You are currently viewing Ξεκουραστείτε, το χρειάζεστε

Ξεκουραστείτε, το χρειάζεστε

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Vox, ο αρθρογράφος και συγγραφέας Ta Nehisi Coates υποστήριξε ότι οι στοχαστές και οι συγγραφείς θα πρέπει να “κλείσουν το Twitter”.

Δεν πρόκειται για κριτική απέναντι στην ποιότητα των κοινωνικών δικτύων, ούτε για το γεγονός ότι κάποιες φορές συμβάλλουν στην διάδοση ψευδών ειδήσεων. Η συνέντευξή του είχε ως στόχο την αφύπνιση!

Για τον Coates, για να υπάρξουν καλές ιδέες και υψηλής ποιότητας προϊόντα χρειάζεται κάτι που στις σύγχρονες κοινωνίες σπανίζει: Η ησυχία.

Ο ίδιος εργάζεται σε μια καλή εταιρία. Σημαντικές προσωπικότητες όπως η συγγραφέας JK Rowling, ο βιολόγος Walter Isaacson και ο ψυχίατρος Carl Jung χρησιμοποιούσαν πρακτικές με σκοπό να διαχειρίζονται σωστά τις πληροφορίες που δεχόντουσαν και να επωφελούνται από την απόλυτη ησυχία. Οι Ray Dalio, Bill George, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Jerry Brown και το μέλος του Κογκρέσου του Οχάιο, Tim Ryan αναφέρουν ότι οι περίοδοι ησυχίας αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας τους.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι στιγμές ησυχίας αποκαθιστούν το νευρικό σύστημα, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα ενέργειας και βοηθούν τον εγκέφαλο να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται σε πιο περίπλοκα περιβάλλοντα, στα οποία οι περισσότεροι από εμάς ζούνε και εργάζονται. Η επιστήμονας Imke Kirste, από την ιατρική σχολή Duke, ανακάλυψε πρόσφατα ότι η ησυχία σχετίζεται με την ανάπτυξη νέων κυττάρων στον ιππόκαμπο, σημαντικό μέρος του εγκέφαλου που εμπλέκεται με την μάθηση και την μνήμη.

Ο γιατρός Luciano Bernardi παρατήρησε ότι δύο λεπτά ησυχίας με την συνοδεία μουσικής βοηθούν στην σταθεροποίηση του καρδιακού και αναπνευστικού συστήματος, καθιστώντας την μουσική ως ένα μέσο χαλάρωσης. Επιπροσθέτως, ερευνά του περιοδικού Journal of Environmental Psychology (2013) ανάμεσα σε 43.000 εργαζόμενους, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα μειονεκτήματα της φασαρίας και της απόσπασης προσοχής που σχετίζονται με τους χώρους γραφείου αποδυναμώνουν τα αναμενόμενα, όχι όμως αποδειχθέντα, οφέλη όπως είναι η αύξηση του ηθικού και η ενίσχυση της παραγωγικότητας από απρογραμμάτιστες αλληλεπιδράσεις.

Η ησυχία όμως, δεν αφορά μόνο την αποφυγή από θορύβους που αποσπούν την προσοχή όπως στο γραφείο ή το twitter. Η πραγματική αξία της σιωπής προωθεί την σαφή και δημιουργική σκέψη, κατευνάζοντας παράλληλα την εσωτερική και εξωτερική φασαρία.

Αυτού του είδους η ησυχία επαναπαύει τα ψυχικά αντανακλαστικά τα οποία συνήθως προστατεύουν μια φήμη και προβάλλουν μια άποψη. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα διάλειμμα από μια από τις βασικότερες ευθύνες της καθημερινότητας: το να σκέφτεσαι τι να πεις.

Καλλιεργώντας την σιωπή, όπως αναφέρει ο Hal Gregersen σε ένα πρόσφατο άρθρο του, αυξάνονται οι πιθανότητες να ανακαλύψουμε νέες ιδέες και πληροφορίες. Όταν είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση σκεπτόμενοι τι θα πούμε, τι θα γράψουμε και τι θα «τουιτάρουμε», ο χρόνος και ο χώρος για να σκεφτούμε κάτι καινούργιο ή απλά να το δούμε από διαφορετική οπτική γωνία είναι μηδαμινός. Είναι πραγματικά δύσκολο να επικεντρώσεις την προσοχή σου και την ακοή σου, γεγονός που μας απομακρύνει από νέες ιδέες.

Ακόμη και οι πολυάσχολοι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν μικρές περιόδους ηρεμίας ίσως με έναν από τους εξής τρόπους:

1) Παρεμβάλλοντας στα meeting ένα πεντάλεπτο διάλειμμα. Αν είναι εύκολο να κλείσετε την πόρτα του γραφείου ή να βρείτε ένα ήσυχο “καταφύγιο” σε ένα πάρκο είναι πολύ πιθανό να κάνετε επανεκκίνηση στον εαυτό σας. Πρόκειται για μια στιγμή ηρεμίας που λειτουργεί ως διαλογισμός.

2) Περίπατος στην φύση. Δεν χρειάζεται να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι για να αποκοπείτε για 2-3 ώρες από το τηλέφωνο σας. Πολλοί από εμάς θεωρούν τέτοιες στιγμές ηρεμίας ως ευκαιρία για να αναθεωρήσουν και να βελτιώσουν την σκέψη τους. Ο Henry David Thoreau πήγε για έναν λόγο στο δάσος.

3) Παραλείψτε τα social media. Απενεργοποιήστε το email σας για λίγες ώρες ή για μια ολόκληρη μέρα και προσπαθήστε να παραμελήσετε τις ειδήσεις. Αν και ίσως συνεχίσει να υπάρχει φασαρία όπως μέσα στην οικογένεια, οι θόρυβοι της πόλης και οι συζητήσεις, συνεχίζουν να υπάρχουν οφέλη. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την ξεκούραση τμημάτων του εγκέφαλου που σχετίζονται με τις εργασιακές υποχρεώσεις, την παρακολούθηση των social media και τα τρέχοντα γεγονότα.

4) Δοκιμάστε μια θεραπεία βασισμένη στο διαλογισμό:  Ακόμη και μια σύντομη θεραπεία είναι αναμφίβολα ο πιο απλός τρόπος κατεύθυνσης προς βαθύτερη προσοχή και αφύπνιση της διαίσθησης. Ο δημοσιογράφος Andrew Sullivan  περιέγραψε την εμπειρία του διαλογισμού ως “η απόλυτη αποτοξίνωση”. “Η αναπνοή μου ακολούθησε πιο αργούς ρυθμούς. Ο εγκέφαλος μου αποκαταστάθηκε…Έμοιαζε να απομακρύνεται από τo ασαφές και το μακρινό και να πλησιάζει το απτό και το άμεσο”.

Ο κόσμος γίνεται συνεχώς πιο θορυβώδης. Η ησυχία, όμως, εξακολουθεί να είναι προσβάσιμη. Χρειάζεται απλώς αφοσίωση και δημιουργικότητα για να την καλλιεργήσουμε.

o-klooun