You are currently viewing Δώδεκα σημάδια ότι χάνετε τον εαυτό σας στην σχέση σας

Δώδεκα σημάδια ότι χάνετε τον εαυτό σας στην σχέση σας

Από το themindsjournal

«Αφήστε όμως να υπάρχουν αποστάσεις στην ένωση σας.
Κι αφήστε τους ανέμους του ουρανού να χορεύουν ανάμεσα σας.

Αγαπάτε ο ένας τον άλλο , αλλά μην κάνετε δεσμά από την αγάπη.

Αφήστε την αγάπη να είναι σα μια κινούμενη θάλασσα ανάμεσα στις ακτές των ψυχών σας.
Δώσετε τις καρδιές σας, όχι όμως στη φύλαξη ό ένας του άλλου.
Γιατί μόνο το χέρι της Ζωής μπορεί να κρατήσει τις καρδιές σας.
Να στέκεστε μαζί ,κι ωστόσο όχι πολύ κοντά μαζί:
Γιατί οι κολόνες του Ναού στέκονται χώρια,
και η βελανιδιά και το κυπαρίσσι δε φυτρώνουν το ένα στη σκιά του άλλου.»

-Χαλίλ Γκιμπράν

Μια ώριμη και όμορφη σχέση αγάπης είναι μια σχέση στην οποία δύο σύντροφοι είναι μαζί και βοηθούν ο ένας τον άλλον να αναπτυχθεί στην καλύτερη εκδοχή του χωρίς να χάνουν την ατομικότητα τους στην διαδικασία.

Αλλά μερικές φορές μας χτυπά τόσο πολύ η αγάπη ειδικά στις αρχικές φάσεις της σχέσης που έχουμε εμμονή με την σκέψη του συντρόφου μας και θέλουμε να περνάμε κάθε λεπτό μαζί του.

Ενώ αυτή ερωτική τρέλα είναι κατανοητή τις πρώτες μέρες της σχέσης, ενώ ο εγκέφαλος σας γεμίζει με τα χημικά της αγάπης και γνωρίζετε ο ένας τον άλλον, αλλά συνεχίζετε με αυτόν τον τρόπο, μακροπρόθεσμα γίνεται τοξική και είναι σημάδι αλληλεξάρτησης.

Ανεξάρτητα από το πόσο ερωτευμένοι είστε ή από το πόσο σπουδαία είναι η σχέση σας, ποτέ δεν είναι καλή ιδέα το να χάσετε την ταυτότητα σας σε αυτή.

Ο καθένας μας έχει να εκπληρώσει το πεπρωμένο του και να χαράξει την ταυτότητα του ως μοναδικά άτομα που πάντα αναγνωρίζουν την ατομικότητα του συντρόφου τους.

Αν σχετίζεστε με οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια, είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης ότι χάνετε την ταυτότητα σας στην σχέση και ότι πρέπει να αναθεωρήσετε τους τρόπους σας:

 1. Χάνετε το πάθος σας για όνειρα και στόχους

Όλοι έχουμε όνειρα και στόχους ως άτομα και συνεχώς επιθυμούμε να μάθουμε, να εξελιχθούμε και να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας. Αν στην σχέση όλη η ικανοποίηση σας προέρχεται από το να κάνετε τον σύντροφο σας χαρούμενο τόσο πολύ που έχετε θάψει τα όνειρα σας, τότε έχετε πρόβλημα.

Το πάθος και τα όνειρα σας είναι κομμάτι αυτού που είστε ως άτομο και ορίζουν την ταυτότητα σας. μην σταματάτε να τα κυνηγάτε και να εξελίσσεστε ως άτομο ανεξάρτητα από το σε ποιο στάδιο είναι η σχέση σας.

 1. Ακυρώνετε τα σχέδια με τους φίλους σας και η κοινωνική σας ζωή μικραίνει

Έχετε ως προτεραιότητα να συναντηθείτε με τον σύντροφο σας αντί να συναντήσετε τους φίλους σας ή να κάνετε άλλα πράγματα; Ακυρώνετε τις προσκλήσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις για να συμβιβαστείτε με τις ανάγκες του;

Αν οι σύντροφοι δεν δίνουν χώρο ο ένας στον άλλον για να ακολουθήσουν τα χόμπι τους και να έχουν μια ενεργή κοινωνική ζωή έξω από την σχέση, είναι ένα μεγάλο προειδοποιητικό σημάδι ότι είναι υπερβολικά ανασφαλείς ή εξαρτημένοι. Και τα δύο σενάρια δεν είναι καλά για μια υγιή σχέση.

 1. Δίνετε περισσότερη αξία στην έγκριση και στην γνώμη του συντρόφου σας παρά στις δικές σας επιλογές.

Ενώ είναι εντάξει να θέλετε την γνώμη του άλλου σε σημαντικά θέματα, αν όμως αναζητάτε την έγκριση του για να πάρετε κάθε μικρή απόφαση, τότε χάνετε τον εαυτό σας στην σχέση.

Είστε ένα ώριμο άτομο με αυτοπεποίθηση και πραγματικά δεν χρειάζεται να επιθυμείτε την έγκριση του άλλου κάθε φορά.

 1. Η αυτοπεποίθηση σας έχει εξαφανιστεί

Η σωστή σχέση θα σας ανεβάσει στην κορυφή. Αλλά αν παραμελείτε τους στόχους και τα όνειρα σας, αναζητώντας την έγκριση του άλλου και συρρικνώνετε την κοινωνική σας ζωή, η αυτοπεποίθηση σας προορίζεται να πέσει.

Και τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να έχετε αυτοπεποίθηση και να μπορείτε να νιώθετε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι. Αν η σχέση σας δεν θα σας αφήνει να είστε αυτό το άτομο, αφήστε την.

 1. Νιώθετε εκτός ελέγχου

Νιώθετε νευρικοί, σαν να περπατάτε σε καρφιά; Πρέπει να υπολογίζετε τα λόγια σας πριν μιλήσετε με τον σύντροφο σας επειδή φοβάστε ότι μπορεί να τον χάσετε; Δεν συγκεντρώνεστε στην καριέρα σας, στην κοινωνική ζωή σας, και στον εαυτό σας γενικότερα;

Τότε, δεν θα πρέπει να βρίσκεστε σε αυτή την σχέση. Μια σχέση θα πρέπει να είναι ένα ασφαλές μέρος για υγιείς συζητήσεις. Θα πρέπει να σας εμπνέει για να γίνετε καλύτεροι και όχι να σας αποστραγγίζει.

 1. Οι φίλοι σας βρίσκουν την συμπεριφορά σας στην σχέση περίεργη

Οι φίλοι σας ανησυχούν για τις αλλαγές στην συμπεριφορά σας από τότε που ξεκινήσατε αυτή την σχέση;

Είναι καιρός να προσέξετε τις συμβουλές τους επειδή ίσως είστε πολύ ερωτευμένοι για να συνειδητοποιήσετε πως έχετε χάσει τον εαυτό σας σε αυτή την σχέση.

 1. Σας λείπουν οι μέρες που ήσασταν μόνοι

Η σχέση θα πρέπει πραγματικά να είναι το μέρος όπου οι σύντροφοι ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον για να κάνετε περισσότερα πράγματα που αγαπάτε.

Νιώθετε ότι έχετε χάσει την ελευθερία να κάνετε τα πράγματα που αγαπούσατε; Έχετε μια μικρή φωνή μέσα σας που ψιθυρίζει ότι οι μέρες που ήσασταν μόνοι ήταν καλύτερες; Τότε, ξεκάθαρα χάνετε τον εαυτό σας στην σχέση και είναι καιρός να βελτιώσετε τους τρόπους σας.

 1. Έχετε χαμηλώσει τα πρότυπα σας και αφήνετε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα που κανονικά δεν θα κάνατε

Έχετε χαμηλώσει τα πρότυπα σας στο όνομα της αγάπης; Συμβιβάζετε τις αξίες σας γιατί φοβάστε πως αν δεν το κάνετε ο άλλος θα φύγει;

Κάνετε τα πράγματα με τον τρόπο του άλλου αφήνοντας στην άκρη τις προτιμήσεις και τις επιθυμίες σας;

Ενώ η σχέση χτίζεται στην κατανόηση και στον συμβιβασμό, δεν θα έπρεπε να αφήνετε κάποιον να μην σας συμπεριφέρεται σωστά.

 1. Η εσωτερική σας φωνή συνεχώς γκρινιάζει

Νιώθετε συνεχώς ανησυχία και άγχος στην σχέση σας και δεν μπορείτε να εντοπίσετε τι ακριβώς πάει λάθος. Είναι η εσωτερική φωνή που συνεχώς γκρινιάζει για να κοιτάξετε ρεαλιστικά την σχέση σας και θα σας κυνηγά μέχρι να το κάνετε.

Αν το ένστικτο και η διαίσθηση σας λένε πως κάτι δεν είναι σωστό, κάντε την χάρη στον εαυτό σας και ακούστε τα.

 1. Σκέφτεστε/μιλάτε/ονειρεύεστε μόνο τον σύντροφο σας

Είναι εντάξει να έχετε ένα ορισμένο επίπεδο τρέλας τις πρώτες μέρες της σχέσης σας αλλά αν μιλάτε, σκέφτεστε και ονειρεύεστε συνέχεια μόνο αυτόν, τότε πρέπει να ξεκολλήσετε. Έχετε μια ολόκληρη ζωή έξω από την σχέση σας και δεν πρέπει να περιστρέφεστε γύρω από κανέναν, ανεξάρτητα από το πόσο σπουδαία είναι η σχέση.

 1. Δεν αναγνωρίζετε ποιοι είστε πλέον

Τα ενδιαφέροντα του άλλου γίνονται και δικά σας; Οι επιλογές του γίνονται και δικές σας; Γίνεστε ένα αντίγραφο του συντρόφου σας;

Έχετε αλλάξει τόσο πολύ για τον σύντροφο σας που δεν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας πλέον; Αν η απάντηση σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις είναι ναι, χρειάζεται να αναθεωρήσετε την σχέση σας.

Μια σχέση που αξίζει να κρατήσετε είναι αυτή όπου σας αγαπούν και σας αποδέχονται γι αυτό που είστε και δεν πρέπει να γίνεται δίδυμος του συντρόφου σας και να χάσετε την ατομικότητα σας.

 1. Δεν έχετε χόμπι ή ενδιαφέροντα και δεν ξέρετε τι να κάνετε όταν δεν είστε μαζί

Αν δεν έχετε κάποιο χόμπι ή ενδιαφέροντα εκτός από την σχέση σας και δεν ξέρετε τι να κάνετε στον χρόνο που δεν είστε μαζί, τότε αρχίζετε να εξαρτάστε από τον άλλον.

Το να είστε ζευγάρι δεν σημαίνει να είστε κολλημένοι όλη την ώρα. Χρειάζεται να αφιερώνετε τόσο χρόνο στον εαυτό σας, στα χόμπι και στους φίλους σας όσο αφιερώνετε και στην σχέση σας.

Αν αναγνωρίζετε κάποιο σημάδι τότε ξεκάθαρα χάνετε τον εαυτό σας στην σχέση. Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να διορθώσετε την πορεία σας.

Μια καλή σχέση είναι αυτή όπου μπορείτε να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας και όχι αυτή όπου χάνετε την ταυτότητα σας.

Ανακτήστε τον εαυτό σας, μπορείτε να το κάνετε!

Μετάφραση: Μάγεια Τ.