You are currently viewing Η τέχνη του να είσαι ευτυχής

Η τέχνη του να είσαι ευτυχής

Κάθε άνθρωπος που έχει βρεθεί σε μια σχέση γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις στη ζωή, όταν πρόκειται για τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων. Αν και το να περνάμε χρόνο με άλλους ανθρώπους είναι μία από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής, η δυνατότητα του να είστε εσείς η ευχαρίστηση του εσωτερικού σας κόσμου είναι μια σημαντική ικανότητα που θα πρέπει να μάθετε.

Δεν μπορείτε και δεν πρέπει να προσπαθείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων, αλλά σίγουρα μπορείτε να επιλέξετε το πώς θα ανταποκριθείτε στις πράξεις τους, και τον τρόπο με τον οποίο ζείτε τη ζωή σας.

Το να περνάς χρόνο μόνος σου δεν είναι ίδιο με το να είσαι μοναχικός

Όταν είστε σε θέση να απολαύσετε το να είστε μόνος σας, νιώθετε λιγότερο εξαρτημένοι από τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνετε πιο επιλεκτικοί με τους ανθρώπους που θα είστε μαζί, το οποίο με τη σειρά του θα βελτιώσει την ποιότητα των σχέσεων σας και την ικανοποίηση της ζωής σας γενικότερα.

Όταν μπορέσετε να δείτε την ευτυχία στον εαυτό σας, θα νιώσετε λιγότερο διατεθειμένοι να προσπαθείτε να ελέγχετε τους άλλους ανθρώπους και να τους οδηγείτε να καλύψουν τις δικές σας ανάγκες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αρχίσετε να σέβεστε τους άλλους ανθρώπους για τον αληθινό εαυτό τους και όχι για το τι μπορούν να προσθέσουν στη ζωή σας. Όταν προσεγγίζετε τις φιλίες και γενικότερα τη ζωή με αυτόν τον τρόπο, θα δείτε πραγματικά ότι οι άλλοι άνθρωποι θα σας φέρνουν περισσότερη ευτυχία από ότι στο παρελθόν, επειδή πασχίζετε για αυθεντικές συνδέσεις και όχι ένα άτομο που μπορεί να εξυπηρετήσει ένα συγκεκριμένο σκοπό για εσάς.

Όντας ευχαριστημένος περνώντας χρόνο μόνος σας, επίσης σημαίνει ότι μπορείτε ελεύθερα να ακολουθήσετε τα δικά σας ενδιαφέροντα. Όταν είστε στην ευχάριστη θέση να ακολουθήσετε τη δική σας διαδρομή στη ζωή, γνωρίζετε ότι ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω σας και στις σχέσεις σας, είστε σε θέση να δημιουργήσετε μια ζωή που αξίζει να ζήσετε η οποία δεν εξαρτάται από τις στάσεις ή τις ενέργειες των άλλων. Αυτό είναι εξαιρετικά τονωτικό. Οι άνθρωποι που είναι σε θέση να είναι ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους και ευτυχισμένοι, έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν πλήρως της ικανότητες τους αλλά και να χτίσουν εμπιστοσύνη στα ταλέντα και στην ιδιοσυγκρασία τους. Είναι σίγουροι για τη δική τους ταυτότητα και έχουν μάθει να περνούν τον χρόνο που απαιτείται για να καταλήξουν σε θετικές αποφάσεις που θα τους οδηγήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δείτε τον εαυτό σας ως ένα πρόσωπο που αξίζει να γνωρίζετε.

Ένα βασικό συστατικό της εκμάθησης του πώς να είστε ευτυχισμένος μόνος σας είναι η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης. Όταν εκτιμήσετε τον εαυτό σας και πιστέψετε στις δικές σας αποφάσεις, θα δείτε τον εαυτό σας ως ένα άτομο που αξίζει να γνωρίζετε. Κάντε μια προσπάθεια να γνωρίσετε τον εαυτό σας. Ποιες είναι οι αξίες σας, οι στόχοι στη ζωή σας, τα πράγματα που είναι τα πιο σημαντικά για εσάς; Η αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε εμπιστοσύνη προς τον εαυτό σας με αποτέλεσμα να χτίσετε την αυτοεκτίμηση σας.

Φτιάξτε τις δικές σας περιπέτειες. Μην περιμένετε από έναν συνεργάτη ή φίλο να σας δώσει την άδεια να εξερευνήσετε τον κόσμο γύρω σας, ή να ακολουθήσετε νέους δρόμους. Οι ασχολίες σας είναι εξίσου σημαντικές με οποιουδήποτε άλλου και όταν τις τιμάτε αναλόγως, η εικόνα του εαυτού σας θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Εάν πάντα θέλατε να δοκιμάσετε κάτι νέο, αξιοποιήστε την ευκαιρία και ακολουθήστε ένα πάθος σας. Αν συναντήσετε νέους ανθρώπους στο δρόμο σας, εκλάβετε το αυτό ως ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, αλλά κρατήστε την εστίασή σας στην προσωπική σας ανάπτυξη και στην ευτυχία σας.

Στην προσπάθεια σας να είστε ευτυχισμένος από μόνο σας μπορεί στην αρχή να αισθανθείτε σαν “εξωγήινος”.

Οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε πιστεύοντας ότι προκειμένου να θεωρηθείς ένας λειτουργικός ενήλικας και να είσαι ευτυχισμένος, θα έπρεπε να είσαι σε μια σχέση ή τουλάχιστον να κοινωνικοποίησαι τακτικά με τους άλλους. Ωστόσο, μπορούμε να επιλέξουμε να αμφισβητήσουμε αυτές τις πεποιθήσεις.

Κάντε μικρά βήματα για πρώτη φορά. Πηγαίνετε σε ένα πάρκο και διαβάστε ένα καλό βιβλίο. Πηγαίνετε και μόνος σας να δείτε μια ταινία. Με την πάροδο του χρόνου, θα διαπιστώσετε ότι είστε πολύ καλή παρέα!