You are currently viewing Με το χρόνο μαθαίνουμε να αγαπάμε περισσότερο λιγότερους ανθρώπους

Με το χρόνο μαθαίνουμε να αγαπάμε περισσότερο λιγότερους ανθρώπους

Με την πάροδο του χρόνου, οι σχέσεις μας με ανθρώπους που κάποτε ήταν δυνατές και ανθεκτικές μπορεί να αρχίσουν να διαλύονται. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αλλαγές της ζωής ή σε διαπροσωπικές συγκρούσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα των φίλων σας ξαφνικά θα μειωθεί δραματικά.

Είναι αλήθεια ότι οι πραγματικοί φίλοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και με το πέρασμα του χρόνου η ποιότητα αποκτά μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα ως προς τους φίλους και τις κοντινές σχέσεις.

Έχετε δημιουργήσει ένα φράχτη γύρω από τον κύκλο σας και γνωρίζετε τι είναι καλό για εσάς. Επίσης γνωρίζετε ότι για να γίνει πιο αποκλειστικός, δυνατός και βαθύς πρέπει να τον αγαπήσετε περισσότερο.

Δεν είναι επίπονη διαδικασία από μόνη της επειδή είναι φυσικό κι επόμενο να συμβεί.

Το να θέτετε ακριβείς αποστάσεις και όρια σύμφωνα με τις ανάγκες σας είναι κάτι που όλοι κάνουμε ανά διαστήματα και σε διάφορα στάδια της ζωής μας.

Δεν χρειάζεται να αγαπάτε περισσότερους ανθρώπους: αρκεί να αγαπάτε τους ανθρώπους σας περισσότερο

Με τον καιρό θα δίνετε προτεραιότητα στην ποιότητα των επαφών σας παρά στη συχνότητα. Απολαμβάνετε να έχετε ανθρώπους που πραγματικά αξίζουν και θέλετε να είναι περισσότερο στο πλευρό σας.

Αυτό καθορίζεται, μερικώς, από την ποσότητα του χρόνου που διαθέτετε για τις σχέσεις, τα ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητες που μοιράζεστε με τους άλλους.

Όταν είστε 15 χρονών, σας αρέσει να περιβάλλεστε από ανθρώπους, να μαθαίνετε νέες ιδέες και να αποκτάτε νέες εμπειρίες. Όταν είστε 30 ή 40 οι προτεραιότητές σας αλλάζουν και σας κάνουν να είστε πιο επιλεκτικοί με τις «μάχες» σας.

Φιλία: όσο πιο βαθιά είναι τόσο το καλύτερο

Σε ορισμένες ηλικίες είναι πολύ σύνηθες να αισθανόμαστε μοναξιά. Έτσι βγαίνετε έξω για να αναζητήσετε (συνειδητά ή μη) ζεστές, αγνές, ειλικρινείς και σταθερές σχέσεις.

Αυτό δεν είναι νέο φαινόμενο αλλά πλέον υπάρχουν μελέτες που σας επιτρέπουν να πείτε με βεβαιότητα: κάθε χρονιά που περνάει σας βοηθά να βάζετε σε προτεραιότητα την ποιότητα παρά την ποσότητα.

Επιλέγετε και βάζετε σε προτεραιότητα τις σχέσεις με ανθρώπους που αισθάνεστε πιο κοντά. Αυτοί σας προσφέρουν περισσότερη ευεξία σε συναισθηματικό, γνωστικό και σε κοινωνικό επίπεδο.

Όταν υπάρχει μια ισορροπία σε αυτούς τους τομείς, μπορείτε να αντιληφθείτε σε βάθος κάθε μεμονωμένη φιλία. Σύμφωνα με αυτό, η γενική συναισθηματική τάση καθορίζει κάθε φιλία με αυτά που σας παρέχει.

Με αυτό τον τρόπο γίνεστε πιο ακριβείς και αναλυτικοί και θέλετε να ξέρετε τι σας προσφέρει η κάθε σχέση. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών.

Αυτή η αντίληψη της φιλίας είναι τόσο μεταβλητή που μερικές φορές ακόμη και ο ίδιος ο εαυτός σας εκπλήσσεται όταν το σκέφτεται.

Παρόλα αυτά συμβαίνει κάτι αξιοσημείωτο. Είτε μέσω της εμπειρίας είτε λόγω έλλειψης της ευελιξίας, οι αντιπαραθέσεις γίνονται πιο οδυνηρές και διεισδύουν βαθύτερα μέσα σας.

Ως ενήλικας μπορεί να θεωρήσετε συγκινητικό το γεγονός ότι δυο παιδιά μπορεί να μαλώνουν για ένα παιχνίδι. Ωστόσο, μετά από ένα λεπτό αγκαλιάζονται και αγαπιούνται υπέρμετρα.

Αυτή είναι μια πτυχή την οποία θα πρέπει πάντα να έχετε υπόψη σας: είναι τόσο σημαντικοί οι λόγοι που θυμώσατε και αποξενωθήκατε για να χάσετε μια φιλία;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να δίνουν απαντήσεις που είναι πολύ σταθερές σε αρκετά απλές ερωτήσεις οι οποίες συχνά καταλήγουν να υπονομεύουν τα ιδανικά σας από συναισθηματική άποψη.

Αυτή η λεπτομέρεια, χωρίς αμφιβολία είναι σημείο αγκύλωσης σε κάθε σχέση.

Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι άνθρωποι συχνά κρίνουν την ποιότητα από αρνητικά, ασήμαντα γεγονότα σε σχέση με αυτά που παρέχουν στους ανθρώπους γύρω τους.

Με αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι πολλές φορές κλείνετε τον κύκλο σας με έναν αμελή τρόπο.

Συναισθηματικές προτεραιότητες για διάφορα στάδια της ζωής

Οποιαδήποτε και αν είναι η προσωπική σας πραγματικότητα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι στην ουσία οι αλλαγές στην κοινωνική σας πραγματικότητα δεν είναι αρνητικές.

Αυτό χωρίς αμφιβολία είναι κάτι που δεν μπορούμε εύκολα να αντέξουμε σε περιόδους μετάβασης. Ας εξετάσουμε το εξής:

  • Κατά τις περιόδους προεφηβείας και εφηβείας υπάρχει μεγάλη σχέση ως προς τις σχέσεις. Ψάχνετε να βρείτε τη θέση σας στον κόσμο και συνεπώς χτίζετε και ξαναχτίζετε συνεχώς τον κύκλο των ανθρώπων σας.
  • Σταδιακά, όταν φτάνετε στα είκοσι αφήνετε πίσω τα μεγάλα πάρτι, τους άγριους εορτασμούς και τις κοινωνικές υπερβολές. Αρχίζετε να δίνετε μεγαλύτερη σημασία στο να έχετε κάποιον να μιλήσετε και να εμπλουτίσετε τις συναισθηματικές και ψυχολογικές σας ανησυχίες.
  • Καθώς προχωράτε σε αυτή τη φάση, θέλετε να είστε ήρεμοι και άνετοι, να αισθάνεστε ότι σας αγαπούν και είστε σημαντικοί. Να περιγράφετε τις σκέψεις και τα ενδιαφέροντα που τονώνουν το μυαλό σας και τον κόσμο με έναν πιο ώριμο τρόπο.
  • Καθώς μεγαλώνετε, δημιουργείτε μια ομάδα αναφοράς. Ανθρώπους που μπορείτε να ακολουθήσετε και με τους οποίους μπορείτε να εκτιμήσετε τον εαυτό σας και να ταυτιστείτε, να μοιραστείτε σκέψεις, αισθήματα, ενδιαφέροντα και καλές στιγμές.
  • Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να φτάσετε στην ενηλικίωση. Οι πιο σημαντικές φιλίες σας δεν είναι εκείνες που φαίνονται βαθιές αλλά εκείνες που είναι βαθιές. Με ανθρώπους που αγαπάτε βαθιά.
  • Αγαπάτε εκείνους τους ανθρώπους που μπορούν να σας πουν τα πάντα με ένα βλέμμα. Εκείνους που εγκρίνουν ή απορρίπτουν με απόλυτη ελευθερία και που θα σας έριχναν στα λιοντάρια αν το έκριναν απαραίτητο.

Οι φιλίες μέσα στο χρόνο είναι δεσμοί που τελικά μετατρέπονται σε αδερφικοί. Είναι βαθιοί δεσμοί που απέχουν από την υποκρισία, τον εγωισμό και τις ψευδείς ανησυχίες.

Αυτές οι φιλίες γεμίζουν την ψυχή σας με αγκαλιές, καθοδηγώντας σας ως συγκυβερνήτης κάθε φορά που κάτι σας έχει τυφλώσει.

Πηγή: meygeia.gr