You are currently viewing Ο Μάριος Γιαννάκου ανέβασε την Ελληνική σημαία στην κορυφή του κόσμου στο Έβερεστ στα 8.848 μέτρα

Ο Μάριος Γιαννάκου ανέβασε την Ελληνική σημαία στην κορυφή του κόσμου στο Έβερεστ στα 8.848 μέτρα

Στον Μάριο Γιαννάκου αρέσουν τα δύσκολα. Ειδικά τα “αδύνατα”. Γιατί τίποτα δεν είναι αδύνατο αν το θέλεις πραγματικά.

Δεν είναι τυχαίο το μότο του: «Ευχαριστώ όσους δε με πίστεψαν, μου έμαθαν να μετακινώ βουνά. Ευχαριστώ όσους με πίστεψαν που μου έμαθαν να τα ανεβαίνω»

Το περασμένο Μάιο ο Μάριος πέτυχε άλλο ένα αδύνατο. Σκαρφάλωσε στην κορυφή του κόσμου στο Έβερεστ στα 8.848 μ. ο Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή «Eco Everest Expedition 2023».

Ήταν μια μεγάλη διαδρομή. Η ομάδα ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου και πάτησε στο υψηλότερο σημείο, στην κορυφή του κόσμου, το πρωί της Παρασκευής 19 Μαΐου.

Η ομάδα ξεκίνησε τη διαδρομή της ανάβασης από το απόγευμα της Πέμπτης 17 Μαΐου στο Camp 4 στα 8.000 μέτρα, και σκαρφάλωσαν στα συν 800 μέτρα. Η τελική διαδρομή τους πήρε περίπου 12 ώρες, μέσα στο κρύο, στο χιόνι και τον πάγο με θερμοκρασίες -45°C.

Το κρύο, το υψόμετρο και ο αέρας τους εξάντλησε κυριολεκτικά, ενώ μάλιστα είχε χαθεί και η επαφή με το δορυφορικό τηλέφωνο για αρκετές ώρες.

 

Ο Μάριος Γιαννάκου, ήταν ο μοναδικός Έλληνας που συμμετείχε σ’ αυτή την ομάδα μαζί με άλλους αθλητές απ’ όλο τον κόσμο. Ήταν μια αποστολή, η οποία είχε και «πράσινο χαρακτήρα». Που σημαίνει ότι, ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που κατέθεσαν οι ίδιοι, πήγε με σκοπό να γίνει διαχείριση σκουπιδιών σε δεύτερη φάση στην περιοχή του Έβερεστ. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν μαζευτεί περίπου 10 τόνοι σκουπιδιών.

‘Ήταν από την αρχή γνωστή η δυσκολία της αποστολής. Μάλιστα, λίγο καιρό πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα ο Μάριος Γιαννάκου, είχε συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος του δώρισε τα λάβαρα του ΓΕΕΘΑ και της ΔΕΠ, τα οποία κάρφωσε μαζί με την ελληνική σημαία στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

 

«Τα ξημέρωμα της Παρασκευής φτάσαμε στην κορυφή του κόσμου. Θα ήθελα να αφιερώσω την προσπάθεια αυτή στην Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται, στην οικογένεια μου, στην κοπέλα μου και στον Jason που κατάφερε να φτάσει πάνω αλλά δεν κατάφερε δυστυχώς να γυρίσει. Οι στιγμές που σκέφτηκα να φύγω ήταν πάρα πολλές αλλά ντρεπόμουν και μόνο στην ιδέα να κάνω πραγματικά πίσω. Γιάννη -Μαρίνα η φωτογραφία του Ερμή βρίσκεται εκεί που ανήκει και θα κάνουμε τα πάντα για να υλοποιηθεί η εναέρια διάσωση στην Ελλάδα. Είναι χρέος μας. Επίσης στα δύσκολα σκεφτόμουν εκείνη την ημέρα που μίλησα με τα παιδιά από τις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα και τους υποσχέθηκα να ανεβάσω το δώρο που μου έφτιαξαν για την κορυφή. Μετά απο αυτό θα έπρεπε να κάνουν οι ίδιοι την προσπάθεια τους στο πραγματικό Έβερεστ που λέγεται ζωή. Οποτε έπρεπε να κάνω ένα βήμα την φορά γιατί λένε πως ένα γραμμάριο πράξης ισούται με έναν τόνο θεωρίας.
Στον δρόμο που λέγεται ζωή θα σας πούνε πολλοί ότι δε μπορείτε να τα καταφέρετε, ότι δεν είστε ικανοί.Θα γελάσουν και μπορεί να σας κάνουν να πιστέψετε ότι όντως είστε αυτοί που θέλουν να είστε. Οι δικαιολογίες στην ζωή μας θα είναι πάντα περισσότερες και πρέπει να παίρνουμε οι ίδιοι την ζωή στα χέρια μας για οποία κορυφή θέλουμε να φτάσουμε» αναφέρει στην ανάρτησή του.

«Ευχαριστώ όσους δε με πίστεψαν, μου έμαθαν να μετακινώ βουνά. Ευχαριστώ όσους με πίστεψαν που μου έμαθαν να τα ανεβαίνω» συμπληρώνει ο Μάριος Γιαννάκου.

 

Η ελληνική σημαία στην ψηλότερη κορυφή

 

Ο Μάριος Γιαννάκου, υπηρέτησε ως καταδρομέας στον Ελληνικό Στρατό και κάποια στιγμή μετά τη θητεία του, ξεκίνησε δρόμους αντοχής και υπεραποστάσεων.

Στο ενεργητικό του, έχει να δείξει μεγάλα κατορθώματα, όπως το ότι έχει διασχίσει 500 χιλιόμετρα στον Αρκτικό Κύκλο, μια διαδρομή με απίστευτο ψύχος, ενώ επίσης έχει διασχίσει και την έρημο Αλ Μαρμούρ στο Ντουμπάι, όπου έγινε και κάτοχος ηλικιακού ρεκόρ, όπως και στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής στην Κόστα Ρίκα και αλλού.

Μην ξεχνάμε, ότι ο Μάριος Γιαννάκου είναι ο άνθρωπος που κουβάλησε στην πλάτη του τη Δραμινή Ελευθερία, άτομο με ειδικές ανάγκες, καταφέρνοντας να ανέβει μαζί της στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 2.918 μέτρων.

 

Για την προσπάθειά του αυτή μάλιστα, συναντήθηκε αργότερα με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τους συνεχάρη για την απίστευτη προσπάθειά τους.

Από 145 κιλά και 3 πακέτα τσιγάρα την ημέρα, στο σήμερα

Ο Μάριος όμως δεν ήταν πάντα υπεραθλητής. Μέχρι την ηλικία των 23 ετών ήταν παχύσαρκος, ζύγιζε 145 κιλά και κάπνιζε 3 πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Αυτό που τον ώθησε να αλλάξει την ζωή του και να βάλει στόχους ήταν η περιπέτεια υγείας ενός φίλου του.