You are currently viewing Οι αιτίες που αντλούν όλη σας την ενέργεια

Οι αιτίες που αντλούν όλη σας την ενέργεια

Μήπως έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας να ξυπνά το πρωί και να σέρνει τα πόδια απ΄το κρεβάτι για να σηκωθεί; Να μην έχετε διάθεση να περιποιηθείτε τον εαυτό σας; Να μην έχετε αντοχές να παίξετε με τα παιδιά; ή να μιλήσετε με το σύντροφό σας;

Πιθανότατα τα ερωτήματα αυτά να βρίσκουν απάντηση στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Κάποιοι γνωρίζουν την αιτία και κάποιοι άλλοι όχι. Υποψιάζονται τι μπορεί να φταίει αλλά δεν είναι έτοιμοι να το αντιμετωπίσουν. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να είναι περισσότερες οι αιτίες που αντλούν όλη σας την ενέργεια. Μπορείτε να αναγνωρίσετε μερικές απ΄τις παρακάτω;

• Προσποιείστε πως στη ζωή σας είναι όλα είναι υπό έλεγχο. Νιώθετε εντάξει μ΄όσα έχετε. Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως θέλετε να πιστεύετε. Νιώθετε την ανάγκη να παρατήσετε ό,τι κάνετε και να εξαφανιστείτε. Ακραίο για να συμβεί, όμως είναι μία ανάγκη που έχει δημιουργηθεί και προσπαθείτε να απαλλαγείτε απ΄αυτήν. Δεν είναι παράλογο αυτό που νιώθετε γιατί πολύ απλά δεν είστε ρομπότ. Δεν πρέπει να ντρέπεστε να παραδεχτείτε ότι αισθάνεστε εξαντλημένοι και πεσμένοι ψυχολογικά. Αυτό αποτελεί φυσικό μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Το γεγονός ότι το συνειδητοποιείτε, σημαίνει ότι είστε σε θέση να το αντιστρέψετε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παριστάνετε πως είστε δυνατές και πως μπορείτε ελέγχετε τα πάντα. Γιατί πολύ απλά αυτό δεν γίνεται. Κοροϊδεύετε τον εαυτό με το να πιστεύετε κάτι τέτοιο. Η δύναμη σας φαίνεται όταν παραδέχεστε πως αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες και ψάχνετε λύσεις.

• Έχετε ανοιχτές εκκρεμότητες με το παρελθόν. Αυτό με το παρελθόν είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ότι και αν κάνετε πάντα θα αναρωτιέστε αν πράξατε το σωστό. Είναι όμως δύσκολο να απολαύσετε τις χαρές της ζωής και να χτίσετε το μέλλον όταν βαραίνουν πάνω σας τα μαύρα σύννεφα των καταιγίδων που -νομίζετε πως- σας καρτερούν. Ίσως σας βοηθήσει η  γνώμη του Βιετναμέζου δάσκαλου Θιτς Νατ Χαν: «Σκεπτόμενοι το παρελθόν μπορούμε να βιώσουμε αισθήματα μεταμέλειας ή ντροπής, και σκεπτόμενοι το μέλλον, αισθήματα επιθυμίας ή φόβου. Όμως όλα αυτά τα αισθήματα αναδύονται στην παρούσα στιγμή και την επηρεάζουν. Το περισσότερο καιρό, το αποτέλεσμα που προξενούν δε μας βοηθάει να είμαστε ευτυχισμένοι ούτε να νιώθουμε ικανοποιημένοι. Χρειάζεται να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα αισθήματα. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το παρελθόν και το μέλλον συναντιούνται στο παρόν και, αν ασχοληθούμε με την παρούσα στιγμή, θα μπορέσουμε επίσης να αλλάξουμε και το παρελθόν και το μέλλον». Συνεπώς, δείτε τι μπορείτε να μάθετε απ΄τα λάθη σας και προχωρήστε. Μην μπείτε στη διαδικασία να σκεφτείτε να τα παρατήσετε σήμερα επειδή τα πράγματα ήταν άσχημα χτες.

Εκτός από παρελθόν που μπορεί να σας εγκλωβίσει, μπορεί να το κάνει με εξίσου μεγάλη επιτυχία και το μέλλον. Σκέφτεστε τρόπους για να ξεφύγετε κάποια μέρα καθώς και το πόσο όμορφα θα είναι τότε, και φαντάζεστε ότι το μέλλον σας πάει μπροστά, αλλά εσείς ποτέ δεν προχωράτε. Απλώς χρησιμοποιείτε το μέλλον για να δραπετεύσετε από το παρόν. Οραματίζεστε τα πράγματα που θέλετε αλλά πότε δεν μπαίνετε στη διαδικασία να τα υλοποιήσετε. Ο Δαλάι Λάμα το έθεσε ως εξής: «Πρέπει να αποδεχτείτε ότι υπάρχουν μόνο 2 ημέρες του χρόνου που δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Η μία είναι το χθες και η άλλη το αύριο». Συνεπώς, σήμερα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να πετύχετε κάτι, να γελάσετε, να χορέψετε, να δείτε φίλους, να τολμήσετε και να ρισκάρετε.

• Οι δυσκολίες της ζωής είναι μία ευκαιρία να ανακαλύψετε κομμάτια του εαυτούς σας. Να δοκιμάσετε τα όριά σας και να αναζητήσετε τρόπους για να τις ξεπεράσετε. Δεν είναι μόνο για να κλειδωθείτε στο σπίτι και να κλαίτε απ΄το πρωί μέχρι το βράδυ για το κακό που σας βρήκε. Μέσα απ΄τις δυσκολίες αλλάζετε. Ωριμάζετε.

• Μπορεί να σας τρομάζει η αλλαγή. Είναι κάτι φυσιολογικό. Όλοι φοβούνται μπροστά σε μια αλλαγή. Κανείς δεν θέλει να χάνει τις σταθερές και τις ισορροπίες του. Όμως, χωρίς την εξέλιξη δεν υπάρχει ζωή. Προσπαθήστε να μετατρέψετε το φόβο αυτό σε κάτι δημιουργικό. Να θυμάστε πως οι αλλαγές σηματοδοτούν πάντως την αρχή κάτι νέου και όχι το τέλος.

• Το υπερβολικό άγχος και η παράλογη ανησυχία είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του παρόντος. Δεν χρησιμεύουν σε τίποτα, απλώς απομυζούν τη χαρά σας και σας απασχολούν μην αφήνοντάς σας να κάνετε απολύτως τίποτα. Είναι σαν να χρησιμοποιείτε τη φαντασία σας για να δημιουργήσετε καταστάσεις που δεν θέλετε. Απαλλαγείτε από αυτή την αρνητική συνήθεια. Είναι πολύ προτιμότερο να νιώθετε εξαντλημένοι από την προσπάθεια παρά να κουράζεστε μην κάνοντας τίποτα εκτός από το να ανησυχείτε.

• Βάλτε όρια. Τα όρια είναι μια μεγάλη υπόθεση. Πολλοί νιώθουν κουρασμένοι και ψυχικά εξαντλημένοι επειδή επιτρέπουν σ΄όλους να καταπατούν τα όριά τους. Υψώστε τείχη λοιπόν και προστατεύστε τον εαυτό σας. Αυτό δεν σας κάνει εγωιστές, σας κάνει ανιδιοτελείς. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πιο αληθινή μορφή ανιδιοτέλειας που μπορεί κανείς να βιώσει. Μόνο αν αγαπήσετε τον εαυτό σας θα μπορέσετε να αγαπήσετε και τους άλλους. Για να αποκτήσετε μια αληθινή σχέση αγάπης και υποστήριξης με τους άλλους, θα πρέπει να μάθετε πρώτα πώς να γίνετε εσείς ο καλύτερος φίλος του εαυτού σας.  Είναι προτιμότερο από το να ψάχνετε την αγάπη με σκοπό να αντισταθμίσετε το κενό που νιώθετε για τον εαυτό σας.

• Παίρνετε προσωπικά οτιδήποτε συμβαίνει. Μέγα λάθος. Εσείς επιτρέπετε στους άλλους να θυμώσουν. Ο θυμός είναι ένα δευτερογενές συναίσθημα που θολώνει την κρίση και κρύβει από άλλα πράγματα. Μπορείτε να πάρετε προσωπικά κάτι μόνο όταν έχετε άλυτα θέματα μέσα σας και «ζιζάνια» που σας βασανίζουν.

• Μην πιστεύετε όλα όσα ακούτε, ακόμη και τις σκέψεις που δημιουργεί το ίδιο σας το μυαλό. Αν επιλέξετε να είστε δυστυχισμένοι, θα βρείτε πολλούς λόγους για να γίνετε. Αν επιλέξετε να είστε ευτυχισμένοι, θα βρείτε πολλούς λόγους για να τα καταφέρετε. Κατά 99% είναι τόσο απλό. Μην βασανίζεστε λοιπόν απ΄τις αρνητικές σκέψεις που δημιουργεί το μυαλό σας και τα σενάρια καταστροφολογίας. Υπάρχουν καθημερινά προβλήματα για τα οποία καλείστε να βρείτε λύση. Όσο κι αν τα συζητάτε δεν θα βγάλετε άκρη. Θα πρέπει να βρείτε λύση. Επίσης, είναι καλό να τα αφήνετε πού και πού και να ασχολείστε με πράγματα που σας δίνουν χαρά και σας κάνουν να νιώθετε πιο δημιουργικοί.

• Η κατάκτηση της αληθινής ευτυχίας χρειάζεται θάρρος. Χρειάζεται να εκθέσετε τον εαυτό σας και να ρισκάρετε δείχνοντας θάρρος που μπορεί να μοιάζει ακόμα και παράλογο. Δεν είναι εύκολο να δοκιμάσετε τα όρια της ευαισθησίας σας, να διερευνήσετε βαθύτερα τον πυρήνα της ύπαρξής σας και να αποδεχτείτε τα μειονεκτήματά σας αλλά και ταυτόχρονα να τα εκθέσετε στους άλλους. Αξίζει να είστε πρόθυμοι να απελευθερωθείτε από τους κανόνες, να σταματήσετε να προσπαθείτε να φαίνεστε ψύχραιμοι και να μην νοιάζεστε τόσο πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι.

• Υιοθετήστε μια στάση ζωής. Στην πραγματικότητα, όλοι πρέπει να βρουν χρόνο να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν από τους τρελούς ρυθμούς της ζωής. Πρέπει να καθίσουν για λίγο και να κοιτάξουν τον ουρανό χωρίς να τσεκάρουν τα μηνύματα στο κινητό , να δουν το ηλιοβασίλεμα χωρίς να το ανεβάσουν στο Instagram, να τραγουδήσουν τα χρόνια πολλά στο φίλο τους που έχει γενέθλια χωρίς να το λένε πίσω απ΄την οθόνη.