You are currently viewing Κάνε επιτέλους κάτι και για τον εαυτό σου!

Κάνε επιτέλους κάτι και για τον εαυτό σου!

Μια θετική λίστα για να ξεκινήσεις άμεσα.

1. Να ξοδεύεις χρόνο με τους κατάλληλους ανθρώπους

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που απολαμβάνεις την παρέα τους, που σε αγαπούν και σε εκτιμούν, και που σε ενθαρρύνουν να βελτιώνεσαι με υγιής και συναρπαστικούς τρόπους. Είναι αυτοί που σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο ζωντανός, αυτοί που δεν αγκαλιάζουν μόνο αυτό που είσαι τώρα, αλλά ενσωματώνουν και αγκαλιάζουν αυτό που θες να είσαι, άνευ όρων.

2. Να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με το κεφάλι ψηλά

Δεν είναι τα προβλήματά σου που σε καθορίζουν, αλλά πώς αντιδράς σε αυτά και πως ανακάμπτεις από αυτά. Τα προβλήματα δεν θα εξαφανιστούν αν δεν αναλάβεις δράση. Κάνε ό, τι μπορείς, όταν μπορείς, και αναγνώρισε τι έχεις κάνει. Όλα σχετίζονται με το να κάνεις μικρά βήματα όπως ένα μωρό, προς τη σωστή κατεύθυνση, σπιθαμή προς σπιθαμή. Αυτές οι σπιθαμές είναι που μετράνε, προσθέτονται και σχηματίζουν μέχρι και μίλια σε μακροπρόθεσμη βάση.

3. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για τα πάντα

Να είσαι ειλικρινής σχετικά με το τι είναι σωστό, καθώς και με το τι χρειάζεται να αλλάξει. Να είσαι ειλικρινής σχετικά με το τι θέλεις να πετύχεις και ποιος θέλεις να γίνεις. Να είσαι ειλικρινής με κάθε πτυχή της ζωής σου, πάντα. Επειδή το μόνο άτομο που μπορείς πάντα να βασίζεσαι, είσαι εσύ. Αναζήτησε στην ψυχή σου την αλήθεια, έτσι ώστε να μπορείς πραγματικά να ξέρεις ποιος είσαι. Μόλις το κάνεις, θα κατανοήσεις καλύτερα αυτό πού είσαι τώρα και πώς έφτασες ως εδώ. Θα είσαι καλύτερα εξοπλισμένος για να αναγνωρίσεις που θέλεις να πας και πως να πας ως εκεί.

4. Να κάνεις προτεραιότητα την δική σου ευτυχία

Οι ανάγκες σου έχουν αξία. Αν δεν αξιολογήσεις και δεν προσέξεις τον εαυτό σου, τότε τον σαμποτάρεις. Και θυμήσου ότι αν θέλεις, είναι εφικτό να αναλάβεις να φροντίζεις τις δικές σου ανάγκες ταυτόχρονα με των άλλων γύρω σου. Και από την στιγμή που οι ανάγκες σου ικανοποιούνται, κατά πάσα πιθανότητα θα είσαι πολύ πιο ικανός να βοηθήσεις αυτούς που σε έχουν ανάγκη.

5. Να είσαι ο εαυτός σου, αυθεντικά και με υπερηφάνεια

Το να προσπαθείς να είσαι κάποιος άλλος χάνεις το άτομο που είσαι πραγματικά. Να είσαι ο εαυτός σου. Αγκάλιασε την προσωπικότητα που βρίσκεται μέσα σου, που έχει ιδέες, δυνάμεις και ομορφιά όπως κανένας άλλος. Να είσαι αυτός που ο εαυτός σου γνωρίζει πως είσαι με τους δικούς σου όρους, δηλαδή η καλύτερη εκδοχή αυτού. Πάνω από όλα, να είσαι αληθινός σε σένα, και αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό με την καρδιά σου τότε βγάλε τον εαυτό σου έξω από αυτό.

6. Να παρατηρείς και να ζεις το παρόν

Αυτή η στιγμή είναι ένα θαύμα. Αυτή η στιγμή είναι η πλέον μόνη εγγυημένη στιγμή για σένα. Αυτή η στιγμή είναι η ζωή. Σταμάτα να σκέφτεσαι για το πόσο μεγάλα μπορεί να είναι τα πράγματα στο μέλλον. Σταμάτα να σκέπτεσαι τι συνέβη ή δεν συνέβη στο παρελθόν. Μάθε να είσαι στο εδώ και τώρα και ζήσε την ζωή όπως συμβαίνει. Εκτίμησε τον κόσμο για την ομορφιά που σου παρέχει αυτή την στιγμή.

7. Να εκτιμάς τα μαθήματα που σε δίδαξαν τα λάθη σου

Είναι εντάξει να κάνεις λάθη. Είναι τα σκαλοπάτια της προόδου σου. Εάν δεν πέφτεις κατά διαστήματα, τότε δεν προσπαθείς αρκετά και δεν μαθαίνεις. Πάρε ρίσκα, σκόνταψε, πέσε και μετά σήκω και προσπάθησε ξανά. Εκτίμησε ότι πιέζεις τον εαυτό σου να μάθει, να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί. Τα σπουδαία επιτεύγματα πραγματοποιούνται σχεδόν πάντα στο τέλος μιας μακράς πορείας αποτυχιών. Ένα από τα “λάθη” που φοβάσαι ότι μπορεί να κάνεις, πιθανόν να είναι η αφορμή να πετύχεις το μεγαλύτερό σου επίτευγμα που απλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί!

8. Να είσαι πιο ευγενικός με τον εαυτό σου

Εάν είχες ένα φίλο ο οποίος σου μίλησε με τον ίδιο τρόπο που μερικές φορές μιλάς εσύ στον εαυτό σου, αναρωτήσου για πόσο καιρό θα επιτρέπεις σε αυτό το άτομο να είναι φίλος σου. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου ορίζει τα όρια για τους άλλους. Πρέπει να αγαπάς αυτό που είσαι ειδάλλως κανένας άλλος δεν θα το κάνει.

9. Να απολαμβάνεις τα πράγματα που ήδη έχεις

Το πρόβλημα με μερικούς από εμάς είναι ότι νομίζουμε ότι θα ευτυχίσουμε φτάνοντας σε ένα ορισμένο επίπεδο ζωής – ένα επίπεδο που βλέπουμε τους άλλους να λειτουργούν μέσα σε αυτό, πχ. το αφεντικό σου με το γωνιακό γραφείο, εκείνος ο φίλος του φίλου σου που έχει ένα σπίτι στην παραλία κλπ. Δυστυχώς, σου παίρνει σχετικά λίγο καιρό έως ότου το πετύχεις, και όταν το πετύχεις, είναι πιθανό να έχεις ένα νέο προορισμό να φτάσεις στο μυαλό σου. Θα καταλήξεις να ξοδεύεις ολόκληρη την ζωή σου εργαζόμενος προς κάτι νέο, χωρίς ποτέ να σταματήσεις να απολαύσεις αυτά που έχεις τώρα. Όταν ξυπνάς το πρωί, διέθεσε μια ήσυχη στιγμή και εκτίμησε το που βρίσκεσαι και αυτά που ήδη έχεις.

10. Να δημιουργείς την δική σου ευτυχία

Εάν περιμένεις από κάποιον άλλο να σε κάνει ευτυχισμένο τότε έχασες! Χαμογέλασε επειδή μπορείς. Επέλεξε την ευτυχία. Να είσαι η αλλαγή που περιμένεις να δεις στον κόσμο. Να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που είσαι τώρα, και άσε την αισιοδοξία να εμπνεύσει το ταξίδι σου στο αύριο. Η ευτυχία συνήθως βρίσκεται όταν και όπου εσύ αποφασίσεις να την αναζητήσεις. Αν ψάχνεις την ευτυχία μέσα στις ευκαιρίες που έχεις, τελικά θα την βρεις. Αν όμως συνεχώς κοιτάζεις για κάτι άλλο, δυστυχώς θα διαπιστώσεις ότι θα το βρεις και αυτό επίσης.

11. Σταμάτα να είσαι σε αδράνεια

Μην σκέφτεσαι πάρα πολύ, έτσι θα δημιουργήσεις ένα πρόβλημα εκεί που καν δεν υπάρχει! Αξιολόγησε τις καταστάσεις και να ανέλαβε αποφασιστική δράση. Δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι που αρνείσαι να αντιμετωπίσεις. Η πρόοδος περιλαμβάνει ρίσκο, έτσι είναι και δεν μπορείς να το αλλάξεις αυτό. Δεν μπορείς να προχωρήσεις στην δεύτερη φάση εάν το πόδι σου παραμένει στην πρώτη.

12. Σταμάτα να σκέφτεσαι ότι δεν είσαι έτοιμος

Ποτέ δεν νιώθει κάποιος 100% έτοιμος όταν εμφανίζεται μια ευκαιρία. Οι πιο μεγάλες ευκαιρίες στην ζωή, μας αναγκάζουν να αναπτυχθούμε πέρα από την ζώνη άνεσής μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αισθανόμαστε ποτέ εξολοκλήρου άνετα από την πρώτη στιγμή. Η άνεση έρχεται σταδιακά.

13. Σταμάτα να εμπλέκεσαι σε σχέσεις για τους λάθος λόγους

Οι σχέσεις πρέπει να επιλέγονται με σύνεση. Είναι καλύτερα να είσαι μόνος παρά να είσαι με κακή παρέα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να βιάζεσαι. Αν κάτι είναι γραφτό να γίνει, θα γίνει – την κατάλληλη στιγμή, με το κατάλληλο πρόσωπο, και για τον καλύτερο λόγο. Ερωτέψου όταν νιώθεις έτοιμος και όχι όταν νιώθεις μόνος.

14. Σταμάτα να απορρίπτεις νέες σχέσεις, επειδή οι παλιές δεν λειτούργησαν

Στη ζωή θα συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει ένας σκοπός που συνάντησες τον καθένα. Μερικοί θα σε δοκιμάσουν, μερικοί θα σε χρησιμοποιήσουν και κάποιοι θα σε διδάξουν. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι κάποιοι θα βγάλουν προς τα έξω τον καλύτερό σου εαυτό.

15. Σταμάτα να προσπαθείς να συναγωνίζεσαι ενάντια σε όλους τους άλλους

Μην ανησυχείς για το τι κάνουν οι άλλοι καλύτερα από εσένα. Επικεντρώσου να κατακτάς τα δικά σου ρεκόρ καθημερινά. Η επιτυχία είναι μια μάχη μόνο ανάμεσα σε εσένα και τον εαυτό σου.

16. Σταμάτα να ζηλεύεις τους άλλους

Η ζήλια είναι η τέχνη της μέτρησης των αγαθών κάποιου άλλου, έναντι των δικών σου. Ρώτησε τον εαυτό σου το εξής: “Τι είναι αυτό που έχω εγώ, το οποίο κάποιος άλλος θέλει;”

17. Σταμάτα να διαμαρτύρεσαι και να στεναχωριέσαι για τον εαυτό σου

Οι κακοτοπιές της ζωής συνέβησαν για κάποιο σκοπό, ίσως για να αλλάξουν την πορεία σου σε μια κατεύθυνση που προορίζεται ειδικά για εσένα. Μπορεί να μην σου είναι εύκολο να το δεις αυτό και να το κατανοήσεις την ίδια στιγμή που σου συμβαίνει. Το καταλαβαίνω, είναι σκληρό να συμβαίνει. Παρ’ όλα αυτά, ανακαλώντας αυτές τις αρνητικές κακοτοπιές που είχες στο παρελθόν συχνά θα παρατηρήσεις ότι τελικά σε έχουν οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέρος, σε ένα καλύτερο άτομο, σε μια καλύτερη νοητική κατάσταση, ή σε μια καλύτερη κατάσταση γενικώς. Χαμογέλα λοιπόν! Κάνε σε όλους γνωστό ότι σήμερα είσαι πολύ ισχυρότερος από ό, τι ήσουν χθες, και είσαι!

18. Σταμάτα να κρατάς κακίες

Μην ζεις τη ζωή σου με το μίσος στην καρδιά σου. Θα καταλήξεις να πληγώνεις τον εαυτό σου περισσότερο από ό, τι τους ανθρώπους που μισείς. Δεν συγχωρείς κανέναν λέγοντας απλά: «Αυτό που μου έκανες το συγχωρώ και είναι εντάξει». Συγχώρεση είναι όταν λες: « Δεν πρόκειται να αφήσω αυτό που μου έκανες να καταστρέψει την ευτυχία μου για πάντα». Η συγχώρεση είναι η απάντηση. Άστο να φύγει, βρες την γαλήνη, ελευθέρωσε τον εαυτό σου! Και να θυμάσαι, η συγχώρεση δεν είναι μόνο για τους άλλους ανθρώπους, είναι και για σένα. Αν χρειάζεται, συγχώρεσε τον εαυτό σου, προχώρησε και προσπάθησε να το κάνεις καλύτερα την επόμενη φορά.

19. Σταμάτα να αφήνεις τους άλλους να σε παρασύρουν στο επίπεδό τους