποσυμφόρησης και αυτοθεραπείας. Είναι ιδιαίτερα θεραπευτικό και ωφέλιμο όταν επιτελείται αργά, με επίγνωση του φυσικού σώματος και με οραματισμό όλων των παθογόνων και συμφορημένων ενεργειών να αποβάλλονται σταδιακά, σαν ένα γκρι σύννεφο έξω και μακριά από το σώμα.

• Καθημερινό τρίψιμο του σώματος με τρίχινο γάντι ή πετσέτα, για τόνωση της λεμφικής κυκλοφορίας και αποβολή των τοξινών που συσσωρεύουμε μέσω της ακατάλληλης τροφής, του στρες και των τοξικών συναισθημάτων και σκέψεων.

• Εναλλακτική αναπνοή εξισορρόπησης, εισπνέοντας από το ένα ρουθούνι για έξι χρόνους, κράτημα της αναπνοής για τρεις χρόνους, εκπνοή από το αντίθετο ρουθούνι για έξι χρόνους και κράτημα της αναπνοής για τρεις χρόνους. Εκτελέστε επτά κύκλους της παραπάνω πρακτικής και αφήστε την αναπνοή να γίνει σταδιακά ήρεμη και ομαλή. Ξαπλώστε για 5’ κλείνοντας απαλά τα μάτια και αφήστε την ενεργειακή επίδραση εξισορρόπησης της πρακτικής να απλωθεί σε ολόκληρο το φυσικό σώμα.

• Βαθιά χαλάρωση, από ύπτια ή καθιστή θέση κάντε ένα γρήγορο διάλειμμα στο σπίτι ή το γραφείο κλείνοντας τα μάτια και περιφέροντας σταδιακά τη συνειδητότητα σας σε ολόκληρο το σώμα ξεκινώντας από το κεφάλι, τους ώμους, τα χέρια, το στήθος, την πλάτη, την κοιλιά, τη λεκάνη, τα πόδια και τέλος τα πέλματα. Παρατηρείστε την αναπνοή σας να ξεδιπλώνεται ήρεμα και αργά από το διάφραγμα και νιώστε ότι πλέετε σε μια δίνη βαθιάς γαλήνης και θεραπείας. Βιώστε τη γαλήνη για λίγα ακόμα λεπτά και αρχίστε να εξωτερικεύεται τη συνείδηση σας, ανοίγοντας απαλά τα μάτια.

• Διαλογισμός, φέρνοντας το σώμα σε μια άνετη και σταθερή θέση, είτε καθήμενοι στο πάτωμα ή σε καρέκλα διατηρώντας την σπονδυλική στήλη ίσια. Κλείστε απαλά τα μάτια και αρχίστε να διευρύνετε τη συνείδηση σας παρατηρώντας τη στάση του σώματος, τους εξωτερικούς και εσωτερικούς ήχους καθώς και σκέψεις ή συναισθήματα που ενδεχομένως ανασύρονται στην επιφάνεια του νου. Οραματιστείτε ένα λαμπερό φως λίγα εκατοστά πάνω από την κορυφή της κεφαλής και συνδεθείτε με το Φως της Συνείδησης που τώρα ξεκινά να κατέρχεται μέσα από το κεντρικό σας κανάλι.

Μη διστάσετε να μας αποστείλετε τις ερωτήσεις και τις πρακτικές σας απορίες σχετικά με την τόνωση και ενεργοποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Πηγή: omorfizoi.gr