You are currently viewing Οι 8 τύποι προσωπικοτήτων σύμφωνα με τον Καρλ Γιούνγκ. Σε ποιον ανήκετε εσείς;

Οι 8 τύποι προσωπικοτήτων σύμφωνα με τον Καρλ Γιούνγκ. Σε ποιον ανήκετε εσείς;

Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ είναι χωρίς αμφιβολία μια σημαντική προσωπικότητα αν θέλουμε να κατανοήσουμε την ιστορία της ψυχολογίας. Οι θεωρίες του ήταν πηγή τόσο αντιπαραθέσεων όσο και έμπνευσης. Δεν είναι περίεργο ότι είναι ο ιδρυτής της δικής του σχολής σκέψης στο ψυχαναλυτικό πεδίο, την σχολή της αναλυτικής ψυχολογίας που επίσης λέγεται και ψυχολογία των σύνθετων και βαθιά ψυχολογία.

Για πολύ καιρό, ο Γιούνγκ ήταν μαθητής του Φρόιντ. Ωστόσο, αποστασιοποιήθηκε από τον Φρόιντ κυρίως επειδή δεν συμφωνούσε με την θεωρία του για την σεξουαλικότητα. Επιπλέον, ο Γιούνγκ δημιούργησε την ύπαρξη ενός «συλλογικού ασυνείδητου» το οποίο υπάρχει πριν από το ατομικό ασυνείδητο.

«Ξέρω τι θέλω: έχω στόχους και απόψεις. Αφήστε με να είμαι ο εαυτός μου, αυτό είναι παραπάνω από αρκετό για μένα.» -Άννα Φρανκ.

Ο Γιούνγκ ήταν ένας ανήσυχος διανοούμενος και μάζεψε πληροφορίες από πολλές διαφορετικές πηγές. Εκτός από την νευρολογία και την ψυχανάλυση οι θεωρίες του επηρεάστηκαν από την μυθολογία, την θρησκεία ακόμα και από την παραψυχολογία. Ένα μεγάλο πάθος του ήταν η αρχαιολογία, και πιθανότατα από εκεί προέρχεται η θεωρία των αρχέτυπων του. Μια θεωρία των καθολικών συμβόλων που υπάρχουν στο ασυνείδητο ανθρώπινο μυαλό.

Η θεωρία του Γιούνγκ για την προσωπικότητα

Για τον Γιούνγκ υπάρχουν τέσσερις βασικές ψυχολογικές λειτουργίες: η σκέψη, η αίσθηση, το συναίσθημα και η αντίληψη. Σε κάθε άτομο, μία ή περισσότερες από αυτές τις λειτουργίες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι παρορμητικός σύμφωνα με τον Γιούγνκ αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι λειτουργίες της «αίσθησης και της αντίληψης» κυριαρχούν «του συναισθήματος και της σκέψης».

Με βάση αυτές τις τέσσερις βασικές λειτουργίες, ο Γιούνγκ υπέθεσε ότι υπάρχουν δύο βασικοί τύποι χαρακτήρων. Oεσωστρεφής και ο εξωστρεφής. Ο καθένας έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία τους διαφοροποιούν.

Εξωστρεφής χαρακτήρας

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι χαρακτηρίζονται από τα παρακάτω:

 • Τα ενδιαφέροντα τους επικεντρώνονται στην εξωτερική πραγματικότητα, παρά στον εσωτερικό τους κόσμο.
 • Κάνουν αποφάσεις σκεπτόμενοι τα αποτελέσματα στην εξωτερική πραγματικότητα παρά στην εσωτερική τους ύπαρξη.
 • Οι πράξεις τους γίνονται σύμφωνα με το τι σκέφτονται οι άλλοι.
 • Η ηθική τους συγκροτείται ανάλογα με το τι επικρατεί στον κόσμο.
 • Είναι άτομα που μπορούν να ταιριάξουν σε κάθε περιβάλλον αλλά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν πραγματικά.
 • Επηρεάζονται εύκολα και τείνουν να μιμούνται τους άλλους.
 • Έχουν την ανάγκη να αναγνωρίζονται από τους άλλους.

Εσωστρεφής χαρακτήρας

Από την άλλη πλευρά οι εσωστρεφείς άνθρωποι χαρακτηρίζονται από τα παρακάτω:

 • Ενδιαφέρονται περισσότερο για τον εαυτό τους, για τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.
 • Προσαρμόζουν την συμπεριφορά τους σύμφωνα με το τι σκέφτονται και πως νιώθουν, αν και μπορεί να είναι ενάντια στην εξωτερική πραγματικότητα.
 • Δεν ανησυχούν πάρα πολύ για τις επιδράσεις που θα έχουν οι πράξεις τους στους γύρω τους. Ανησυχούν γι αυτά που τους ικανοποιούν εσωτερικά.
 • Αγωνίζονται να ταιριάξουν και να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους. Ωστόσο, αν καταφέρουν να προσαρμοστούν θα το κάνουν με δημιουργικό και ολοκληρωμένο τρόπο.

Τύποι προσωπικοτήτων

Σύμφωνα με τις τέσσερις βασικές λειτουργίες και τους δύο κύριους τύπους χαρακτήρων, ο Γιούνκ επιβεβαίωσε ότι μπορούν να διακριθούν και να περιγραφούν οκτώ διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας. Όλοι ανήκουν στον ένα τύπο ή στον άλλον. Αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

Αντανακλαστικοί εξωστρεφείς

Αυτή η προσωπικότητα αντιστοιχεί στα άτομα που σκέφτονται μόνο αντικειμενικά και που οι πράξεις τους βασίζονται σχεδόν απόλυτα στην λογική. Αποδέχονται μόνο ως πραγματικότητα τα πράγματα που μπορούν να επιβεβαιώσουν με αρκετές αποδείξεις. Δεν είναι πολύ ευαίσθητοι και μπορούν ακόμα να γίνουν τύραννοι και να χειραγωγήσουν τους άλλους.

Αντανακλαστικοί εσωστρεφείς

Είναι τα άτομα μεγάλη πνευματική δραστηριότητα, αλλά που ωστόσο δυσκολεύονται να αλληλεπιδράσουν με τους άλλους ανθρώπους. Τείνουν να είναι πεισματάρηδες και επίμονοι όταν θέλουν να πετύχουν τους στόχους τους. Μερικές φορές θεωρούνται ως απροσάρμοστοι και αβλαβείς ωστόσο ενδιαφέροντες.

Συναισθηματικοί εξωστρεφείς

Οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας έχουν την σπουδαία ικανότητα να καταλαβαίνουν τους άλλους και να δημιουργούν κοινωνικές σχέσεις. Ωστόσο δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τον εαυτό τους από το κοπάδι και υποφέρουν όταν αγνοούνται από τους γύρω τους. Είναι επίσης πολύ καλοί στην επικοινωνία.

Συναισθηματικοί εσωστρεφείς

Αυτή η προσωπικότητα αντιστοιχεί στους μοναχικούς ανθρώπους που δυσκολεύονται πολύ να δημιουργήσουν κοινωνικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Μπορούν να είναι αντικοινωνικοί και μελαγχολικοί. Κάνουν τα πάντα για να περάσουν απαρατήρητοι και τους αρέσει να παραμελούν σιωπηλοί. Ωστόσο, είναι πολύ ευαίσθητοι στις ανάγκες των άλλων.

Αντιληπτικοί εξωστρεφείς

Αυτά τα άτομα έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στα αντικείμενα, στα οποία μπορούν να αποδώσουν ακόμα και μαγικές ικανότητες, αν και τις περισσότερες φορές το κάνουν ασυνείδητα. Δεν είναι παθιασμένοι με τις ιδέες αλλά περισσότερο με το πώς αυτές οι ιδέες μπορούν να διαμορφωθούν σε ένα πράγμα. Πάνω από όλα αναζητούν την ευχαρίστηση.

Αντιληπτικοί εσωστρεφείς

Είναι ένας τύπος προσωπικότητας που συνήθως συναντάται σε καλλιτέχνες και μουσικούς. Οι αντιληπτικοί εσωστρεφείς δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις αισθητηριακές εμπειρίες. Δίνουν μεγάλη αξία στο χρώμα, στο σχήμα και στην υφή. Ανήκουν στον κόσμο των σχημάτων ως πηγή εσωτερικών εμπειριών.

Διαισθητικοί εξωστρεφείς

Αυτή η προσωπικότητα αντιστοιχεί στους τυπικούς περιπετειώδης ανθρώπους. Οι διαισθητικοί εξωστρεφείς είναι πολύ δραστήριοι και ανήσυχοι. Χρειάζονται πολλά ερεθίσματα συνέχεια. Είναι επίμονοι όταν πρόκειται για την επίτευξη των στόχων τους και μόλις τα καταφέρουν, κατευθύνονται αμέσως προς τον επόμενο στόχο ξεχνώντας τον προηγούμενο. Δεν νοιάζονται πολύ για την ευημερία των γύρω τους.

Διαισθητικοί εσωστρεφείς

Αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι ακόμα και στο παραμικρό ερέθισμα. Αυτή η προσωπικότητα αντιστοιχεί στους ανθρώπους που μπορούν σχεδόν να μαντέψουν τι σκέφτονται, τι νιώθουν ή τι πρόκειται να κάνουν οι άλλοι. Είναι ονειροπόλοι, ιδεαλιστές και έχουν πολλή φαντασία. Δυσκολεύονται να μείνουν προσγειωμένοι.