You are currently viewing Ποιες ασθένειες δημιουργούνται από ψυχολογικές αιτίες

Ποιες ασθένειες δημιουργούνται από ψυχολογικές αιτίες

Γράφει ο Γιώργος Βασιλορεΐζης

Η Υγεία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».

Βασική αρχή της ολιστικής υγείας είναι ότι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την υγεία του σώματός μας από τη συναισθηματική, τη νοητική και τη πνευματική κατάσταση της ύπαρξής μας. Έτσι λοιπόν, όταν έχουμε μια σωματική διαταραχή, παίρνουμε ένα μήνυμα από το σώμα μας, ότι πρέπει να κοιτάξουμε πιο βαθιά, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά μας, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να επαναφέρουμε τη φυσική αρμονία και ισορροπία. Όταν είμαστε άρρωστοι, έχουμε μπλοκάρει τη ροή ζωτικής ενέργειας σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής μας. Η ασθένεια είναι ένα μήνυμα ότι κάτι κάνω λάθος. Πρέπει επειγόντως να αλλάξω τις σκέψεις μου και συνειδητά να επιλέξω να είμαι υπέρ της ζωής, ότι και αν αυτό σημαίνει. Αν υποφέρουμε σωματικά, αυτό είναι ένα μήνυμα ότι υπάρχει κάτι στη συνειδητότητά μας που πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το αλλάξουμε. Δηλαδή, οι ασθένειες είναι αντανακλάσεις των εσωτερικών μας σκέψεων και συναισθημάτων. Το σώμα μας με λίγα λόγια, μάς μιλά. Είναι ο καθρέφτης των σκέψεων, των συναισθημάτων και των πεποιθήσεών μας. Μας στέλνει συνεχώς μηνύματα αρκεί να βρούμε τον χρόνο και τον τρόπο να τα ακούσουμε. Εξάλλου ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, δεν εντοπίζει τη νόσο στα όργανα. Θεωρεί πως ο άρρωστος αποτελεί ενιαία ψυχοσωματική οντότητα και ότι η αρρώστια διέπεται από φυσικούς νόμους.

Πότε όμως μπορεί να ασθενήσει ένας άνθρωπος; Οι περισσότερες αιτίες ασθενειών είναι οι εσωτερικές συγκρούσεις και γενικά αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, φόβος, θυμός, οργή, γκρίνια, ενοχή, θλίψη, εγωισμός, ζήλια. Επίσης μπορεί κάποιος να εκτεθεί σε κάποια μεταδοτική ασθένεια ( γιατί πιστεύει ότι αυτό είναι αναπόφευκτο ή πάρα πολύ πιθανό ) ή να προσβληθεί από την ίδια ασθένεια που έπασχε ένας γονιός ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του ( γιατί έχει υποσυνείδητα προγραμματίσει τον εαυτό του ότι θα ακολουθήσει την ίδια πορεία, το ίδιο πεπρωμένο ). Επιπλέον, κάποιος ασθενεί διότι είτε υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει, είτε δεν επιτρέπει στον εαυτό του να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί, οπότε βρίσκει το σώμα τη λύση της αρρώστιας. Συχνά τα μηνύματα της ασθένειας, σημαίνουν ότι χρειάζεται να ησυχάσουμε λίγο το νου μας και να έρθουμε σε επαφή με τον εσωτερικό μας εαυτό. Ακόμη, μια ασθένεια μπορεί να λειτουργήσει ως τρόπος να ζητήσουμε αγάπη, φροντίδα, προσοχή ή να απαλλαγούμε από ευθύνες. Ότι δηλαδή μέχρι τώρα δεν τολμούσε ο ασθενής να εκφράσει ως δική του γνώμη, έρχεται στην επιφάνεια και ζητά την ικανοποίησή του.

Αν πιστεύουμε ότι οι ασθένειες και οι οργανικές δυσλειτουργίες έχουν σχέση μόνο με το φυσικό μας σώμα, αποκόπτουμε τον εαυτό μας από τη συναισθηματική και νοητική μας πλευρά, κι έτσι αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε τη πλειονότητα των χαρακτηριστικών εκείνων που συγκροτούν αυτό που είμαστε. Αρκεί μόνο να θυμηθούμε μια ενστικτώδη μας αντίδραση όπως το σφίξιμο στο στομάχι όταν νιώθουμε έντονο στρες ή συμβαίνει κάτι τρομερό. Η συγκεκριμένη αυτόματη αντίδραση δεν προέρχεται από το φυσικό μας σώμα, αλλά μεταφέρεται σε αυτό μέσω των συναισθημάτων και των σκέψεών μας. Εάν δεν αναγνωρίσουμε τα εσωτερικά μας τραύματα και δεν τα ελευθερώσουμε, η οποιαδήποτε θεραπεία θα είναι προσωρινή και θα υπάρχει το ενδεχόμενο υποτροπιασμού την επόμενη φορά που ο ασθενής θα βρεθεί σε έντονα φορτισμένη περίοδο της ζωής του. Πώς γίνεται όμως η αναγνώριση αυτή; Μπορούμε να ρωτήσουμε τον εαυτό μας «Τι συμβαίνει στη ζωή μου την περίοδο που εμφανίζεται το σύμπτωμα ή η ασθένεια; Είναι ένα μεταμφιεσμένο συναίσθημα; Μου προσφέρει άλλοθι για να ξεκουραστώ, να αναβάλλω ή να αποφύγω κάτι; Υπάρχει κάποιος που θέλω να “τιμωρήσω” ή να προσελκύσω με την διαταραχή της υγείας μου; Ποιο ζωτικό μου όργανο έχει ασθενήσει και τι αντιπροσωπεύει αυτό; τι με εμποδίζει αυτή η ασθένεια να κάνω ή να έχω;»

Βέβαια ο Ιπποκράτης τόνιζε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Οπότε εκτός από τα συναισθήματά μας, μπορούμε να ασχοληθούμε με μεθόδους που βοηθούν στην διατήρηση της σωματικής & πνευματικής ευεξίας: Διατροφή (καταναλώνουμε τροφές που ευνοούν το σώμα μας: φρούτα, λαχανικά, βότανα, ξηρούς καρπούς)- Σωματικές Ασκήσεις (γιόγκα, χορός, κολύμπι, πολεμικές τέχνες, ποδήλατο, περπάτημα)-Εναλλακτικές θεραπείες (βελονισμός, μασάζ, ρεφλεξολογία)- Πνεύμα: Προσευχή & Διαλογισμός. Έχει αποδειχθεί ότι άτομα που διαλογίζονται για πέντε λεπτά κάθε πρωί, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Ο ολιστικός γιατρός Dr. Bradley Nelson εξηγεί ξεκάθαρα ότι όλες οι ασθένειες προέρχονται από παγιδευμένα συναισθήματα. Ονομάζει τη μέθοδο απαλλαγής των αρνητικών συναισθημάτων «Future Medicine» δηλαδή ιατρική του μέλλοντος. Εξετάζοντας την αρχαία Κινεζική ιατρική, εφάρμοσε την τεχνική του «The Emotion Code», όπου διαπίστωσε ότι η κύρια αιτία στις παρακάτω ασθένειες ήταν τα παγιδευμένα αρνητικά συναισθήματα και θεράπευσε τις περισσότερες όπως: αλλεργίες, άσθμα, ισχίο, πόνο στη μέση, στα γόνατα, στις αρθρώσεις, στον αυχένα, στην κοιλιακή χώρα, στους ώμους, στο στήθος, στα μάτια, προβλήματα στον καρπικό σωλήνα, ινομυώματα, χρόνια κόπωση, καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, Λύκο, καούρες, διαβήτη, νόσο του Chron, δυσκοιλιότητα, σπαστική κολίτιδα, κατάθλιψη, υποθυρεοειδισμό, ίλιγγο, ημικρανίες, αϋπνίες, κρίσεις πανικού, φοβίες, δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, Parkinson, προβλήματα ακμής σε μεγαλύτερες ηλικίες, υπογλυκαιμία, αδυναμία. Κάθε σκέψη μεταφράζεται σε ηλεκτροχημικές μεταβολές που συντελούνται στο σώμα.