You are currently viewing Ήρθε η ώρα να επικοινωνήσεις με τον εαυτό σου

Ήρθε η ώρα να επικοινωνήσεις με τον εαυτό σου

Καθημερινά χανόμαστε σε έναν κυκεώνα υποχρεώσεων που μας απορροφά τον χρόνο και την σκέψη.

Συχνά περνάνε ημέρες ολόκληρες αν όχι εβδομάδες, που δεν σταματάμε ούτε για μερικά λεπτά για να σκεφτούμε τι θέλουμε και που βαδίζουμε.

Περνάμε χρόνια ολόκληρα έχοντας στο μυαλό μας μία ιδέα, η οποία όμως δεν υλοποιείται ποτέ.

Και πώς να υλοποιηθεί ακριβώς, αφού δεν έχουμε κάνει καν την προσπάθεια να την σκεφτούμε ολοκληρωμένα, σφαιρικά και να την γράψουμε έτσι ώστε να την συνειδητοποιήσουμε.

Μπορεί να σκεφτείς ότι η ύπαρξη της τεχνολογίας θα βοηθούσε σε αυτό, γιατί θα μπορούσες να ηχογραφήσεις τις σκέψεις σου ή να την σημειώσεις στο κινητό σου.

Όμως η τεχνολογία κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τηλεόραση, ραδιόφωνο συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και tablets σε αποσυντονίζουν περισσότερο παρά βοηθούν. Οι αλλεπάλληλες εικόνες και ο θόρυβος βομβαρδίζουν τις αισθήσεις σου. Έτσι, η συνεχόμενη εισροή πληροφορίας αποσυντονίζει το μυαλό σου και το εμποδίζει να συντονιστεί και να ακούσει την εσωτερική φωνή σου.

Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουμε σε περιοχές με φώτα και θορύβους, τόσο δυσκολότερο γίνεται να συγκεντρωθούμε. Δεν είναι τυχαίο ότι το μυαλό μας ξεφεύγει όταν ταξιδεύουμε με κάποιο καράβι και αγναντεύουμε την θάλασσα ή όταν είμαστε ψηλά σε ένα βουνό και μπορούμε να δούμε χιλιόμετρα στον ορίζοντα.

Το ανθρώπινο μυαλό έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει μακριά, στο μέλλον και για να το κάνει αυτό πρέπει να μην έχει οπτικούς ή ακουστικούς περιορισμούς.

Πως γίνεται λοιπόν, να συγκεντρώσεις το μυαλό σου και να επικοινωνήσεις με τον εσωτερικό εαυτό σου καλύτερα;

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να περάσεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Να μείνεις απολύτως μόνος, χωρίς περισπάσεις, χωρίς διακοπές.

Κάθισε τελείως μόνος, χωρίς να κάνεις τον παραμικρό θόρυβο ή κίνηση, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Μισή ώρα θα ήταν ένα καλό τέτοιο διάστημα. Φρόντισε να μην έχεις ανοιχτή την τηλεόραση ή μουσική να παίζει. Χαλάρωσε όσο περισσότερο μπορείς, συνειδητοποίησε ότι είσαι ολομόναχος και παρατήρησε τί θα συμβεί.

Μπορείς να κλείσεις και τα μάτια σου αλλά δεν είναι απαραίτητο. Σίγουρα, στην αρχή θα δυσκολευτείς, γιατί δεν έχεις μάθει να κάθεσαι ακίνητος χωρίς να κάνεις τίποτα. Όσο περνάει η ώρα, όμως, θα αισθανθείς την ηρεμία. Αργά αλλά σταθερά, οι ιδέες σου θα αρχίσουν να έρχονται στην επιφάνεια  και η συνειδητοποίηση ότι είσαι ολομόναχος με τον εαυτό σου θα σου είναι πιο εύκολη και άνετη.

Όσο κάθεσαι άνετα, η πραγματική ζωή σου – αυτή που ονειρεύεσαι και επιθυμείς – θα αρχίσει να ξεπετάγεται και να έρχεται στην επιφάνεια. Έτσι θα έχεις αναλαμπές που θα σε εμπνεύσουν να προχωρήσεις παραπέρα και να κάνεις την αλλαγή.

Ζούμε σε μία περίοδο που βρίθει από πληροφορίες και είναι άκρος διαδραστική.

Είναι στο χέρι σου να ζήσεις το όνειρο κάποιου άλλου ή το δικό σου, ανάλογα τι θα επιλέξεις.

Αν δεν δώσεις στο δικό σου όνειρο τον χρόνο και το χώρο να αναπτυχθεί και να υλοποιηθεί, τότε θα ξοδέψεις το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου βοηθώντας στην υλοποίηση του ονείρου κάποιου άλλου. Τα περισσότερα από τα προβλήματα μας προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, για να μας πει τι θέλει.

Σκέψου, και δεν είναι τυχαίο, ότι οι περισσότερες καλές ιδέες σου έρχονται όταν είσαι στον ντους ή λίγο πριν αποκοιμηθείς. Αν σου φαίνεται τυχαίο ή περίεργο, σκέψου πότε άλλοτε μέσα στην ημέρα, αφιερώνεις τόσο χρόνο στον εαυτό σου χωρίς περισπασμούς και παρεμβάσεις από άλλους; Εκτός και αν κάνεις μία μοναχική δουλειά, μάλλον ποτέ.

Είναι λογικό, οι καλύτερες ιδέες να σου έρχονται όταν είσαι στο ντους γιατί είναι η μοναδική στιγμή της ημέρας που είσαι ολομόναχος, χωρίς τηλεόραση, χωρίς κίνηση, χωρίς την οικογένεια σου, χωρίς κατοικίδια. Έτσι δεν υπάρχει τίποτα να σου αποσπάσει την προσοχή από το να συζητήσεις με τον εαυτό σου.

“Η σκέψη είναι η ομιλία της ψυχής με τον εαυτό μας”

Πλάτωνας

Μπορεί να ανησυχείς ότι θα βαρεθείς μέχρι θανάτου ή απλά να φοβάσαι να μείνεις μόνος σου. Βασιζόμαστε τόσο πολύ πλέον στα πράγματα που μας αποσπούν την προσοχή και εστιάζουμε τόσο πολύ σε πληροφορίες που είναι άχρηστες απλά και μόνο για να έχουμε ροή, που αν μείνουμε μόνοι με τον εαυτό μας, αισθανόμαστε ότι χάνουμε κομμάτι των αισθήσεών μας.

Στην πραγματικότητα, ρυθμίζουμε εκ νέου τις αισθήσεις μας βάσει των νέων δεδομένων.

Το μόνο κίνητρο που είναι πραγματικό και θα σε βοηθήσει να πας παρακάτω, είναι το εσωτερικό κίνητρο που πηγάζει από εσένα τον ίδιο. Έτσι, όσο περισσότερο χρόνο περάσεις με τον εαυτό σου, τόσο πιο πολλές ιδέες και μεγαλύτερο κίνητρο θα έχεις.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις τον κόσμο είναι να αποστασιοποιηθείς από αυτόν και να τον παρατηρήσεις από μακριά.

Κάνε το και ο κόσμος θα έρθει στα πόδια σου.

Πηγή: humanadvanced.com