You are currently viewing Αυτά είναι τα 7 σημάδια μιας τοξικής φιλίας

Αυτά είναι τα 7 σημάδια μιας τοξικής φιλίας

Η φιλία είναι ένα από τα πιο όμορφα αγαθά που έχουμε σε αυτή τη ζωή. Οι φίλοι μας είναι δίπλα σε καλά και άσχημα, πάντα το πιο πολύτιμο στήριγμα στις αντιξοότητες, αλλά και μέτοχοι της χαράς μας. Όλα αυτά, βέβαια, υπό έναν όρο. Να είναι αληθινοί φίλοι και όχι τοξικοί!

Πώς θα αναγνωρίσουμε, όμως, ότι μια φιλία είναι τοξική; Μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου θα έχετε μάθει.

Τα 7 σημάδια της τοξικής φιλίας

#1 – Απάθεια

Σύμφωνοι, είναι χάρισμα να είσαι καλός ακροατής και ίσως να μην έχουν όλοι μας οι φίλοι το ταλέντο και την υπομονή να μας ακούνε. Αν το πρόβλημα είναι αυτό, τότε με μια ειλικρινή κουβέντα μπορεί να λυθεί. Τα άτομα που θα έπρεπε, όμως, να φοβάστε είναι εκείνα που εκτός από κακοί ακροατές είναι και απόντες μόλις πάρουν αυτό που θέλουν από εσάς. Σας ζητάνε τη μια χάρη πίσω από την άλλη κι ύστερα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια; Ναι, τότε είναι τοξικοί. Απομακρυνθείτε!

#2 – Τα κατά συνείδηση θύματα

Παραπονιούνται συνεχώς για το πόσο στραβά τους πάνε όλα στη ζωή; Έχουν μια καλή δικαιολογία για όλη αυτή την ατυχία, η οποία δεν περιλαμβάνει τους ίδιους; Όσες φορές και να προσπαθήσατε να τους δείξετε τη φωτεινή πλευρά της ζωής, εκείνοι επέμεναν στη μαυρίλα; Αν ναι, τότε απομακρυνθείτε προτού σας συμπαρασύρουν στα σκοτάδια τους και περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σκέφτονται θετικά και παίρνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους.

#3 – Το σύνδρομο του δικαστή.

Ξέρουν τα πάντα για τους άλλους, έχουν πάντα άποψη και ξέρουν να κρίνουν τους πάντες, φυσικά, εκτός από τον εαυτό τους. Σίγουρα, θα αναρωτιέστε αν το κάνουν και για εσάς όταν απουσιάζετε ή ακόμα και μπροστά σας. Φυσικά και το κάνουν γιατί είναι τοξικοί. Συνεχίστε τη φιλία σας και θα νιώθετε σε λίγο καιρό να σας απομυζούν κάθε σταγόνα ενέργειας και αγάπης προς τον εαυτό σας.

#4 – Αγενείς

Η δική τους τοξικότητα είναι η αγένεια. Μπορεί να νομίζετε ότι με εσάς δεν είναι έτσι, αλλά είναι γεγονός ότι μπορούν άνετα να εφαρμόσουν και σε εσάς την έλλειψη σεβασμού που τόσο καλά κατέχουν. Μην αμφιβάλλετε ούτε λεπτό!

#5 – Εκείνοι που ψάχνουν προσοχή

“Τί; Πέθανε ο σκύλος σου; Σε καταλαβαίνω. Κι εγώ χώρισα ένα μήνα πριν και ένιωσα ότι έχασα τον καλύτερό μου φίλο. Κάναμε τα πάντα μαζί, τρώγαμε κλπ…”

Ό,τι και να περνάτε, οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας πάντα θα βρίσκουν τρόπο να στρέψουν τα φώτα του προβολέα πάνω τους. Άλλες φορές πάσχουν από ναρκισσισμό ή απλά είναι ανώριμοι. Όπως και να ‘χει, ένα είναι σίγουρο…Είναι τοξικοί και στη φιλία σας δεν θα έχει χώρο να καλλιεργήσετε τα συναισθήματά σας, γιατί πάντα θα έχετε να ασχοληθείτε με τα δικά τους. Έτσι απλά.

#6 – Κακοποίηση

Μπορεί να θεωρείτε απίθανο να κρατάτε σαν φίλο σας κάποιον ο οποίος σας κακομεταχειρίζεται, αλλά η κακοποίηση δεν είναι μόνο σωματική, αλλά και λεκτική. Έτσι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να απαλλαγείτε από άτομα τέτοιας τοξικότητας που μπορεί να βλάψουν την υγεία σας, σωματική ή ψυχολογική.

#7 – Ανωριμότητα

Απλά, κάποιοι άνθρωποι δεν μεγαλώνουν ποτέ και αν νιώθετε ότι τους αγαπάτε, αλλά πλέον δεν ταιριάζετε γιατί εσείς μεγαλώσετε, τότε δεν είναι ανάγκη να τους κρατάτε στις ζωές σας. Ξεφορτωθείτε τους, χωρίς κακία, απλά και μόνο επειδή σας κρατάνε πίσω με την αργή ταχύτητά τους και βρείτε νέους ανθρώπους για φίλους, με τους οποίους μπορείτε να συγχρονιστείτε!