You are currently viewing Θέλεις από Άτυχος να γίνεις Τυχερός;

Θέλεις από Άτυχος να γίνεις Τυχερός;

Βρετανός ερευνητής προτείνει…

Η κοινή λογική λέει ότι η «Τύχη» είναι θέμα συγκυριών, όπως το ρίξιμο μιας ζαριάς. Ίσως κάποιος στον ευρύτερο κύκλο σας να πετυχαίνει συχνά καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες από εσάς, κάποιος φίλος σας να καταλήγει πάντα με πιο φανταστικές ιδέες από εσάς ή κάποιος γνωστός σας να έχει την τέλεια σχέση ενώ εσείς όχι.

Αλλά τί είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους πιο «Τυχερούς» από κάποιους άλλους;

Ο Richard Wiseman, Βρετανός καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Hartfordshire, μελέτησε πόσο ρόλο παίζει στη ζωή μας η «Τύχη». Συγκεκριμένα μελέτησε τί πιθανότητες υπάρχουν να προκύψουν αληθινές ευκαιρίες στη ζωή μας και ποιος τελικά είναι ο αντίκτυπός τους. Ξεκίνησε εξετάζοντας τη διαφορά ανάμεσα στους αυτοαποκαλούμενους «Τυχερούς» και «Άτυχους» ανθρώπους.

Ο Wisemanδιαπίστωσε ότι οι «Τυχεροί» είναι ασυγκρίτως πιο εξωστρεφείς. Χαμογελούν πολύ πιο συχνά και δεν αποφεύγουν την οπτική επαφή. Η κοινωνικότητά τους, εξηγεί ο  Wiseman, τους βοηθά να αυξήσουν την πιθανότητα μιας τυχαίας ευκαιρίας, επειδή συναντούν περισσότερους ανθρώπους, επικοινωνούν καλύτερα και διατηρούν φιλικές σχέσεις.

Οι «Άτυχοι», απ’ την άλλη, παρουσίασαν μεγαλύτερα ποσοστά νεύρωσης. Για να δούμε πώς το άγχος τους επηρέαζε, ζητήθηκε από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα να παρακολουθήσουν μια κινούμενη κουκκίδα στο κέντρο της οθόνης ενός υπολογιστή. Ξαφνικά κάποιες άλλες μεγάλες κουκκίδες έλαμψαν στις άκρες της οθόνης, παρασύροντας το βλέμμα σχεδόν όλων των συμμετεχόντων.

Το πείραμα έγινε πιο ενδιαφέρον καθώς επαναλήφθηκε με μια άλλη ομάδα, στην οποία προσφέρθηκε οικονομικό βραβείο. Σκοπός της ήταν να κρατήσει το βλέμμα της στην κεντρική κουκκίδα. Περίπου ένας στους τρεις ΔΕΝ αποσυγκεντρώθηκε από τις μεγάλες κουκίδες που πετάχτηκαν στις άκρες της οθόνης.

Ενώ το αίσθημα της αγωνίας μας βοηθά να συγκεντρωθούμε σε κάτι, μας τυφλώνει όμως ως προς τα υπόλοιπα περιφερειακά ερεθίσματα. Ως αποτέλεσμα, οι «Άτυχοι» χάνουν ευκαιρίες επειδή ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με ένα πράγμα. Στην καριέρα τους φερ’ ειπείν, αναπτύσσουν “μονόφθαλμη” οπτική, χάνοντας πραγματικές επαγγελματικές ευκαιρίες. Στην κοινωνική τους ζωή, επίσης, πολλοί απ’ αυτούς,  σ’ ένα κάλεσμα για παράδειγμα, συνήθως μιλούν με λίγους ανθρώπους που έχουν επιλέξει εξ αρχής, ενώ θα μπορούσαν να γνωρίσουν κι άλλες ενδιαφέρουσες προσωπικότητες.

Οι «Τυχεροί», απ’ την άλλη, είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Είναι πιο πρόθυμοι να συναντήσουν  νέους ανθρώπους, να ταξιδέψουν σε καινούρια μέρη και να δοκιμάζουν διαφορετικά πράγματα.

Μια «Τυχερή» στάση απέναντι στη ζωή

Ο Wiseman εκτέλεσε κι άλλο πείραμα. Αυτή τη φορά, έδωσε σε ανθρώπους μια εφημερίδα και τους ζήτησε να μετρήσουν τον αριθμό των φωτογραφιών που υπήρχαν μέσα. Οι «Άτυχοι» χρειάστηκαν περίπου δύο λεπτά για να μετρήσουν τις φωτογραφίες. Στους «Τυχερούς» πήρε μόνο λίγα δευτερόλεπτα.

Στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας, υπήρχε ένα μεγάλο μήνυμα που έγραφε: “Σταμάτα να μετράς. Υπάρχουν 43 φωτογραφίες σ’ αυτήν την εφημερίδα”. Οι «Άτυχοι» είχαν την τάση να χάνουν το μήνυμα, ενώ οι «Τυχεροί» το είδαν αμέσως. Οι αυτοαποκαλούμενοι «Τυχεροί» ήταν απλώς πιο προσεκτικοί!

Οι «Τυχεροί» είναι, επίσης, πιο αισιόδοξοι.  Έχουν θετικές προσδοκίες, οι οποίες οδηγούν σε αυτοπεκπληρούμενες προφητείες. Ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά, μπορούν να εντοπίσουν κάτι θετικό σε μια κατάσταση. Οι «Άτυχοι» στην ίδια περίπτωση επισημαίνουν μόνο τα αρνητικά.

Όχι μόνο οι θετικές προσδοκίες βοηθούν τους ανθρώπους να γίνουν πιο ευτυχισμένοι, αλλά μπορούν επίσης να τους βοηθήσουν στο να ανταπεξέλθουν πολύ καλύτερα στις δύσκολες καταστάσεις.

Πώς να αυξήσετε την «Τύχη» σας

Για να εξετάσει ο  Wiseman αν οι «Άτυχοι» μπορούσαν να ‘γυρίσουν’ την τύχη τους, υπέβαλλε τους συμμετέχοντες σε εγγραφή στο “Σχολείο της Τύχης”, όπου τους υποχρέωσε σε μια σειρά ασκήσεων για να αυξήσουν την «Τύχη» τους. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά!

Μετά από ένα μήνα παρακολούθησης, το 80% των ανθρώπων ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι, πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και – το πιο σημαντικό! – πιο «Τυχεροί». Οι «Τυχεροί» έγιναν πιο «Τυχεροί» και οι «Άτυχοι» έγιναν απλά «Τυχεροί». Είχαν διδαχθεί πώς να εντοπίζουν τις καλές ευκαιρίες, να έχουν θετική ματιά στα πράγματα και να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις.

Για να αυξήσετε την τύχη σας, λοιπόν, μπορείτε να κάνετε πρακτική πάνω στις ασκήσεις που έκαναν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο  “Σχολείο της Τύχης”

  • Κρατήστε ανοιχτό μυαλό (και τα μάτια σας ορθάνοιχτα). Η ατελείωτη ανησυχία για την επίτευξη ενός και μόνο στόχου μπορεί να σας αποκόψει εν αγνοία σας από άλλες ευκαιρίες. Έχοντας μια ανοιχτή στάση ζωής και κοιτάζοντας συνεχώς γύρω σας για νέες ευκαιρίες μπορεί να σας οδηγήσει ταχύτερα σ’ αυτές.
  • Κοιτάξτε τη θετική πλευρά.  Η εστίαση μόνο στα αρνητικά επιβραδύνει τον τρόπο σκέψης σας και τις μελλοντικές προσδοκίες σας. Από το να παραπονιέστε για πράγματα που πήγαν στραβά, καλύτερα αισθανθείτε ευγνώμονες που αποφεύχθηκε το χειρότερο και προχωρήστε δοκιμάζοντας νέες εμπειρίες.
  • Κάνετε κάτι που να ξεφεύγει από το συνηθισμένο αυτήν την εβδομάδα.  Οι ρουτίνες οδηγούν σε αυλακώσεις, είτε μιλάτε με τους ίδιους ανθρώπους, τρώτε το ίδιο φαγητό ή κάνετε την ίδια εργασία. Η υπέρβαση των ορίων σας αυξάνει την πιθανότητα μιας θετικής εξέλιξης.

Πολλοί συχνά αποδίδουν την ευνοϊκή εξέλιξη της ζωής των άλλων σε «Καλή Τύχη», ενώ τις δικές τους κακοτοπιές τις θεωρούν αποτέλεσμα «Κακής Τύχης». Είναι αλήθεια ότι κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με πλεονέκτημα σ’ αυτό και κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στα οποία δυστυχώς δεν μπορούν να παρέμβουν.

Μπορείτε, όμως, πάντα να κάνετε κάτι για να βελτιώσετε αυτό που έχετε. Όταν είστε ανοιχτοί σε γνωριμία με άλλα μέρη, είστε ευγνώμονες γι’ αυτά που έχετε και προσπαθείτε να βγείτε που και που απ’ τη ρουτίνα σας, ίσως γίνεται κι εσείς οι «Τυχεροί» της παρέας.