You are currently viewing Αφιερωμένο στους φίλους που χάσαμε και σε αυτούς που θα κερδίσουμε..

Αφιερωμένο στους φίλους που χάσαμε και σε αυτούς που θα κερδίσουμε..

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια Χριστίνα Βλαχοπούλου BSc, Msc

Οι φίλοι που μας θυμούνται όταν χωρίζουν. Οι φίλοι που εξαφανίζονται όταν κάνουν σχέση. Οι φίλοι που όταν κάνουν παιδιά πιστεύουν ότι μόνο ο δικός τους χρόνος και ύπαρξη είναι σημαντικά, ακόμα και αν εσύ έχεις τις διπλές υποχρεώσεις από εκείνους.

Οι φίλοι που σε αγαπάνε (με λόγια) αλλά δεν κρατάνε ποτέ τον λόγο τους στις πράξεις.

Οι φίλοι που αγνοούν τις κλήσεις σου και εμφανίζονται σαν κομήτες όταν εκείνοι θέλουν να επικοινωνήσουν.

Οι φίλοι που σε εξοστρακίζουν επειδή χώρισες με ενα δικό τους άτομο, χωρίς να τους αφορά ο λόγος.

Οι φίλοι που τους ξέρεις χρόνια και έχετε ωραίες αναμνήσεις αλλα έχετε, πλέον, χαθεί και έχετε τόσο διαφορετικές ζωές.

Οι φίλοι που αγαπάνε πιο πολύ το εξοχικό σου, τις γνωριμίες, τα χρήματα σου- παρά εσένα τον ίδιο.

Οι φίλοι που σε έχουν μετατρέψει σε εξομολόγο/ψυχολόγο και όλες σας οι συναντήσεις καταλήγουν να έχεις πεί μόνο δυό λέξεις για σένα ( η καμία) και φεύγεις πάντα στραγγισμένος απο τον μονόλογο τους.

Οι φίλοι της ανάγκης. Δεν τους πολυεμπιστεύεσαι, τους ψιλοβαριέσαι, δεν τους εκτιμάς ιδιαίτερα αλλά τους κρατάς γιατί δεν έχεις καλύτερους.

Οι φίλοι που η ψυχοπαθολογία τους, η διπολικότητα, ο ναρκισσισμός, οι εθισμοί τους, δεν τους αφήνουν να ανταποκριθούν σε καμία σχέση χωρίς να πληγώσουν και να απογοητεύσουν. Εχεις ξοδέψει χρόνια να τους στηρίζεις και να δίνεις ευκαιρίες αλλά εκείνοι δεν κάνουν ποτέ κάτι για σένα η την επίλυση των προβλημάτων τους.

Οι φίλοι που είναι χειρότεροι από εχθροί καθώς οι δεύτεροι, τουλάχιστον είναι εξ αρχής δηλωμένοι. Σε ζηλεύουν και σε υπονομεύουν με κάθε τρόπο. Στο τέλος, θα σου κλέψουν ό,τι είναι δικό σου χωρίς ενδοιασμούς και θα εξαφανιστούν σαν να μην σε γνώρισαν ποτέ.

Σημάδια και συμπεριφορές που πληγώνουν και οδηγούν σε οριστική ρήξη.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρούμε και να διατηρήσουμε την αληθινή φιλία;

Η φιλία μοιάζει πολύ με μια εpωτική σχέση γι αυτό, εύκολα μπορεί να γίνει εξίσου τοξική και επώδυνη. Βασίζεται στην χημεία δύο ανθρώπων αλλά εμπεριέχει προσδοκίες και μεταμφιεσμένες ανάγκες, άλυτα θέματα που εχουν οι ίδιοι οι άνθρωποι με τον εαυτο τους και μοιραία προβάλλουν, ποικιλοτρόπως, στις σχέσεις .

Όσοι έχουν την ευλογία να γευτούν την πραγματικη φιλία που διαρκεί, το γνωρίζουν καλά. Είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά που σου δίνει ενέργεια στην ψυχή. Εχεις έναν συνοδοιπόρο για να μοιραστείς την ζωή. Μια επιπλέον χορδή στην καρδιά σου.

Ομως, για να αγαπήσεις και να σεβαστείς κάποιον άλλον, θα πρέπει να μπορείς να κάνεις το ίδιο και για τον εαυτό σου..

Οι υγιείς, ισότιμες σχέσεις δεν επιβιώνουν με προσκόλληση, συνεχείς απαιτήσεις και επικρίσεις.

Για να ανθίσει κατι ουσιαστικό στην ζωη σου πρεπει να του δώσεις αξία, χώρο, χρόνο, συναίσθημα. Απαιτεί ένα βαθμό ανιδιοτέλειας και αμοιβαιότητα.

Δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι που δεν σφάλλουν ποτέ, ούτε χρειάζεται να μοιάζεις σε όλα με τον φίλο σου.

Υπάρχουν όμως κάποιοι κανόνες που δεν διαπραγματεύονται. Ο σημαντικότερος είναι η συνέπεια.. Στην φιλία, είσαι εκεί, με κάθε τρόπο. Χωρίς δικαιολογίες.

Εξίσου σημαντικό είναι να θαυμάζεις τον φίλο σου για αυτό που είναι, να θέλεις το καλό του και να μπορείτε να γελάτε μαζι. Να ξέρεις ότι μπορείς να υπολογίζεις στην αγαπη του και στα χειρότερα σου.

Οσο πιο πολύτιμο και σπάνιο είναι κάτι, τόσο περισσότερο αξίζει την προσπάθεια.

Αξίζει να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Να μη σταματάμε να αναγνωρίζουμε την ανάγκη μας για σύνδεση και αγάπη που αποτελούν το οξυγόνο της ύπαρξης.

Η φιλία είναι η υπενθύμιση που χρειαζόμαστε για να βγαίνουμε από τον εγωκεντρισμό μας.Σε κάθε ηλικία και περιβάλλον, μπορείς να γνωρίσεις αξιόλογους ανθρώπους που μπορεί να ψάχνουν κάποιον σαν και εσένα.

Μοιραστείτε αυτό το κείμενο με κάποιον που μπορεί να τον βοηθήσει να καταλάβει πως νιώθετε/πως νιώθει ή να σας φέρει κοντά σε ανθρώπους που πιστεύουν ακόμα στην αξια της φιλίας.