You are currently viewing Πώς να σταματήσετε να απορροφάτε τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων

Πώς να σταματήσετε να απορροφάτε τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων

Τα συναισθήματα όπως ο φόβος, ο θυμός, η απογοήτευση και η αδράνεια είναι ενέργειες. Και πιθανώς να «πιάνετε» αυτές τις ενέργειες από τους άλλους χωρίς να το συνειδητοποιείτε.

Αν τείνετε να είστε συναισθηματικά σφουγγάρια, είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να αποφεύγετε να απορροφάτε τα αρνητικά συναισθήματα κάποιου, ή ακόμα και πώς να εξοστρακίζετε αυτές τις ενέργειες που κυκλοφορούν ελεύθερες στο πλήθος.

Επιπλέον, το χρόνιο άγχος, η κατάθλιψη ή το στρες μπορούν να σας μετατρέψουν σε συναισθηματικό σφουγγάρι με αποτέλεσμα να χαμηλώνετε τις άμυνες σας. Ξαφνικά, υπέρ- συντονίζεστε με τους άλλους, ειδικά με όσους ταλαιπωρούνται από παρόμοιους πόνους. Έτσι λειτουργεί η ενσυναίσθηση. Συντονιζόμαστε με φλέγοντα ζητήματα τα οποία δεν έχουμε επιλύσει καν στον εαυτό μας.

Από ενεργητικής απόψεως, τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να προέρχονται από διάφορες πηγές: αυτό που αισθάνεστε μπορεί να είναι κάτι δικό σας ,μπορεί επίσης να είναι και κάποιου άλλου ή ακόμα και ένας συνδυασμός αυτών των δύο. Εδώ λοιπόν θα σας εξηγήσουμε την διαφορά και θα ενισχύσουμε στρατηγικά τα θετικά σας συναισθήματα ώστε να μην βιώνετε τα αρνητικά που δεν σας ανήκουν.

Σταματήστε να απορροφάτε τα συναισθήματα των άλλων

 1. Αναγνωρίστε αν είστε υπέρ- ευαίσθητοι

Το άτομο που είναι πιο πιθανό να καταπιεστεί από αρνητικές ενέργειες είναι κάποιο με «ενσυναίσθηση», κάποιο που δρα σαν «συναισθηματικό σφουγγάρι». Τα σημάδια που δηλώνουν πως έχετε ενσυναίσθηση περιλαμβάνουν:

 • Οι άλλοι σας αποκαλούν «υπέρ-ευαίσθητους», «υπερβολικά ευαίσθητους» κτλ. και δεν το λένε για κομπλιμέντο!
 • Αισθάνεστε τον φόβο, το άγχος και το στρες των άλλων ανθρώπων, τα έλκετε στο σώμα σας και διορθώνετε τον σωματικό πόνο και τα συμπτώματα τους σαν να ήταν δικά σας. Αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα μόνο με αυτούς που συμπαθείτε ή γνωρίζετε. Επηρεάζεστε επίσης από τους φίλους, την οικογένεια και του συναδέλφους σας.
 • Νιώθετε γρήγορα εξουθενωμένοι, αποστραγγισμένοι και δυστυχισμένοι μέσα σε πλήθος.
 • Ο θόρυβος, οι μυρωδιές και τα περιττά λόγια προκαλούν τα νεύρα και το άγχος σας.
 • Χρειάζεστε να μείνετε μόνοι για να επαναφορτίσετε την ενέργεια σας.
 • Δεν είναι πιθανό να αναλύσετε τα συναισθήματα σας με την λογική. Εύκολα πληγώνεστε.
 • Είστε εκ φύσεως γενναιόδωροι, καλοί ακροατές και κλίνετε προς την πνευματικότητα.
 • Τείνετε να βεβαιώνεστε πως έχετε ένα εναλλακτικό πλάνο, ώστε να μπορείτε να ξεφεύγετε γρήγορα, όπως το ότι πάντα έχετε διαθέσιμο μεταφορικό μέσο σε περίπτωση ανάγκης κτλ.
 • Η οικειότητα των στενών σχέσεων σας κάνουν να ασφυκτιείτε ή να νιώθετε ότι χάνετε τον εαυτό σας.
 1. Αναζητήστε την πηγή

Αρχικά, αναρωτηθείτε αν το συναίσθημα είναι δικό σας ή κάποιου άλλου. Θα μπορούσαν να συμβαίνουν και τα δύο. Αν το συναίσθημα όπως ο φόβος ή ο θυμός είναι δικό σας, αντιμετωπίστε προσεκτικά αυτό που το προκαλεί μόνοι σας ή με επαγγελματική βοήθεια. Αν δεν είναι δικό σας , προσπαθήστε να εντοπίσετε τον πιθανό αποστολέα.

 • Για παράδειγμα, αν μόλις παρακολουθήσατε μια κωμωδία, κι όμως γυρίσατε σπίτι νιώθοντας στεναχωρημένοι, μπορεί να ενσωματώσατε σε εσάς την κατάθλιψη των ανθρώπων που καθόταν δίπλα σας. Σε κοντινή απόσταση, τα πεδία ενέργειας επικαλύπτονται το ένα με το άλλο.
 • Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που πάτε στο εμπορικό κέντρο ή σε μια συναυλία. Αν τα συνωστισμένα μέρη σας προκαλούν ανησυχία ή σας καταπιέζουν, μπορεί να συμβαίνει επειδή απορροφάτε όλη την αρνητική ενέργεια που υπάρχει γύρω σας.
 1. Απομακρυνθείτε από την πιθανή πηγή, αν είναι δυνατόν.

Απομακρυνθείτε τουλάχιστον έξι μέτρα. Παρατηρείστε αν νιώθετε ανακούφιση. Μην σας απασχολεί το ότι δεν θέλετε να προσβάλλετε κάποιον άγνωστο. Σε ένα δημόσιο μέρος, μην διστάσετε να αλλάξετε θέση αν νιώθετε την κατάθλιψη να σας καταβάλλει.

 1. Συγκεντρωθείτε εστιάζοντας στην αναπνοή σας.

Με αυτόν τον τρόπο θα συνδέσετε τον εαυτό σας με την ουσία σας. Για λίγα λεπτά, εκπνεύστε την αρνητικότητα και εισπνεύστε την ηρεμία. Αυτό σας βοηθά να γειώσετε τον εαυτό σας και να καθαρίσετε τον φόβο ή άλλα συναισθήματα. Οραματιστείτε την αρνητικότητα σαν μια γκρι ομίχλη που αιωρείται πάνω από το σώμα σας και την ελπίδα σαν ένα χρυσό φως που εισέρχεται στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να έχει γρήγορα αποτελέσματα.

 1. Απαλλαχθείτε από την ζημιά.

Τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος συχνά κατοικούν στο συναισθηματικό κέντρο σας, στο ηλιακό πλέγμα.

 • Τοποθετήστε το χέρι σας στο ηλιακό πλέγμα καθώς στέλνετε αγάπη και καλοσύνη σε αυτή την περιοχή για να διώξετε το άγχος.
 • Για την μακροχρόνια κατάθλιψη ή το άγχος χρησιμοποιείστε αυτή την μέθοδο καθημερινά για να ενισχύσετε αυτό το κέντρο. Είναι ανακουφιστική και δημιουργεί μια αίσθηση ασφαλείας και αισιοδοξίας καθώς γίνεται τελετουργικά.
 1. Προστατεύστε τον εαυτό σας

Μια εύχρηστη μορφή προστασίας που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι συμπεριλαμβανομένου των θεραπευτών με δοκιμασμένους ασθενείς, περιλαμβάνει το να οραματιστείτε ένα περίβλημα λευκού φωτός (ή όποιο άλλο χρώμα σας μεταδίδει δύναμη) γύρω από όλο το σώμα σας. Σκεφτείτε το ως μια ασπίδα που μπλοκάρει την αρνητικότητα ή την σωματική δυσφορία, αλλά επιτρέπει την είσοδο των θετικών στοιχείων.

 1. Διαχειριστείτε την συναισθηματική υπερφόρτωση

Δεν χρειάζεται να υποχρεώνεστε από την ικανότητα σας να απορροφάτε τα συναισθήματα των άλλων. Μετατρέψτε την κατάρα σε δώρο εφαρμόζοντας στρατηγικές που μπορούν να σας απελευθερώσουν:

 • Μάθετε να αναγνωρίζετε τους ανθρώπους που σας στεναχωρούν. Οι άνθρωποι που συγκεκριμένα δημιουργούν δυσκολίες στα άτομα με ενσυναίσθηση είναι αυτοί που κρίνουν, τα θύματα, οι ναρκισσιστές και οι ελεγκτικοί. Η Τζούντιθ Όρλόφ αναφέρεται σε αυτούς τους ανθρώπους ως «συναισθηματικά βαμπίρ». Όταν ξέρετε πώς να εντοπίσετε αυτές τις συμπεριφορές, μπορείτε να προστατευτείτε από αυτούς, και να απομακρυνθείτε λέγοντας στον εαυτό σας «Σέβομαι το άτομο που είσαι ακόμα και αν δεν μου αρέσει αυτό που κάνεις».
 • Να τρώτε γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες πριν εμπλακείτε σε αγχώδεις καταστάσεις, όπως το να ανακατευτείτε με το πλήθος. Όταν βρίσκεστε μέσα σε ένα πλήθος, βρείτε καταφύγια όπως το να στέκεστε στην άκρη ή λίγο πιο μακριά.
 • Σιγουρευτείτε ότι δεν βασίζεστε σε άλλους ανθρώπους για να σας βγάλουν από δύσκολες καταστάσεις. Φέρτε το δικό σας αμάξι ή να γνωρίζετε πώς να γυρίσετε σπίτι εύκολα όταν χρειάζεται. Να έχετε αρκετά χρήματα για να κάνετε εναλλακτικές διευθετήσεις αν αρχίσετε να νιώθετε καταπιεσμένοι.
 • Θέστε όρια. Το να γνωρίζετε πόσα μπορείτε να ανεχτείτε και να τηρήσετε αυτά τα όρια είναι σημαντικό για να διασφαλίσετε την ψυχική σας ευημερία. Επίσης θέστε ευγενικά αλλά ουσιαστικά όρια με αυτούς που σας καταπιέζουν. Μην στέκεστε και τους ακούτε για δύο ώρες όταν μπορείτε να απαλλαχθείτε από αυτούς σε μισή.
 • Να έχετε το δικό σας προσωπικό μέρος σε ένα σπίτι που συγκατοικείτε με άλλους. Ζητήστε τους να σεβαστούν τον χρόνο που χρησιμοποιείτε για να αναζωογονηθείτε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να αποφύγετε να ενσωματώσετε σε εσάς τα συναισθήματα του συντρόφου σας σε υπερβολικό βαθμό. Ένα δωμάτιο μελέτης, μια γωνιά κτλ. όλα σας προφέρουν τον προσωπικό σας χώρο.
 • Κάντε διαλογισμό.
 1. Αναζητήστε θετικούς ανθρώπους και καταστάσεις.

Πάρτε τηλέφωνο ένα φίλο σας που βλέπει το καλό στους άλλους. Περάστε τον χρόνο σας με έναν/ μία συνάδελφο που βρίσκει την θετική πλευρά των πραγμάτων. Ακούστε τους ανθρώπους που έχουν ελπίδα. Ακούστε την πίστη που έχουν στον εαυτό τους και στους άλλους. Επίσης απολαύστε ελπιδοφόρες διαλέξεις, τραγούδια και τέχνες. Η ελπίδα είναι μεταδοτική και θα ανεβάσει την διάθεση σας.

 • Καλλιεργήστε θετικά συναισθήματα που ενισχύουν την εσωτερική σας δύναμη. Αν περιβάλλεστε από γαλήνη και αγάπη, θα ανθίσετε τόσο έντονα που θα κάνετε τα αρνητικά συναισθήματα να μαραθούν. Το να σέβεστε τις ανάγκες σας μέσω της αυτό- αγάπης θα αυξήσει την ικανότητα σας να σέβεστε τους άλλους.
 • Μάθετε να χρησιμοποιείτε την συμπόνια ως ένα τρόπο για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας από καταπιεστικά συναισθήματα. Η συμπόνια σας επιτρέπει να είστε σπλαχνικοί στις δύσκολες καταστάσεις των άλλων ανθρώπων αλλά επίσης απαιτεί το ότι είστε συμπονετικοί προς τον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές επειδή θέλετε να ξεκουραστείτε. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι μπορείτε να συνδεθείτε με τους άλλους μακροπρόθεσμα και όχι για μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης σημαίνει ότι διατηρείτε τον εαυτό σας ολόκληρο χωρίς να τον βυθίζετε στον κόσμο των αρνητικών ανθρώπων.
 1. Δημιουργήστε και διατηρήστε έναν παράδεισο για να αποστασιοποιείστε.

Αφήστε πολλά μονοπάτια ανοιχτά που οδηγούν στην επικοινωνία με τον συντονισμό της φύσης. Το να επιστρέψετε στο νόμιμο σπίτι σας ως πλάσμα της φύσης απενεργοποιεί την νοοτροπία του θύματος που έχετε και σας επαναφορτίζει ενεργειακά και πνευματικά.

 • Να έχετε μια εικόνα από καταρράκτες ή από πλούσιο δάσος και κοιτάξτε την κάθε φορά που νιώθετε καταπιεσμένοι.
 • Βαδίστε στο ήσυχο μονοπάτι του δάσους ή νιώστε την δροσιά από ένα ρυάκι ενώ κάθεστε κάτω από μια ιτιά.
 • Διατηρήστε τον προσωπικό σας χώρο, όπου θα συνδέεστε με την προσωπική σας δύναμη και ενέργεια.
 • Κάντε γιόγκα και εφαρμόστε τεχνικές διαλογισμού. Προκαλούν την συναισθηματική εστίαση και παρέχουν ένα ασφαλές λιμάνι σε περιόδους καταιγίδας.