You are currently viewing Έφυγε Από Την Πόλη Και Έφτιαξε Στο Χωριό Ένα Υπέροχο Καταφύγιο Για Κακοποιημένα, Ανάπηρα Και Άρρωστα Ζώα

Έφυγε Από Την Πόλη Και Έφτιαξε Στο Χωριό Ένα Υπέροχο Καταφύγιο Για Κακοποιημένα, Ανάπηρα Και Άρρωστα Ζώα

Ο βασικός του λόγος; Να φτιάξει ένα μεγάλο καταφύγιο για αδέσποτα ζώα-και όχι μόνο. Εκεί, στο κτήμα 2 στρεμμάτων, γύρω από το νέο του σπίτι, ο Akkök ζει μια νέα ζωή και παράλληλα εργάζεται, μακριά από το πλήθος της μεγαλούπολης, Με σκύλους, γάτες, άλογα, χήνες, γλάρους, και άλογα που βρίσκει εγκαταλελειμμένα στους δρόμους, τραυματισμένα και σε άσχημη κατάσταση. Και τους προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

 

Ο 48χρονος επιχειρηματίας Mert Akkök από την Τουρκία εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη και τη συνοικία που έμενε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, τη Üsküdar, και πήγε να ζήσει στην ύπαιθρο.

Επέλεξε το χωριό του δήμου Τούζλα της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, στην ασιατική πλευρά της πόλης, δίπλα στο δήμο Pendik. Η Τούζλα βρίσκεται σε ένα ακρωτήριο στην ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά, στο ανατολικό όριο της πόλης.

Ο βασικός του λόγος; Να φτιάξει ένα μεγάλο καταφύγιο για αδέσποτα ζώα-και όχι μόνο. Εκεί, στο κτήμα 2 στρεμμάτων, γύρω από το νέο του σπίτι, ο Akkök ζει μια νέα ζωή και παράλληλα εργάζεται, μακριά από το πλήθος της μεγαλούπολης, με σκύλους, γάτες, άλογα, χήνες, γλάρους, και άλογα που βρίσκει εγκαταλελειμμένα στους δρόμους, τραυματισμένα και σε άσχημη κατάσταση.

Και τους προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Όλα τα ζώα που ζουν εκεί έχουν μια πολύ άσχημη ιστορία. Πρώην αδέσποτα, κακοποιημένα, τραυματισμένα, άρρωστα, τυφλά, ανάπηρα, εγκαταλελειμμένα, ακόμα και γλάροι που τους λείπουν φτερά. Τα περιθάλπει και ζουν μαζί του, ελεύθερα σε ένα υπέροχο χώρο. Σε ένα κυριολεκτικά παράδεισο.

«Εγκατέλειψα τις ανέσεις της ζωής στην πόλη για τους φίλους μου, τα ζώα μου, αλλά ποτέ δεν παραπονιέμαι. Έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση. Είναι οι αληθινοί μου φίλοι», λέει, καθώς περπατάει το πρωί μαζί τους.

Σε ένα μέρος της ευρύχωρης αυλής του σπιτιού του, γάτες και γλάροι περνούν τις μέρες τους ενώ σκύλοι, άλογα και άλλα ζώα μοιράζονται ένα άλλο τμήμα. Ο Akkök έδωσε ονόματα στο καθένα και φροντίζει προσωπικά το καθένα καθημερινά, προετοιμάζοντας τα γεύματά του. Κάθε ζώο έχει μια ειδική διατροφή που πρέπει να ακολουθεί λόγω των ασθενειών και των τραυματισμών που έχει υποστεί.

Τα σκυλιά είχαν ιδιαίτερη θέση στη ζωή του Akkök από την παιδική του ηλικία. «Είχα ένα σπίτι με ένα μικρό κήπο στη συνοικία Üsküdar, αλλά όταν ο αριθμός των ζώων αυξήθηκε, αποφάσισα να βρω άλλο μέρος, για να μην ενοχλώ τους γείτονές μου. Τελικά βρήκα αυτό το μέρος ανατολικά της Κωνσταντινούπολης», λέει στο πρακτορείο Anadolu (AA).

Ο Akkök αναφέρει ότι όλα τα ζώα που φροντίζει αντιμετώπισαν ποικίλες προκλήσεις όσο ζούσαν στους δρόμους. «Έχουν μια εύκολη ζωή εδώ επιτέλους. Είχαν ένα δύσκολο παρελθόν, εγκαταλειμμένα από τους ανθρώπους τους. Έδωσα και μερικά για υιοθεσία. Τα υπόλοιπα είναι εδώ μαζί μου».

Οι γλάροι ξεχωρίζουν ανάμεσα στα ζώα. Οι περισσότεροι φιλόζωοι δίνουν καταφύγιο σε γάτες και σκύλους. «Έχω περισσότερους από 40 γλάρους με αρκετές αναπηρίες εδώ. Όταν οι φίλοι μου άκουσαν ότι τους παρείχα φροντίδα, άρχισαν να φέρνουν όποιον τραυματισμένο γλάρο συναντούσαν εδώ».

Ο Akkök έχει επίσης ανοίξει μερικά δωμάτια του σπιτιού του για τα ζώα του. Τα σκυλιά του μπορούν να κοιμηθούν στο ισόγειο του σπιτιού με κρύο καιρό. Επιπλέον, διαβάζει μαζί τους δίπλα στο τζάκι, ακούει μουσική, συνομιλεί μαζί τους, τους λέει ιστορίες. Και εκείνα τον ακούν με μεγάλο ενδιαφέρον.

«Έχω μια ιδιαίτερη σχέση μαζί τους. Είναι φίλοι μου. Πάω μια βόλτα μαζί τους το πρωί, παίζω παιχνίδια, συνομιλώ όταν είμαι μόνος. Συζητώντας μαζί τους στον κήπο, όταν κάθομαι, είναι πολύ ευχάριστο για εμένα να πίνω τσάι και καφέ. Μερικές φορές καταγράφω αστεία βίντεο με τα σκυλιά μου ή το άλογό μου και τα μοιράζομαι στα social media».