You are currently viewing Οι συνήθειες των επιτυχημένων ανθρώπων.

Οι συνήθειες των επιτυχημένων ανθρώπων.

Για τον κάθε άνθρωπο η επιτυχία είναι κάτι διαφορετικό. Για κάποιους είναι να βγάλουν πολλά χρήματα, για άλλους να αποκτήσουν εσωτερική γαλήνη, μια όμορφη οικογένεια, για μερικούς η επαγγελματική καταξίωση ή ο συνδυασμός τους, είτε τόσα αλλά..

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι, εκείνοι που θέτουν στόχους και τους κατακτούν, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, κάποιες κοινές συνήθειες.

 1. Διαβάζουν πολύ. Μέσα από τα βιβλία μπορεί να αποκομίσει κανείς συσσωρευμένες γνώσεις, τις οποίες κάποιοι έκαναν πολλά χρόνια να της αποκτήσουν. Ένα καλό βιβλίο μπορεί να μεταλαμπαδεύσει σοφία, γνώση, εμπειρία, άμεσα και εύκολα.
 2. Ακούνε. Αφουγκράζονται και φιλτράρουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν, κρατώντας μόνο ότι «μιλάει» στην ψυχή τους, ότι είναι χρήσιμο για αυτούς.
 3. Επιλέγουν προσεκτικά. Δεν σπαταλάνε την ενέργεια τους σε πράγματα που δεν τους αφορούν, ακόμα και ανθρώπους που τους φθείρουν και τους κρατάνε πίσω στην πορεία και στην εξέλιξη τους. Αποφεύγουν να συλλέγουν εμπειρίες περιττές για αυτούς.
 4. Είναι γενναιόδωροι. Γνωρίζουν πως για λάβεις πρέπει να προσφέρεις. Πως η ροή κάνει την ενέργεια να κυλάει. Ο γενναιόδωρος άνθρωπος είναι ανεξάντλητος, είναι γεννήτορας όχι μόνο καλοσύνης αλλά και ιδεών. Όσο αδειάζει το «ποτήρι» του, για να προσφέρει, τόσο αφήνει περιθώριο να ξαναγεμίσει, με νέες ιδέες, νέα συναισθήματα, εμπειρίες και έμπνευση.
 5. Έχουν υπομονή. Κατανοούν πως για να έχουν περισσότερα δέντρα τα παιδιά μας στο μέλλον, πρέπει να τα φυτέψουμε εμείς σήμερα. Αλλά δεν επαναπαύονται. Τοποθετούν τους σπόρους για το αύριο και αναμένουν την στιγμή που θα ανταμειφθούν για τους κόπους τους.
 6. Μαθαίνουν από τα λάθη τους. Κάθε φορά που πέφτουν ξανασηκώνονται. Δεν το βάζουν κάτω. Προσπαθούν όμως να διδαχθούν από τα σφάλματα τους ώστε να μην επαναλαμβάνουν ίδιους ή ανάλογους κύκλους εμπειριών.
 7. Δεν σπαταλάνε άσκοπα τον χρόνο τους. Κάθε λεπτό μετράει. Αντιλαμβάνονται πως όταν θέλουν κάτι θα αφιερώσουν τον χρόνο που χρειάζεται και θα δουλεύουν πάνω σε αυτό καθημερινά. Μια ώρα αφοσίωσης κάθε μέρα, πάνω σε κάτι που επιθυμούμε να πετύχουμε, είναι 365 ώρες ανά έτος. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε πάνω στον σκοπό μας, τόσο πιο εύκολα θα το πετύχουμε. Τα πάντα μπορούμε να καταφέρουμε αρκεί να οργανώσουμε τον χρόνο μας σωστά.
 8. Έχουν πειθαρχία. Η πειθαρχία είναι άκρως απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία και όχι μόνο. Όπως είπε ο Αισχύλος «η πειθαρχία είναι η μητέρα της ευτυχίας». Η πειθαρχία συνεισφέρει στον αυτοέλεγχο, στην μεθοδικότητα συνάμα στην επίτευξη των στόχων μας.
 9. Πράττουν με ευλάβεια. Κάνουν τα πάντα με ευλάβεια και συγκέντρωση. Ότι κάνουν το κάνουν καλά. Αφοσιώνονται και το φέρνουν σε πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 10. Δεν επηρεάζονται. Είναι ακέραιοι. Δεν τους αφορά η κοινή γνώμη. Ξέρουν καλά ποιοί είναι, τι θέλουν, που βαδίζουν και πως θα το πετύχουν.
 11. Παρατηρούν. Η εμπειρία είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος. Μέσα από την παρατηρητικότητα, μπορούμε να αποκτήσουμε εμπειρία πιο γρήγορα διότι απορροφάμε πολλά περισσότερα ερεθίσματα και ζούμε πιο έντονα το κάθε βίωμα. Επίσης, αποκτάμε εμπειρία παρατηρώντας τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων, δίχως να είναι απαραίτητο να τις ζήσουμε και εμείς. Όταν χρησιμοποιούμε την «δύναμη» της παρατηρητικότητας με αποτελεσματικό τρόπο μπορούμε να διδαχθούμε πιο άμεσα αλλά και να ηγηθούμε.

Επιτυχία είναι να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.